Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 3 de desembre del 2017

el Pont de la Salut de Sabadell i el seu patrimoni

planta del lloc al que dedico aquest post, Riu Ripoll i accés dret al pont de la Salut

pont de la Salut a finals segle XIX
amb el molí d´en Torrella encara dret

mateixa foto en l´actualitat



La vall del riu Ripoll al seu pas pel costat de la ciutat de Sabadell es un tall ample i profund, amb el pont de meitat segle XIX que destaca cusin les dues ribes.  El pont de la Salut es va construir per portar la gent de Sabadell a la riba esquerra que ocupa l´antic Santuari de la Salut, ja bastit en època alt medieval per honorar la Verge que va guarir la ciutat de les pestes de l´època. 

L´Aplec esdevé des d´aquells temps, i va enfortir-se als anys 80´s reconstruïnt parets i torres del que ja era, per aquells temps, una de les seus restanyadores de miracles més importants del Vallés occidental.

façana sud

Verge marinera exterior

campanar modernista

façana oest


Com a patrimoni de riu tenim els molins i fàbriques de resclosa més antigues i noves de la ciutat, ja que la torre d´aigua de l´ingenyer Francesc Izard, el sr. Lluis Homs i Josep Renom, arquitectes del formigó armat, no va arribar fins el 1916, aigua que abastia el nou barri fabril endegat per aquells llavors. I el molí de Torrella es datat del segle XII, de quan la llana encara servia per vestir, i la gent no havia arribat a les indies, per conèixer el cotó i les indianes. 

ruines del molí d´en Torrella


També tenim la caseta de l´aigua, que a la part baixa del riu proveeix les canonades del dipòsit colgat a més de 50 metres per sobre, i la torre d´aigua, justament a dal del tallat, amb accés just a l´entrada del pont pel c. de Pelai Briz, construida per abastir aigua a mes de 5 pisos d´alçada, tota feta en formigó i ferro, té escut i escala de cargol per pujar, a més d´un mirador i un dipòsit de 293.50 m3 

torre de 16 metres d´alçada


escala interior


De tots els edificis patrimonials els que més imprompta al territori van deixar van ser les fàbriques de riu i aprest, "Buxó Nou" i "Moli Xic", maques reminiscències de la tradició tèxtil sabadellenca al fons de la vall, una amb presència encara reconstruida, la dels 4 germans fills de l´alcalde Josep Buxó i Valls, que van voler fer empreneduria conjunta.  I l´altre, dedicada en principi a molí paperer al segle XVIII, i després a l´aprest de teixit.

Artextil

fàbrica Buxó

Per acabar d´adobar un ric patrimoni paisatgistic industrial al voltant d´aquest maco racó de riu, parlaré de la fàbrica "Artextil", ara mateix en procés de reconversió, de la que sembla es salvarà la xemeneia, majestuosa a dalt del tallat dret del riu, i la meitat sud del complex, dedicat a serveis en un futur, mentre que l´altre part, ja construida el 1941 pel Santiago Cassulleras, serà convertida en un complexe de viviendes de 10 pisos d´alçada, amb parcs i jardins i testimonis memorials del que va ser una de les principals tèxtils llaneres modernes de la gran ciutat de Sabadell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!