Gelida a mig camí de Martorell, Sant Llorenç d´Hortons, Olesa de Bonesvalls i Corbera, amb muntanya per darrera (est) i riu Anoia pel davant (oest), al final del Baix Llobregat (nord), i al començament del Penedés (sud), costeruda, vella, agrícola i menestral, oblidada, repensada i malmesa, que ha viscut del paper, de la vinya, de l´estiueig dels burgesos de finals segle XIX, però amb molta història per explicar encara.
Comencem la història del que ens ha d´atreure per fer una visita il.lustrada a Gelida, per allò que a mi sempre m´ha cridat més l´atenció, el seu......
A finals del 1924, s´inaugurà en la localitat un FUNICULAR que habia de connectar l´estació de ferrocarril amb la població, massa allunyada de la seva parada. Una fita que no es repeteix massa als pobles espanyols, allò que un poble o ciutat hagi de construir-se un transport singular per apropar els ciutadans al punt d´evacuació al reste de pobles.
El ferrocarril havia arribat a Gelida un 15/abril/1865, però habria de passar més de mig segle per a que pogués ser connectat amb la població. També el polígon "la Gelidense" quedava a l´alçada del riu, aproximadament 120 metres més avall de l´alçada que ocupa l´esglèsia de Sant Pere, i era necessari fer una connexió ràpida.
En la construcció, feta amb suscricció popular, es necessari ressaltar l´impuls del Sr. Josep Rosell i Massona, primer com a Alcalde de Gelida, després, tras ser substituit com a tal en temps de la Dictadura de Primo de Rivera, com a President del Consell d´Administració de la Societat.
Les unitats que conformen el funicular són les mateixes que antigament feien el cami de pujada des de l´avinguda del Tibidabo fins a dalt del parc d´atraccions, i que van ser comprades per l´Ajuntament de Gelida per tenier més vida servint al poble. Reconstruides a començaments dels vuitanta, FGC ha integrat el servei. El funicular de Gelida funciona regularment des de l´abril de 1982.
Normalment es fa servir un sol cotxe pel transport de viatgers mentre que l´altre es fa servir simplement per fer el contrapés. El viatge triga 8 minuts amb una parada intermitja. Ara, encara en actiu, està sent sopesada la seva possible viabilitat en temps de crisi.
L´ESGLÈSIA DE SANT PERE es un edifici Neoclàssic de mitjans segle XIX.
L´AJUNTAMENT es obra d´Armand Mas i Tulla, essent la de la foto la seva façana original inicial.
L´altre atractiu de la ciutat són les seves CASES D´ESTIUEIG, les més importants són les que escric a continuació. Cases de burgesos benestant que fugien del fum de les xemeneies de les fàbriques que regentaven a Barcelona i a la plana dels rius, per poder sanar malalties i compartir amb amistats i familia.
-CASA RIUS (Biblioteca Municipal)
C. Major, 51
-CASAL UNIÓ GELIDENC (Josep Ros i Ros) (Exemple magnific d´Art Decó a Catalunya, només als EE.UU. va arribar aquest estil al seu màxim esplendor, a Barcelona tan sols tenim d´aquest estil la Casa Damians d´Agustí Mas i Eduard Ferrès i Puig del 1913)
C. Major, 14
-CASA RÀFOLS
C. Major, 18
-CASA SANT JORDI
C. Sant Jordi, 1
-CAL BOADA Ó CASA D´EN TAULER (Mariano Mas i Civil)
C. Jaume Via, 63
-CASA DELGADO (Joan Rubió i Bellver) (el mateix que casa El Frare Blanc a BCN)
C. Jaume Via, 65
-CA L´ADELA Ó CASA FIGUERAS (Mariano Mas i Civil)
c. Jaume Via, 71
-CA LA SARA (Pere Ros i Tort)
C. Sant Lluis, 9
-CASA JOVÉ (Joan Pasqual i Batlle)
C. Sant Lluís, 13
-CAL FOLCH
C. Major
-CASA PERE RIBA (Mariano Mas i Civil)
C. Jaume Via, 3
-CASA JOSEFA OLIVER (Lluis Mas i Civil)
pl. Esglèsia
-CASA COMELLES Ó PEPETA ALBET Ó CAMPANYÀ
C. Major, 41
-CASA MOSSÈN JAUME VIA (Domènec Boada i Piera)
C. Mossen Jaume Via, 11
I que dir del Castell del segle X, primer romànic (9459, després gòtic (1385), reforma barroca (torre campanar), cremada durant el 36, i restaurada per l´Associació d´Amics del Castell de Gellida.
El castell de Gelida té origens musulmans, consten restes trobades sota el Palau Berenguer, però la seva història relatada comença al segle X, quan
s´aixeca el recinte fortificat per defensar el territori en la frontera amb l´Andalús.
L´esglèsia es la representant més anclada amb el territori cristià per ser la principal de la plana en aquells temps, ja feta i refeta des de temps medievals.
Ampliació gòtica
Arriba l´any 1367 i el recinte es ven a Berenguer Bertran de Barcelona, que
s´hi construeix el seu Palau a la zona intermitja entre l´esglèsia i la torre de defensa sud - est.
La plaça del Pedró i el recinte del nord queden abandonats i es degraden, donant rellevàcia, per ser l´única útil, a la part sud ocupada per l´esglèsia, que té una reforma en l´època barroca, construïnt el campanar.
Cremada el 1936, sacralitzada, refeta, l´esglèsia de St. Pere ja no hi fa misses, però encara hi resten representacions i misses pagades en dates puntuals, com s´hi fa per Sant Pau al gener.
El recinte sencer conserva cisternes d´aigua, recs, muralles refetes en temps del senyor Berenguer, esglèsia, sagrera, tombes amtropomorfes, torres defenses, base de la torre d´homenatge tirada a terra pels francesos,
esglèsia St. Pere |
porta campanar |
sagristia |
relicari |
altar romànic amb el relicari rera la Moreneta |
sepulcre restes Berenguer Bertran |
sepulcres medievals antropomòrfics |
accés museu |
pl. Pedró |
torre amb diferència carreus però de la mateixa època de const. costat nord-est |
maca vista de l´ est |
enllaços d´interés:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Gelida
http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/viewFile/59371/91890
http://gelida.penedescultura.cat/agenda/ruta-modernista-de-gelida-4
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!