Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de juliol del 2020

Can Costa i el Fusterer de CARDONA



"El Fusterer" de Cardona, ampliació de "Can Costa" del Cardener,  fàbrica aixecada al costat del molí de "Calvet" (paperer), parlo de la primera dedicada al fil, i al molí de "la Costa" (fariner) la segona, de tissatge de cotó per estampar. 

El compte de Viladomat, vingut de Berga, i amb parentel.la establerta al "Guixaró", va crear un empori que va donar feina a mitja vila medieval, només sortida de paraire i espardenyes de cànem.  Cardona, vila lluitadora, salina i simpàtica al bell mig de les muntanyes del tram mig del Cardener, va viure del tèxtil fins als anys 70´s, després que un personatge va continuar filant al costat de les preses del Cardener, després de Ramon Puig i Molins (1876) i el Sr. Casal i Vidal (1815).

El compte Viladomat, Josep Compte i Viladomat, produïa cretones, plugasters, malaguenyes, retorts i curats, des dels 1879 i 89, fins que va haver de tancar "Can Costa" el 1932, i continuar filant amb continues a la fàbrica de l´altra banda del riu al costat del Pont Vell.

Quan van arribar les continues va passar a mans de "l´Aiguadora", societat col.lectivitzada, que encara va continuar la producció fins als 90´s.

Els arxius ocults en les oficines tancades per sempre de "Can Costa" van sortir a la llum quan algún directiu de "l´Aiguadora", va oferir salvar els arxius d´empressa antics per l´Arxiu Històric de la ciutat.  I allà estàn esperant, aborrits, que passi algun estudiant o curiós historicista del tèxtil català, per recabar dades per fer un estudi ben merescut del que va significar el tèxtil per la ciutat que ara tan sols es recordada pel seu setge del 1700, i les seves salines de potasa.


"CAL COSTA"

detall porta amb any de fundació fab.

banc del costat

canal d´entrada a turbina, amb pretil d´un metre i mig d´alçada
 amb pilons de pedra de reforçament i 1 metre de gruix de mur

canal de sortida i pont

comportes de sortida a riu i presa del "Fusterer"

galeria de servei i maquinària


nau més moderna amb finestrals amb arc escarcer i 1 alçada

façana est i torre 




en el forat  tenim paret top i final del canal

presa inferior pel "Fusterer"

canal alçat i rastrell

façana posterior vivendes i camí gr-3

façana principal vivendes, noucentistes


EL FUSTERER

riba esquerra, amb les naus que van ser origen de la producció tèxtil al costat del pont Vell.
i les naus modernes del 1899

casa amb relació

el Fusterer, nau que va treballar fins més tard





nau més moderna i original

façana posterior i torre elevadora

pont Vell





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!