Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 4 d’abril del 2021

la Riera Blanca

 

La Riera Blanca neix a Collserola al vessant nord comprés entre el Desert de Sarrià i el Monestir de Pedralbes, a on trobem una cantera, encara conservada com a punt de referència històrica quasi desapareguda, i que després de l´obertura de la Ronda de Dalt va perdre deu metres d´alçada, que es diu "Pedres Albes", per la seva blanqura, pedra amb la que es va construïr el monestir més famós conservat de tota la ciutat, i que trobem molt a prop.

Després baixa per la riera del carrer J. V. Foix, sota del pont de Reina Elisenda, i passa pel gual del poble de Sarrià a Can Ponsich, per on passava el cami cap a Sant Gervasi i la Carretera d´Esplugues a Fogars.

Voltava els jardins de la Vil.la Amelia, propietat dels amos dels magatzems "El Siglo", i pel carrer Marqués de


 
dos imatges de la Riera Blanca al seu pas pas per l´Hospitalet, 
al barri de Collblanc.

Mulhacen, baixava cap a la plaça Pius II de la gran Diagonal.


Creauava just per darrera de la Maternitat treslladada de la Casa de la Misericòrida del Raval, i el Frenopàtic del dr. Tomàs Dolça i Ricart, i, ja a les Corts se n´anava cap a la porta principal del cementiri de les Corts, re-construït en estil modernista a finals del segle XIX.

Passava pels terrenys que va edificar el Camp Nou el 1954, i rehabitat de barraques de terra i fang, entrava per Collblanc, a la ciutat de l´Hospitalet.

Fa de frontera entre les dues ciutats, de tal manera que una vegada un home va quedar estés al bell mig del carrer, i els bombers de Barcelona i l´Hospitalet es va haver de barallar per anar a recollir-lo.

Desguassa al darrera de l´antiga fàbrica Escorça, foneria que coincideix en situació antiga, amb el grup d´edificis que envolta al Centre Civic de Santa Eulàlia actual, i que tenia com a edifici administratiu l´hostal que es la casa Gal.lega, i que porta el mateix nom de mas.

Passava per davant de Can Colom, masia conservada per sota de l´avingua Santa Eulàlia, i es desviava cap al parc de l´Alhambra, d´allà, ja canalitzat en direcció a la plaça Cerdà, en temps de Marina, regava amb aigua de pluja els camps de sangonera de la zona deltaica.

Creuaments famosos feia amb les travesseres de peatons, com la de les Corts i la Diagonal, els canals d´aigua de la Infanta, i les vies del tren dels catalans des de la Magòria, del metro a Santa Eulàlia, i de regadores per tota la plana de la Marina de l´Hospitalet i la Zona Franca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!