Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 31 de desembre del 2012

CREATIVITAT, clau de futur per en temps de Crisi

Des que vaig començar els estudis allà pels principis dels anys 90´s, com a DISSENYADOR asenyat, vaig saver que allò que diferencia una persona amb bona mà per les Arts i aquella altra que té cap per les Ciències, es precisament la seva sensibilitat i capacitat per veure qualitats de la Natura que s´ha de tenir bon COR per copçar.




La llum, el color, les formes (naturals i reals, com figuratives interpretatives), el moviment, les expressions de detalls amagats (les petites parts del  tot), són dades que estàn amagades pels caps analítics, que van d´un punt a l´altre a base de fòrmules matemàtiques.  Les deduccions d´aquesta mena són probades a base de raonaments fonamentats en suposicions de tipus real, però que no se´ns mostren literalment, s´han d´esbrinar.

Els ulls que tot ho veuen són capaços de entreveure, o no, el fons dels matissos de detall real configurats pel toc de la llum a la seva superficie, porden veure coses reals que no deixen cap interpretació a la imaginació, i que s´escapen de tot raonament, es veuen o no es veuen, i per això s´ha d´estar ben dotat sensible i artísticament.

Les mans parlen, igual que la guitarra de Mark Knofler, igual que el silenci de la nit, o el soroll del mar, són capaces d´anar tocant, guiades per la ment dotada, una melodia de traços i ombrejats, que un bon admirador comprendria com a veritable màgia.

I de totes les persones que he conegut i que m´han fet veritablement entendrir i conmoure són les DONES les més ben dotades.

Encara me´n recordo de la companya d´estudis que va pensar la seva escala d´esglaons penjats enlaire, i jo amb la meva de base i paret al davant, de la gràcia de l`Ana amb la seva escenografia "visitable", que resumia en un sol gest l´estètica de "la Cubana" i el record de les nostres cases "kitch", que tothom té, encara que no vulgui reconèixer.

La tendresa dels moviments de les noies del circ, l´expresivitat de les T de Teatre, la representació formal de la Ivana Flores, la narració emocional de l´Assumpte Montellà parlant del seu llibre "El soroll dels telers", la música de la Mònica Naranjo, amb el seu "deje" inconformista, la llum de les pintures de la Frida Khalo i la forma de dir les coses de la Nuri Nistal, també l´originalitat dels dibuixos de la Paloma Carballal, la Aina Cordoncillo, i de molts il.lustradors que hi viuen a la ciutat de BCN.

Aqui deixo alguna mostra de tot el que he dit, perquè jutjeu!!

Anna Turellols

L´Anna és una artista multidisciplinar i molt preparada per prendre´s amb ironia les situacions de la vida quotidiana, que fa de les seves instal.lacions llocs meravellosos ples de sorpreses mediàtiques....



Boca Nord

Un veritable viver d´actuacions i artistes relacionats amb el Graffiti, l´art i les arts-mob pel barri del carmel, la cita de cada any que fan per les festes del Carmel és imprescindible.

Per mi el graffiti, que vaig descubrir i seguir allà per l´any 90, quan "Sendis" estava en plena fase creativa i no feia més que pintar i pintar amb el seu meravellós pinzell soplador, per tots els escenaris situats als intrincats carrers del Carmel i Horta, és una de les expressions artístiques més inmediates i impactants que hi pot desenvolupar un jove creatiu, els colors i el simbolisme de les obres es aclaparador en tota mida, i la forma anònima de presentació de la pintura, en el seu suport tret de gal.leries tancades, la fan del tot original, entenedora i vehicle protesta de missatges revolucionaris.





Paloma Carballal

La Paloma té una sensibilitat increible per fer dels seus personatges un vechicle de atracció totalment entranyable, fàcilment apreciable pels nens, cosa difícil d´aconseguir sense aquest gran COR del que parlava.