Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 10 d’abril del 2012

història radio l´H i TV en extinció?, cronologia TV3



seu als 80´s C/Molino, nº 83


Radio L´H va començar com a "Radio Estel" a la ciutat de l´època franquista a un piset de la plaça Verge de Montserrat, com a estació de radio il.legal que va haver de guanyar-se la complicitat de l´Ajuntament al passar els anys, i amb una audiéncia agraïda.

El 15 de novembre de 1980, per fi, amb l´ajut de l´Ajuntament, la radio va començar una altra andadura i va aconseguir instal.lar-se a dintre de l´EMUC (Emisores Municipals de Catalunya) amb data el 6 de juny de 1982.

Es va passar de quatre hores de programació a 24 en el 1983 i la emissora del carrer Molino, número 83, va créixer per fi com a únic medi de comunicació local de la ciutat.

Vull, abans de canviar de medi, fer un esment al programa nocturn que des del 4 d´octubre de 1988 començà a omplir de xinxetes els llits de molts noctàmbuls de L´Hospitalet, Sant Boi, Barcelona i la els pobles de costa del Baix.

Dirigit pel periodista Jose Miguel Cruz, i amb un equip format a l´any 2000 pels professionals Nacho Ruiz (so), Pepe Rodríguez, Javier Insa (colaboradors), Inma Garcia y Juan Campos, proposava als oients que, amb  un tema interessant de base, la gent aportés les seves opinions, que sempre eren desternillant i interessants, a més cadascú amb el seu seudònim feien una fauna divertida, "Conan", "el lobo rosa", una gran idea que a més segons quins dies es complementava amb els "trivials amb xinxetes", i les "trobades amb xinxetes", de fans del programa al pub Lennon´s del carrer de la Fabregada.

"Oye chinchetaire, ponte a bailar, porque este ritmo es super-ideal, si es que estas depre y te encuentras mal, pégate a las sábanas en la oscuridad"

foto cedida per l´arxiu del cel´H


TV L´H

La TV va començar a emitir un dia de febrer del 2001, al nou edifici que s´inaugurava al barri de Santa Eulàlia, fet al que fa referència la següent noticia del diari de L´H.

(noticia sobre el tresllat de TV l´H)
2. 02. 2001
"RADIO L´HOSPITALET ES TRASLLADA A SANTA EULÀLIA AL NOU EDIFICI DELS MITJANS DE LA PLAÇA FRANCESC MACIÀ.-

L'emissora municipal Ràdio L'Hospitalet es trasllada dilluns 5 de febrer a l'edifici de la plaça Francesc Macià de Santa Eulàlia on es troba la televisió de la ciutat.

Després de quasi 20 anys al barri de Can Serra, Ràdio L'Hospitalet inicia el 5 de febrer les seves emissions al nou edifici dels mitjans de comunicació construït a Santa Eulàlia.

El canvi suposa una millora de les instal·lacions de l'emissora i l a modernització tecnològica de l'equipament de la ràdio.

La nova adreça de Ràdio L'Hospitalet és: Plaça Francesc Macià, 25-29, 08902 L'Hospitalet. El nou telèfon, 93 297 28 20. I el número de fax, 93 297 28 27.

El canvi d'edifici i de tecnologia suposarà també introduir alguns canvis en la programació i en l'estructura organitzativa de l'emissora."

CONCLUSIONS.-

La radio de l´Hospitalet sempre ha buscat tenir referència en la gent i la vida vivida a dintre de la nostra ciutat, les noticies del carrer, les protestes ciutadanes, la política del Consistori, l´esport de l´Hospi, el principal club de futbol  de la ciutat, i dels altres equips de barri en categories inferiors, sense deixar de banda les del país, a través de les conexions amb COM RADIO informació, però lo important es que gràcies als seus professionals, any rera any, podem riure, assabentar-nos i gaudir d´una programació fet a mida per la gent de l´Hospitalet, música punxada per professionals de Can Vidalet,
noticies trobades a peu de carrer per periodistes de Bellvitge i narrades per locutors de Santa Eulàlia.

És un privilegi al que no podem mai renunciar, per no perdre un dret que tenim com a ciutadans d´una gran ciutat, el renunciar a saver de lo nostre seria una gran passa enrera.

Per això en faig eco del que ha passat amb la TV local, que crec ha sigut un gran error i una gran perdua per la cultura de la nostra ciutat, des del Nadal passat hem perdut, amb les maleïdes RETALLADES, el nostre Bé d´Interés Local Basic més important, el dret a estar informats en temps real, la radio haura de seguir fent-lo com sempre, conexions repetides durant tot el dia perquè puguem agafar ona en un moment de relax predisposat.

VOLEM TV L´HOSPITALET JA A LA CIUTAT.-
NOVES NOTICIES PER L´OCTUBRE
RENOVACIÓ ANUNCIADA DELS MEDIS DE DIFUSSIÓ A LA CIUTAT.-

L´Ajuntament de la ciutat ha anunciat una remodelació total dels medis de difussió escrita i audiovisual per l´octubre vinent.

Després del tancament al decembre de TV Digital a l´Hospitalet, ara l´Ajuntament vol fer una adaptació dels medis subsistents des de l´octubre d´aquest any, i per temps indefinit, mentre no hi hagin diners.

Es tracta de minimitzar la plantilla de radio i diversificar la seva presència en medis audiovisuals; es vol que amb 30 treballadors, aproximadament, comptant 5 contractacions noves de l´antiga TV Digital, que es necessiten per portar a terme el nou projecte (1 realitzador, 1 grafista i 3 càmeres), es pugui fer una programació mixta que no oblidi la cara dels protagonistes en TV.

El Diari L´Hospitalet, continuarà fent les seves edicions mensuals, que cobriràn la info de la ciutat aquest estiu principalment, mentre es formen els professionals que formaràn part del nou projecte, i que tindràn que adaptar-se a veure´s fisicament en directe.

La cosa funcionarà, segons sembla, de la següent manera, la radio retransmetrà en TDT e i-net les retransmissions esportives de la ciutat en directe.

Després per cobrir la info general de la ciutat es farà un informatiu de 25 minuts de durada (15´ info general + 2´ info esportiva + 2´ info entitats + 4´ reportatge), que es repetirà en TDT i i-net, per les tardes a diari.

O sigui que la plataforma de radio passarà a treballar per i-net i TDT, deixant l´emissora com a plataforma mixta de difussió, donant cara real als protagonistes, però fent informatius breus com es feia abans.

NOVES CONCLUSIONS AL RESPECTE.-

Em sembla bé que això es faci per tornar a tenir imatges en directe, que en el cas de l´esport de la ciutat eren molt necessaries, precisament, quan L´Hospi estava lluitant aquesta primavera per l´ascens, han quedat orfes de la difussió que mereixien, tenint en compte que van estar lluitant a 16-ens de final de Copa, amb el mateix Barça inclús.

Em sembla molt bé que es vulgui arreclar allò que tan de mal va fer la ciutat, a finals d´any, donant cara de nou, als protagonistes de la vida real de la mateixa, associacions de barri, veins, entitats en lluita en aquests temps difícils, persones amb responsabilitat real i personatges anònims.

Em sembla també bé que es tracti de salvar el poc que resta d´orgull i de treball professional periodístic,  en una ciutat maltractada per la Crisi, amb més gran i alt grau que d´altres veïnes.

Però la mida es INSUFICIENT, em semblen pocs els 25 minuts de tracte diari a la info diaria, sobretot en aquest any, que tothom està al carrer i té alguna cosa a dir publicament, la TV donava una cobertura adient a aquestes reclamacions, l´emissora portava el seu càmera, que sempre anava sol (-a), i gastava poc, ja que es feia les entrevistes també,  i la noticia sortia per pantalla en un plaç adient per fer resó de la mateixa.

Ara això sirà imposible, no hi ha temps, en 15 minuts, més que per atendre 3 ó 4 noticies amb imatges incloses, quan cada dia hi ha una desallotjament, dos manifestacions, tres accidents i una noticia d´interés humà, apart de l´actual.litat política, ni amb el temps del reportatge es posible.

Ara resulta que per voler donar resposta a la desaparició de la TV, volem dir les coses en molt poc temps, quan resulta que necessitem, precisament ara, més per explicar-nos.

La història de la TV de L´H, i la radio, principalment, com s´explica més amunt, té un marcat talant reivindicatiu, que s´ha anat abastint de reclamacions públiques i de lluita política, i ara en mig any, per problemes de diners, s´ha deixat perdre, no hi ha dret!!, aquests diners han de sortir d´ una altra banda, i les bones intencions de l´Ajuntament, de tornar a mostrar la ciutat per la tele, han de donar més prime-time, i sobretot, més medis, perque torni a ser així.

Tornem la TV a la ciutat, amb menys temps real a la pantalla, però amb més ganes que mai, per ensenyar a tothom com es vol arreclar la Crisi a L´Hospitalet, i fem que la radio segueixi treballant tranquil.la, que s´ho ha ben guanyat!!.

NOTICIA FINAL SOBRE L´ENJEGADA DE TV i CANAL DIGITAL.-

El 15 d'octubre comença la nova etapa dels mitjans de comunicació de L'H

Es recuperen les emissions de televisió

El pròxim 15 d’octubre comença la nova etapa dels mitjans de comunicació públics de L’Hospitalet amb la recuperació de les emissions de Televisió de L’Hospitalet, amb retransmissions esportives en format radiofònic, amb la remodelació del Digital-h i amb la continuïtat del Diari L’Hospitalet.
El nou model de mitjans de comunicació públics es posa en marxa amb l’objectiu, fixat per l’equip de govern municipal, de reduir el seu pressupost i, alhora, ser uns mitjans amb continuïtat en els temps i que garanteixin el dret a la informació de tots els ciutadans.

Emissions televisives

Pel que fa al canal de televisió, es podrà veure a través de la TDT i també a través de L’H Digital (nou nom del portal informatiu multimèdia Digital-h). Tota la programació de la graella serà de producció pròpia i tractarà cent per cent de la ciutat.

Aquesta producció consistirà en el programa L’H Actualitat, un bloc informatiu de 30 minuts de durada. Aquest bloc s’emetrà de dilluns a divendres a través de la TDT, a les 19.30 hores i es repetirà fins a les 21.30 hores. Aquestes dues hores d’emissió es podran tornar a veure a les 24 hores i a les 6 hores del dia següent.

L’H Actualitat inclourà L’Informatiu, amb notícies d’actualitat; En 3 minuts, un espai de reportatges; Pren nota, una agenda d’activitats de la ciutat; iQui som, què fem?, càpsules d’informació d’entitats.

Tot el bloc informatiu es podrà consultar a internet, a LH Digital, a partir de les 19.30 hores, a la carta, i sempre que es desitgi ja que tots els programes romanen penjats permanentment.

Emissions radiofòniques

Les emissions radiofòniques s'emetran pel canals de TDT de ràdio i televisió i per internet (pel L’H Digital), després del tancament del canal de Ràdio L'H a la FM el passat 1 de juny. Les emissions es realitzaran els diumenges d’11.30 a 14.30. Es realitzarà un programa en directe de seguiment de l’activitat esportiva de la ciutat. El programa s’anomenarà Tot en joc i es podrà consultar a la carta, després de l’emissió, al L’H Digital.

L’H Digital

Per la seva banda, L’H Digital, el diari electrònic d’informació multimèdia i web dels mitjans de comunicació de L’Hospitalet, es renova tècnicament i estèticament per fer més fàcil l’accés a la informació. El nou L’H Digital introdueix noves seccions temàtiques, amb informació escrita, fotografies, vídeos, àudios i gràfics.

El conjunt de la plantilla actual dels mitjans ha passat per un procés de formació, ja que a la nova etapa hi ha una redacció única per a tots els mitjans –TV, ràdio, L'H Digital i Diari de L’Hospitalet- i, per tant, tots els treballadors tenen un perfil multidisciplinari per cobrir la informació de la ciutat per a qualsevol dels canals de comunicació. També s’hi ha incorporatquatre treballadors de l’anterior Televisió de L’Hospitalet, que va tancar les emissions el passat 31 de desembre.
I ARA!, per què no?, fem una mica d´HISTÒRIA DE TV3 I EL CANAL 33.-
També, i aprofitant aquest post tan il.lustratiu del que és i va ser la lluita per tenir mitjans de comunicació propis a Catalunya, en el medi audiovisual, tinc preparada una cronologia sobre la posada en marxa de TV3, com a canal autonòmic, que no, en principi, indepenent de l´Estat, amb programació propia i decissió d´emissió de programes en parrilla, recolçada pel Parlament Català, suficientment lliure, per propagar l´utilització de la pròpia llengua catalana.
Una lluita que ens va facilitar la directora de l´ens públic TVE, Pilar Miró, i a la que mai estarem prou agraïts, recolçada per les demandes dels nostre polítics de la década dels 80, amb el president Pujol al capdavant, enfrontats amb els governs del PSOE i del director anterior de TVE, el polèmic senyor Calviño.
1934
presentació del projecte de transmissió d´imatges presses per una càmera cap un receptor de TV, a la sala Werner de BCN, ideat per l´ingenyier Sánchez Cordovés.
1947
la Direcció General de Radiodiofusio crea el Laboratori d´Investigació, encarregat a Sánchez Cordovés per propiciar la primera emissora de TV a Espanya.
1948
primera prova al recinte de la Fira de BCN, es van fer algunes filmacions amb professionals de l´època, que després es presentaven a les pantalles instal.lades al recinte.
28-10-1956
s´inauguren les emissions de TVE.
15-2-1559
arribada de TVE a BCN, amb la retransmissió del partit entre el Madrid i el Barça a l´estadi de Chamartin, però no en català!, el Pujal comença la seva lluita de tenir per fi futbol en català.
LES PRIMERES TRANSMISSIONS EN CATALÀ VÀREN SER....
1962 Nuria Espert dona una noticia sobre les riuades del Vallés.
1963 retransmissió de la cançó de Salomé "Se´n va anar" al festival de la "Cançò Mediterrània".
1964 programa sobre la Mercè
1964 s´adapta al català l´obra de teatre "La ferida lluminosa" de Josep Mª de Segarra.
1975
TVE emet 17 hores mensuals en el circuit català, l´informatiu "Miramar", dona 10 hores del total.
31-10-1978
la nova Constitució Espanyola aprova en el seu article 149.1.27 reconeix la competència exclusiva de les Autonomies en cuestions de TV.
25-10-1979
l´Estatut d´Autonomia declara que l´Estat Català por legislar en questió de crear i mantenir els mitjans de comunicació local.
10-1-1980
s´aprova l´Estatut Jurídic de RTVE i diu que es podràn crear canals propis a cada Comunitat Autònoma però controlats per l´Estat.
29-9-1982
es crea el CCRTV, encarregat de controlar les emissions de la TV estatal.
10-9-1983
TV3 comença les seves emissions; la programació inaugural va consistir en una retransmissió de 8 horas y mitja (de 15.30 a 12.00 horas), presentada per Angels Moll i Joan Pera, coordinada per Lluís M. Guell, feta des de l´antic "Up & Down" de la Diagonal, i que va tenir com a programes estrella l´estrena de la sèrie  "Dallas" i la retransmissió del partit Barça-Osasuna.

7-10-1983
es constituex l´empresa Televisió de Catalunya S.A., filial de la CCRTV.
19-10-1983
signatura del contracte de retransmissions de futbol amb el Barça.
29-11-1983 idem amb l´Espanyol.
(aquestes dues signatures van ser un gran encert, ja que van passar per sobre de TVE, que no volia aquestes retransmissions esportives per la seva parrilla, i va renunciar als seus drets, que a la llarga han donat control a TV3 sobre els drets d´imatge d´una de les més importants, per audiència, contra-programacions de cada setmana).
26-12-1983
el Congrés aprova la llei reguladora del tercer canal; la titularitat del tercer canal de cada autonomia correspondrà a l´Estat, la concessió i la gestió sirà de la Comunitat Autònoma, es crearà una comissió mixta per a la resolució de problemes tècnics i desenvolupar el projecte).
16-1-1984
TV3 comença la seva programació normal de 14 hores setmanals; el primer dia va consistir en un missatge del President Pujol, una sèrie de dibuixos del personatge "Pacman", el telenoticies presentat per Mª Gorgues i Enric Calpena, i la pel.lícula "Miguel Strogoff".
12-6-1984
Caminal cessa en el càrrec de director general de TV3 per discrepàncies amb la direcció estatal i es substituit per Joan Granados.
1986
Calviño s´oposa a la posada en marxa de TV3.
22-4-1986
inauguració oficial dels estudis de Sant Joan Despí.
1986
Pilar Miró substitueix Calviño i posa en marxa la conexió pròpia a la xarxa, cessions puntuals per a la retransmissió de esdeveniments, a més incorpora TV3 a la UER (Unió Europea de Radiodofusió).
http://es.wikipedia.org/wiki/Uni%C3%B3n_Europea_de_Radiodifusi%C3%B3n
10-9-1988
Canal 33 comença la seva andadura al canal 47.
11-10-1988
es suspenen les retransmissions del canal 47, surgit com a complement al canal autonòmic, per apropar més les comarques al fet català i a l´idioma.
10-9-1989
posada en marxa novament una vegada solventats els problemes pel ministre Barrionuevo.
25-12-1989
comença les emissions A3, format en aquell temps per "La Vanguardia" de la familia Godó, l´empresa TISA, i el grup editorial Zeta i Banesto, amb el senyor Conde.
3-2-1989
comença el seu camí Tele 5, de mà de l´ONCE i Silvio Berlusconi.
14-10-1989
Idem per Canal+, que venia de França i es va asociar amb el grup PRISA, que editava "el Pais" i la SER

1 comentari:

  1. Francisco Durán Velasco13 d’abril del 2012, a les 16:19

    Como periodista de Radio L'H, te agradezco mucho el interés que te has tomado y la reivindicación que haces de la radio pública de la ciudad.
    Estamos recogiendo firmas a favor del mantenimiemnto de las emisiones de Radio L'H. Aquí tienes el enlace. Si quieres, puedes dejar un comentario:

    http://www.peticionpublica.es/?pi=P2012N22056

    ResponElimina

pots deixar el teu comentari si vols!!