Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 de març del 2013

quin serà el futur de Can Rigalt a l´H?



Can Rigalt, situada a la carretera de Collblanc, a l´alçada de la riera del Torrent Gornal una vegad en territori Hospitalenc.  Masia reconvertida a noble datada al segle XVII, que va tenir  terres  de conreu i vinya, i estava situada en un lloc estratègic de les enfores de Barcelona, en la Carretera Reial cap a Madrid, en la frontera amb l´Hospitalet i la confluència del camí que venia de Esplugues i Cornellà per la costa, i que en el seu temps de riquesa i plenitud tenia un magnífic jardí i un maco rellotge de sol esfèric, ara als magatzems museístics del nostre estimat museu d´història, resta  a l´aguait de que li depara el futur.

El temps no ha passat sense portar trasbalsos a les terres de l´antiga torre d´estiueig, terra d´antuvi fèrtil que ara no té més valor que el seu registre econòmic com a solar.

Sembla que la seva integritat esta protegida per un compromís en ferm de l´Ajuntament de l´Hospitalet que voldria fer una escola mediambiental en el seu espai, però aquest ús no està clar, una guarderia, instal.lacions culturals, alguna cosa s´ha de fer pel barri que no té equipaments socials, diuen les AAVV de la ciutat, encapçalades per la de Pubilla Cases, que porta lluitant per la dignificació de l´espai que envolta la masia ja des de l´any 98.

El projecte hora d´ares és el que es veu a la seguent fotografia.


fotografia del projecte de l´ADU






s´inclouen:
- el perllongament del parc per la banda de l´Hospitalet
-el soterrament de l´estació de FECSA al costat del complex esportiu de l´H Nord.
-una promoció urbanística de 1400 vivendes entre públiques (25%), i privades.
-el nou Hospital General de L´Hospitalet
-el ja explicat i dit espai a l´interior de Can Rigalt per equipaments
-un nou carrer que acavaria a la glorieta de sobre de l´Hospital per comunicar l´Hospitalet amb les Corts.
-l´ordenació del camp de futbol del Pubilla Cases.

Ara toca posar d´acord tots els propietaris dels terrenys, començant pel FC Barcelona, la Clau d´Or, Nuñez i Navarro, l´Ajuntament de L´Hospitalet, FECSA, etc. per començar a fer feina quan hi hagin diners.   La principal preocupació hores d´ara de la AV de Pubilla Cases es que el solar no es degradi, i acavi ple de bruticia i mosquits, però sempre com a excusa per mantenir sobretot l´atenció de l´Ajuntament de la ciutat, que ha de fer els equipaments promesos.  Per un barri com Pubilla Cases es primordial aquesta demanda, ja que tots els serveis comunitaris que hi té són compartits amb d´altres barris i poblacions veines.

S´escolten veus que diuen que el Barça vol fer servir l´espai per fer un parking per gent que vé al camp els caps de setmana, que l´Hospital no es farà fins molt més tard, ja que la pressió popular demanda conservar els serveis i la infraestructura de l´Hospital de la Creu Roja, sobretot el socio-sanitari per malalts de llarga durada, i gent gran que necessita atencions médiques, que l´alcaldesa vol començar a fer alguna cosa per aconseguir diners, però que passarà al final?.

L´ADU va fer el projecte fa temps, i s´han publicitat noves sobre el mateix des de l´època de Celestino Corbach,o com alcalde a l´Ajuntament, un projecte antic del cual queda reflectida tota la seva evolució en aquest recull de retalls de diari que publico a continuació.


UNA MICA D´HISTÒRIA.-

Can Rigalt va estar habitada pels seus masovers, que tenien dos fills, fins els anys 70 quasibé, després la seva història va passar a l´oblit, encara hi ha gent del barri que recorda haver jugat als seus jardins, a on hi havien arbres grans que permetien construir cases a les seves branques, i la casa tenia unes golfes a on jugaven a fet i amagar convidats pels fills, nen i nena. 

En Sant Adrià, just a la sortida del metro Artigues-Sant Adrià la familia Girona va tenir una altra casa semblant, anomenada igual.   Construïda a la fi de segle XVII. Es tracta de l’edifici més antic del municipi. La primera referència històrica que trobem és el cadastre de 1740 en el qual apareix juntament amb les 18 cases que existien aleshores i on Miquel Rigalt consta com a propietarI.



Solución para Can Rigalt

diari "L Hospitalet" 9-febrero-2004

El futuro de Can Rigalt parece haberse desencallado. El nuevo plan para ordenar el sector de la Carretera de Collblanc que rodea la histórica masía, cuyos terrenos compró el FC Barcelona en 1997, resuelve las incognitas que pendían sobre esta zona. El proyecto elaborado por el Ayuntamiento Pretende dar respuesta a todas las demandas: se mantiene y se amplía el parque que preveía el Plan General Metropolitano, se construyen viviendas con un 25% de promoción pública, se rehabilita la masía y las arcas municipales no deben hipotecarse para expropiar al resto de propietarios y arrendatarios, y llevar a cabo la reforma, ya que ésta se financia con el aprovechamiento urbanístico del suelo.

Aunque por encima de todo ello, el alcalde de la ciudad, Celestino Corbacho, destaca que éste es un proyecto pensado para L’Hospitalet. Mientras se hablaba de los proyectos del Ayuntamiento de Barcelona para el entorno y de las reivindicaciones de los vecinos del colindante barrio de Les Corts, Corbacho siempre respondía: “en Can Rigalt se hará lo que decida L’Hospitalet”. 

Y ésta es la respuesta, incluida en los planes integrales para revitalizar la zona norte del municipio. La superficie del futuro parque se desplaza para aproximarse a Pubilla Casas y a las nuevas viviendas que se construirán en la zona para que el barrio crezca hacia el norte y Can Rigalt deje de ser una zona en tierra de nadie para integrarse plenamente en el Distrito V.




L'Hospitalet busca proyectos "realistas" para la zona de Can Rigalt

"ABC" 17-01-2013 / 16:50 h EFE

El Ayuntamiento de L'Hospitalet busca alternativas "realistas" para la zona de Can Rigalt, en el norte de la ciudad, y ofrece el espacio, entre otras cosas, para hacer actividades complementarias a las del FC Barcelona, teniendo en cuenta la proximidad de sus instalaciones.

En un encuentro con periodistas, la alcaldesa de L'Hospitalet, Núria Marín, ha reconocido que el proyecto inicial no era realista, teniendo en cuenta la situación actual, aunque ha subrayado que no renuncian a nada.

La alcaldesa ha recordado que una parte de los terrenos afectados por el plan urbanístico para la transformación de esta zona del norte de la ciudad son del FC Barcelona, que estudia si remodelar su actual estadio o trasladarse a otro emplazamiento.

Marín ha dicho que, en cualquier caso, "en los terrenos de L'Hospitalet se pueden desarrollar actividades complementarias al mundo del deporte, que es un eje estratégico de la ciudad y que mueve una parte económica importante".

El proyecto previsto para Can Rigalt pasaba por el traslado del actual hospital general a la zona de la carretera de Collblanc, para lo que era necesario el soterramiento de la subestación eléctrica que hay allí.

"Sólo el soterramiento tiene un coste de 10 millones de euros", ha dicho Marín, que reconoce que "no es viable ahora".











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!