Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 27 de setembre del 2013

EL FUTUR DE LES RUTES GUIADES DE PATRIMONI

RUTES DE PATRIMONI HISTÒRIC UNA NECESSITAT PER PROTEGIR EL NOSTRE PASSAT

Ja fa un temps que a tota Barcelona i pobles i ciutats de Catalunya, ha sorgit una tradició, que imposa una inversió en gent i recursos, per posar en relleu el variat i poderós tresor del nostre passat, mostrat pels mil exemples valuosos que tenim en questió de patrimoni.

Un edifici, un pont, una font, un vei que tingui una edat superior als 70 anys és un tresor per nosaltres, segurament les històries que ens podria explicar aquesta fita encara viva del nostre passat seria un gran aprenentatge per nosaltres.

Hi ha molta gent interessada en propugnar una cerca exhaustiva d´aquest passat, dedicades recollir fotografies per internet en blanc i negre, historiadors amb blog personal, escriptors de moda i afeccionats en general, en dediquen hores del seu temps, inclús defensant amb la seva presència la conservació i publicitat d´aquestes restes retrobades per tota Catalunya.

El que veiem per tant és un interès creixent per saber del nostre passat, i com a exemples vius d´aquesta recerca tenim el que ha intentat preservar per exemple el Centre d´Estudis del Baix Llobregat i la plataforma Protegim el Canal de la Infanta al voltant dels últims vestigis del canal amb més de 200 anys d´antiguitat que solcava la plana del Baix Llobregat, també la reclamació dels ciutadans que volen salvar de l´enderrocament del Portal de Mar a la ciutat comtal, la Torre Baró a Roquetes, el pì d´en Xandri a Sant Cugat, la casa del doctor Andreu a la Rotonda, o el canal del Rec Comtal a Vallbona.



pont del Canal de la Infanta darrera
del quarter de la Remunta
Antigament per sota de l´ull del pont hi passava un canal de rec que partia el Baix Llobregat per la meitat, la part de l´esquerra de la comarca, i que va fer conreables els camps que abans eren pantans.   El canal agafava aigua del riu Llobregat i la deixava a peus de Montjuic, a Can Tunis, desde 1817 fins a l´entrada de la dictadura a Espanya, en que es va convertir en claveguera.




la Plataforma "Protegim el Canal de la Infanta"
amb l´ajut d´altres Entitats del Baix, vam aconseguir
el 2012 que l´Ajuntament respectés la seva
conservació, davant del projecte de construcció
que volien endegar al seu voltant.


Així veiem uns exemples d´aquesta nova tendència de "posada en valor" del nostre Patrimoni, amb majúscules d´ara endavant, totes aquestes mostres impulsades per diferents i curiosos organismes de diferent entitat a la nostra societat, Entitats privades i amb ànim de lucre, Entitats de protecció propiament dita, sense ànim de lucre, Centres d´Estudis de ciutat, amb el fons aportats pels propis socis compromisaris, Tallers d´Història, amb els seus historiadors titulars i socis de poca quota líquida anual, també Arxius Històrics, i per alta part museus històrics i etnogràfics, amb protecció de la Diputació, etc.

1.- Ja de fa temps es fan unes visites guiades a la colònia Guell, impolsades pel consorci de la Colonia Güell, que es va constituir el 1993, amb personalitat jurídica pròpia, integrada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, l´Institut Català del Sòl de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l´Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.

Les visites al museu de la colònia, amb les famoses maquetes de corda i perdigons de l´arquitecte Gaudí fetes per la cripta de la Sagrada Familia, la cripta de la colònia de l´insigne arquitecte, més el propi recinte de la zona industrial que va impulsar Eusebi Güell a començaments de segle passat, per poder traslladar la producció des de la fàbrica del "Vapor Vell" a Sants, són acurades i tenen el seu sumum amb la diada Modernista a la colònia pel mes d´octubre, que impulsa una altra associació que té per finalitat protegir el llegat històric i patrimonial de la mateixa colònia, en aquests moments en perill de deteriorament (l’Associació La Colònia Modernista va ser fundada a Santa Coloma de Cervelló (El Baix Llobregat) l’any 2001, amb l’objectiu de promoure el llegat històric, cultural i artístic de la Colònia Güell).


2.- L´Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, ja de fa temps, any 1987, promou unes visites a peu pel barri, que tracten de posar en relleu la importància del patrimoni dels tretze barris del nord de Barcelona, aquests recorreguts, essent una mica arraconats i oblidats en la memòria dels barcelonins en general.  Motiu contra el qual els integrants d´aquest Arxiu, situat al centre del Passeig de Valldaura, lluiten amb les poques armes de les que disposen, l´atenció dels seus veïns, i el poder que els hi aporta la col.lecció local de records i fotografies antigues del barri, que ofereixen els conciutadans.

Aquestes rutes, que es sufraguen amb la venda "in situ" d´una revista dita "Petit Arxiu", que repassa la ruta feta aquell mateix dia, amb fotografies i explicacions adicionals a las ofertes en directe, no poden ser més interessants i amables, ja que per dos euros portes a sobre el record escrit, per poder tenir a casa guardada, de la mateixa.

Edificis com la torre Baró, el xalet Sibate, la casa de les Aigues, el Mental del carrer Pi i Molist, Ca 
n´Ensenya, Can Carreres, són posats en valor i ressaltats en la memòria dels veins de Nou Barris, sempre actius en les lluites contra la pèrdua de Patrimoni.



ruta pel proper dia 29 de setembre,
jornades de Patrimoni Europees
pel barri, Vallbona, Trinitat, i Roquetes


3.- Altra entitat dedicada a la protecció de patrimoni a l´Hospitalet es el Centre d´Estudis de la ciutat, que està passant moments difícils amb la crisi, tan sols sufragat per la quota dels seus socis, amb dret a exemplars de publicacions pròpies, activitats al seu local del molí de la Tecla Sala, i consulta del seu gran arxiu de llibres d´historia local que hi tenen, cosa que també es oferta al públic en general, amb horari convingut.


integrants de la ruta per l´Hospitalet al davant de la seu del
CelH a l´edifici Molí de la Tecla Sala, actual biblioteca
central de la ciutat



Aquesta Entitat, implicada en molts fronts de lluita cultural i patrimonial, sempre ha ofert la seva ajuda a tot tipus d´organismes, amb interès de lluita contra la pèrdua de valor del passat.  Un dels seus components, el Manel Domínguez, ha participat confeccionant rutes per tots el barris de la mateixa, rutes sobre el passat obrer de la tercera ciutat més gran de Catalunya, el seu associacionisme, la seva història i el seu caràcter lluitador.  Les rutes que proposen són coordinades pel museu de la ciutat, que aporta els guies per desenvolupar les mateixes, però essent oberts a tot tipus d´aportacions internes i externes.

4.- El Taller d´Història de Gràcia, que coordina les visites guiades als refugis antiaeris del barri, i l´associació "el Pou", veritable Arxiu Històric d´Horta Guinardó, amb el seu fons d´erudits sobre el passat del barri, també programen rutes i visites; rutes en torn a la història de l´aigua que baixa de Collserola, Patrimoni de cases de principi de segle, etc.  Per mòdic preu podem gaudir tots els veïns, entre els quals m´incloc, d´una ruta erudita que a més significa caminada i exercisi, molt interessants per descobrir per exemple, pous i rieres, cases amb història particular excepcional, perquè.., coneguem realment les històries pròpies que cada racó de la ciutat ha conreat a lo llarg de tota la seva vida?, masies antigues ja sense camp i amb reutilització moderna, casernes, cotxeres, història de transport, fontades, guerres, parcs i jardins, etc. Tota una vida posada al servei del curiós en tamany i format de caminada cultural.





visita del Taller d´Història al refugi de la plaça del diamant


5.- Per acabar parlaré de les rutes professionals que fan diferents empreses de la ciutat, pensades per turistes principalment, i que també són útils per conèixer el nostre Patrimoni, per exemple empreses com el MUHBA, que encara que museu, té una orientació de lucre, encarat a la conservació del patrimoni que alberguen, principalment, i el MNACTEC, que, per mi, de forma molt més interessant, fa un repàs a la rica història industrial de finals del XIX, que poseim com a comunitat enriquida gràcies al tèxtil.

Aquestes empreses són un focus d´atracció molt important per gents arribades d´arreu, i la seva oferta és acurada i versàtil, ja que saben aprofitar dates especials per posar a l´abast dels visitants visites teatralitzades molt però que molt sucoses, i que et fan aprendre replantejant les estratègies modernes de vida que posseïm, perquè, com a treballadors que són, ¿ens hem imaginat el que era la vida, fa no tant, dels que vivien con nosaltres?, treballant 10 hores diàries i patint el cansanci que van patir els nostres besavis, doncs tan sols hem de veure´l in situ gràcies a aquestes visites teatralitzades representades en molts casos per actors amateurs.

Visites i rutes que cada dia tenen més acceptació i més valor, com les que es fan per dintre la Sagrada Familia, als recintes fabrils dels rius catalans, com la colònia Vidal de Puig Reig, i a la casa de l´Aigua de Montcada, que són un exemple a seguir, replantejant tan sols si el preu es l´adequat a la oferta i la demanda.



6.- I per fi la meva pròpia experiència, que passa per una oferta lliure que va començar al meu barri de residència habitual, cercant oferir una ruta guiada pels llocs de patrimoni d´Horta Guinardó, i que ha acabat sent un reguitxell de rutes temàtiques, cada vegada més precises del que ha sigut la vida cultural a la ciutat de Barcelona, i cada vegada amb més acceptació dels meus fans habituals, que han començat a interactuar amb el guia de cada excursió-caminada històrica, amb molt interés cadascun d´ells de compartir amistat i records del que va ser una història de quasi 100 anys com mínim, i dels quals em sento molt orgullós de tenir com a seguidors i amics.



foto feta davant la creu de l´esglèsia de Sant Pau
al centre de la ciutat el dia 18 de maig del 2013



Totes aquestes entitats, encara posant cada dia una mica més alt el llistó de les seves activitats, són un exemple de vida cultural que hem de mantenir, la cultura com ja s´ha dit més d´una vegada no té preu, i podria ser una sortida real a la crisi, i una nova oportunitat per més d´un bon barceloní amb formació cultural a l´alçada de les circumstàncies.  

Si la moda és transforma en oportunitat, oferint de forma privada rutes i guies,  si som com hem d´èsser catalans veritables, sabrem oferir part de la nostra experiència als demés de forma acurada i raonable, fent comprendre a la resta de comunitats veïnes i estrangeres, 
d´on venim i a on anem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!