Total de visualitzacions de pàgina:

107000

dimecres, 23 d’abril del 2025

MUSEU FERROCARRIL MORA LA N OVA

Feia temps que volia visitar el fons museístic que integra el famós MUSEU DEL FERROCARRIL de MORA "LA NOVA", no confondre amb la de "L´EBRE", situada a l´altre banda del riu, famosa per ser lloc de desembarcament de la tropa republicana pujant cap a Pàndols.

 Mora la Nova era punt a meitat de camí en la pujada de tren des de Barcelona a Saragossa de la cia MZA, després RENFE, fins als anys 50´s amb ús de locomotores de vapor, i lloc també de repa ració, canvi i desballestament, o sigui, una estació important en tota la xarxa ferroviaria espanyola, encara que avui tan sols sigui una estació infrautilitzada de la R-15. 

 Ara l´estació s´ha guanyat l´honor de poder ser lloc de trobada i mostra pels amants de la història ferroviaria, de gran part del fons de locomotores antigues i vagons del que ja no pot fer servir RENFE, per ser material anticuat. 

 Locomotores de vapor, eléctriques i diesel integren el fons restaurat amb cura i amb feina feta per voluntaris i antics treballadors, que encara volen seguir vivint de records i el que va ser el seu antic treball. 

 Quan arribes al lloc, sembla que el lloc estigui oblidat de la ma de Deu, però quan hi entres dues coses criden l´atenció, la primera es que encara té una cafeteria oberta a la gent que ha de passer hores esperant que arribi el seu tren de molt bona qualitat, i l´altre la majestuositat de les seves antigues ins- tal.lacions.Feia temps que volia visitar el fons museístic que integra el famós MUSEU DEL FERROCARRIL de MORA "LA NOVA", no confondre amb la de "L´EBRE", situada a l´altre banda del riu, famosa per ser lloc de desembarcament de la tropa republicana pujant cap a Pàndols.

 Mora la Nova era punt a meitat de camí en la pujada de tren des de Barcelona a Saragossa de la cia MZA, després RENFE, fins als anys 50´s amb ús de locomotores de vapor, i lloc també de repa ració, canvi i desballestament, o sigui, una estació important en tota la xarxa ferroviaria espanyola, encara que avui tan sols sigui una estació infrautilitzada de la R-15. 

 Ara l´estació s´ha guanyat l´honor de poder ser lloc de trobada i mostra pels amants de la història ferroviaria, de gran part del fons de locomotores antigues i vagons del que ja no pot fer servir RENFE, per ser material anticuat.

 Locomotores de vapor, eléctriques i diesel integren el fons restaurat amb cura i amb feina feta per voluntaris i antics treballadors, que encara volen seguir vivint de records i el que va ser el seu antic treball. 

 Quan arribes al lloc, sembla que el lloc estigui oblidat de la ma de Deu, però quan hi entres dues coses criden l´atenció, la primera es que encara té una cafeteria oberta a la gent que ha de passer hores esperant que arribi el seu tren de molt bona qualitat, i l´altre la majestuositat de les seves antigues ins- tal.lacions.


La visita preparada i el dia van ser propicis, un Divendres Sant, perquè tot estigués rodejat d´un bon rotllet magnífic. 


El Paco va ser el nostre guia, antica maquinista de RENFE, assabentat de la història que ens explicava. 


De tot el que vaig aprendre, el més important són les casualitats i troballes que vaig poder mirar amb els meus propis ulls, del seu fons de patrimoni industrial, com sempre mal pagat per les autoritats responsables, tirant pedres enfora dels diners que s´haurien de gastar per conservar la nostra història, us faig cinc cèntims...... 


1.- vagó FGC, completament restaurat de la línia que va promoure el Sr. Pearson per abastir la zona de Mirasol fins a Terrassa de l´altre bande de Collserola a Bcn. 


2.- jardineres i tramvias de Bcn, cremats però per restaurar completament. 


3.- locomotores MIKADO impressionants de 1.200 tonelades fabri- cades per la MAQUINISTA TERRESTRE I MARITIMA 


4.- un automotor de la línia Puebla de Hijar-Tortosa d´al.lumini 


5.- una locomotora de la linia d´olot a Girona. 


6.- antigues locomotores a vapor belgues 


7.- una filera de vagons del funicular de Vallvidrera. 


8.- la "Cuco", una locomotora que va donar servei a la linia Mataró- Bcn

 










 







Estacions linia R15 en l. actual.litat

La visita preparada i el dia van ser propicis, un Divendres Sant, perquè tot estigués rodejat d´un bon rotllet magnífic. El Paco va ser el nostre guia, antica maquinista de RENFE, assabentat de la història que ens explicava. De tot el que vaig aprendre, el més important són les casualitats i troballes que vaig poder mirar amb els meus propis ulls, del seu fons de patrimoni industrial, com sempre mal pagat per les autoritats responsables, tirant pedres enfora dels diners que s´haurien de gastar per conservar la nostra història, us faig cinc cèntims...... 1.- vagó FGC, completament restaurat de la línia que va promoure el Sr. Pearson per abastir la zona de Mirasol fins a Terrassa de l´altre bande de Collserola a Bcn. 2.- jardineres i tramvias de Bcn, cremats però per restaurar completament. 3.- locomotores MIKADO impressionants de 1.200 tonelades fabri- cades per la MAQUINISTA TERRESTRE I MARITIMA 4.- un automotor de la línia Puebla de Hijar-Tortosa d´al.lumini 5.- una locomotora de la linia d´olot a Girona. 6.- antigues locomotores a vapor belgues 7.- una filera de vagons del funicular de Vallvidrera. 8.- la "Cuco", una locomotora que va donar servei a la linia Mataró- Bcn

 










 





dimarts, 25 de febrer del 2025

CASTELL DE SANTA FLORENTINA





Catalunya sempre ha demanat els seus drets otorgats o aconseguits a a força de lluïta, i un d´aquests es el que per honor i dret sempre s´ens han negat equivocadament, el de tenir una identitat pròpia. 

 En el cas de Canet i el castell de SANTA FLORENTINA es tradueix en el sentit que després que Ramon Borrell, compte de Barcelona, concedeix dret als senyors feudals de FERRER I CANET per construïr "casa forta" i segregar el poble de Sant Iscle del propi futur poble de Canet, es comença a teixir una nova història de cultura pròpia catalana. 

 La seva història feudal i fortificada al costat del mar és la història de noves nissagues catalana que van heretant terres una rera l´altre. Els PEGUERA, ESPENÓ I MUNTANER, nissaga d´arquitectes i editors que acavà d´enriquir la història d´aquest poble mariner i ordidor. 

 Al mateix castel queden records d´aquesta lluïta de reconeixement adosats als seus paraments. 

 -les figures de sobre la xemeneia del menjador d´estiu, que recorden la concessió del títol de vila a Canet. 

 -Els lleons de l´entrada que recorden la visita reial d´Alfons XIII el 1913. 




llit ocupat pel monarca el 1911 convidat per
                                                                                        en Ramon Muntaner


 -Els diners invertits per la nissaga MUNTANER en reconstruïr el castell el 1899 per Ramon Muntaner, prop. i Lluis Domènech i Muntaner, arq. 

 -la compra i trasllat des de Lleida del claustre de "El Tallat". 

 -la contractació dels grans artistes modernistes que van ornar les façanes i interiors del modernisme català. 

exemples. 

 CARLES FLOTATS
obra (copiat de la Wikipedia)

Obres

[modifica]
  • Bust del Dr. Pi i Molist (Barcelona).
  • Relleus de la Vida de Sant Ignasi de Loiola (1915-1918) a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, basats en dibuixos de M. Coronas
  • Coveta de l'Església de la Societat de Jesús (Manresa, Barcelona).
  • Panteons de les famílies Jorbá, Devant i Alter, en el Cementiri de Manresa, Barcelona.
  • Àngel monumental de l'entrada del Cementiri de Manresa.
  • Monument a Jacint VerdaguerMonestir de Montserrat (Barcelona).
  • Gàrgoles del Castell de Santa Florentina (Canet de Mar, Barcelona).
  • San Ignasi de Loiola, Església del Sagrat Cor (Jesuïtes, Barcelona).
  • San Francesc Xavier, Església del Sagrat Cor (Jesuïtes, Barcelona).
  • Immaculada Concepció, Església del Sagrat Cor (Jesuïtes, Barcelona).
  • Immaculada Concepció, Església de Santa Maria de la Seu (Manresa, Barcelona).
  • Immaculada Concepció, Capella de les Germanetes dels Pobres (Manresa, Barcelona).
  • Immaculada Concepció, Església de Canet de Mar (Barcelona), 1949.
  • Santa Bernardette, Claustre de la Catedral de Barcelona.
  • Crist Rei, Institut Químic de Sarrià, Barcelona.
  • Verge Blanca dels Pirineus, Església del Mercadal (Girona).
  • Estació del Viacrucis del Monestir de Montserrat (Barcelona).
  • Sant Ignasi de Loiola, Església de Santo Domingo (Múrcia).
  • Santíssim Crist de la Victòria, Església de Nostra Senyora de Betlem (CrevillentAlacant), 1941.
  • Santíssim Crist de l'Agonia, Cofradia Marraja, Cartagena, 1942.
 
ANTONI SAMARRA



 PAUL CLAUDI RUBINAT 





 ESTUDI MASSANA CERES 

 JOAQUIM ROURA 





 MIQUEL BLAY

CRIPTA castell i escultures corresponents
https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/canet-de-mar/tots/castell-de-santa-florentina-ramon-de-montaner-vila

 (copiat de la Wikipedia)

Monumentos

[editar]

JOSEP PUJOL