Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 de gener de 2014

Els Arxius Històrics de ciutat i la meva experiència recercant

La primera vegada que vaig adreçar-me a un Arxiu Històric per cercar informació va ser fa ben poquet, des que m´havia quedat aturat i el meu temps lliure em demanava explorar aquelles facetes vitals meves, les meves vocacions, que havien quedat aturades esperant temps millors, i que fan de mi un bon investigador històric entre altres facultats.

http://plazaspublicasbcn.blogspot.com.es/2012/11/aquest-post-vol-ser-una-mostra-del-que.html

Quan em va començar l´interés per investigar, la meva primera prioritat va ser buscar als registres mercantils de Barcelona i rodalies, el llistat de bòbiles inscrites, fàbriques ceràmiques que feien totxo hidràulic a finals de segle XIX, començant per la meva ciutat natal, L´Hospitalet de Llobregat, i acabant pels barris que pensava més presencia de fàbriques ceràmiques hi havien tingut a tota Barcelona.


documentss aconseguits en la meva recerca sobre les bòbiles


Un dia se´m va ocòrrer anar a l´Arxiu Històric de l´Hospitalet i al CelH, el Centre d´Estudis, el primer al C. Cobalt, 57, del barri Centre, i l´altre des de fa uns mesos, a l´edifici Molí de la fàbrica Tecla Sala del mateix barri, per fer-hi una recerca amb la finalitat de trobar indicis per començar la llista. 

El senyor Lluís Bagan, amb la seva pàgina: 
http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2012/01/29/el-misteri-de-la-font-de-les-rodes-dentades/, 
m´havia posat el sucre a la boca per seguir la pista d´aquelles dades que trobem a la nosta vida, fotos amagades, petjades gravades al terra públic i que el temps no ha esborrat, com a ell li agrada de fer a l´Hospitalet. Aquest bon senyor es capaç de, mitjançant tan sols una foto oblidada, trobar la presència en el passat d´alguna resta de patrimoni, o persona oblidada que s´havia de tornar a recordar. 

Doncs bé, la meva sorpresa va ser majúscula, l´amabilitat dels arxivers públics, com la Pepa de l´Arxiu Central, o la Silvia del CelH, et posen a l´abast de les teves mans tota una serie de recursos, revistes, fotografies, treballs d´investigadors, llibres, referències a altres documents, que de ben segur em van fer content, i em van donar una primera llista ben complerta, d´un total de més de 60 diferents fàbriques ceràmiques que no coneixia.
sala treball CelH a l´interior del vell molí paperer

http://plazaspublicasbcn.blogspot.com.es/2011/10/bobiles-de-lhospitalet.html 

 Des d´allà fins a l´actualitat he anat moltes vegades d´arxiu en arxiu, he passat pels Municipals de Sants, Les Corts, Sant Martí, tots barris de la ciutat comtal, i conec altres que voldria visitar, com el previsible arxiu del Taller d´Història de Gràcia, que ha fet fa poc la presentació del llibre "l´Abans del barri de Gràcia",
https://www.facebook.com/taller.dhistoriadegracia?fref=ts  
que per això també serveixen els arxius per difondre i preparar altres documents divulgatius de tot el que ha sigut la nostra història de barri, i de ciutat, amb tant de passat a sobre.
En algun arxiu m´han regalat llibres publicats per fer història i ara arraconats sense ús, m´han tingut entretingut amb tot tipus d´expedient, inclús de fa molts i molts anys, amb lletra de l´Edat Antiga, fotografies imposibles de trobar a l´abast públic, o records en forma d´objecte, com claus de masies en procés de degradació i desnonament, escultures trobades en llocs inaccesibles, o plànols originals. 

Undels meus preferits es l´Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, http://arxiuhistoric.blogspot.com.es/2014/01/gener-el-primer-autobus-al-cor-de-nou.html, 
que té un arxiu fotogràfic digitalitzat molt important, i unes ganes envejables de protegir el patrimoni històric del barri, fins el dia 23 de gener encara podeu visitar l´expo sobre el Patrimoni conservat encara dels tretze barris del nord de la ciutat. Provenen les seves fotografies, i el seu poder de convocatoria, de fons particulars i privats, també s´han fet ara el llibre "l´Abans de Nou Barris", presentat l´estiu passat, i el Ricard, un dels seus components voluntaris, ja que no és aquesta una institució subvencionada, encara que si publica, ha ajudat a editar diversos llibres sobre història del transport a la ciutat, i de fotografies molt maques al voltant de la zona encerclada pel Passeig Maragall, la Meridiana, Collserola i el passeig Fabra i Puig. L´Arni és el president, i sempre que volgueu, el teniu disponible al local que tenen just davant de la biblioteca de Roquetes, a sobre la Ronda de Dalt.  També Arni, i companyia, organitzen rutes de patrimoni una vegada cada tres mesos, cafes-col.loqui, i presentacions de llibres redactats pels seus col.laboradors, a més de treballs de recerca.Una de les seves seccions, la meva preferida, es la que es dedica a recòrrer Collserola cercant patrimoni, que també hi té, proposant sortides organitzades després, i coordinades amb els gestors del Parc Natural, per ensenyar tot el que han trobat als agosarats caminants. O sigui, tota una aventura proposada per altres Arxivers que podeu trobar si cerqueu per la ciutat. 

 Un dia, per exemple, em vaig anar a buscar informació, fotografies, millor dit, del Canal de la Infanta al seu pas per les ciutat de Molins de Rei, Cornellà i L´Hospitalet, vaig anar a preguntar, primer per correu i després presencialment, una vegada rebuda la confirmació de la trobada de fons sobre el motiu consultat, i vaig trobar tota una serie de troballes veritablement engrescadores.

A l´Arxiu de Molins, situat en l´antiga mansió del segle XIX Ca N´Ametller, vaig trobar la Carme Sanz, enfeinada preparant documents per altres peticionaris, rodejada d´expedients, documents i fotografies, tota sola, que em va obrir l´Arxiu i va trobar per mi fotografies molt interessants; de com el Canal era dragat amb excavadores en època moderna, de cobriment amb tub de formigó de les antigues rases del mateix, de fotos més antigues i bucòliques de l´aigua que surava al voltant dels edificis del poble, de camps conreats amb la seva aigua, de rescloses,

Fotos molt útils per la nostra propera exposició al Centre de Cultura de Sta. Eulàlia, el barri de l´est de l´Hospitalet, que el CelH, l´Arxiu Històric de Santa Eulàlia, Perseu (plataforma de protecció patrimonial a l´H), i la Plataforma ciutadana "Protegim el Canal de la Infanta", volem endegar el 6 de febrer, amb info útil sobre el pas i la història del nostre Canal de rec de l´esquerra del Llobregat. 

A l´Arxiu de Cornellà, que podeu visitar dinte del mateix castell de la ciutat, la Carme Paez, també va acceptar el meu repte, i em va oferir del fons fotogràfic que tenen a la ciutat, les fotos escanejades del valuós llibre "l´Abans de Cornellà", llibre que ara s´esta desenvolupant pels barris de Barcelona, però que abans s´havia endegat a les ciutats limÍtrofs del Baix Llobregat. D´allà vaig poder treure fotos molt maques dels camps de Can Fatjó, de la regadora Quer, i del molí fariner de la Ctra. Provincial.

 http://www.authorstream.com/Presentation/Mafaldaonline-1326593-cornella-masies-2/
 I a l´Hospitalet, la Pepa Bueno, després d´un temps de la visita per esbrinar sobre les bòbiles de la ciutat, també em va proporcionar unes fotos que ens mancaven del periode de decadencia del Canal, quan als anys del franquisme es va convertir en claveguera fètida, unes fotos que van aparèixer dintre d´un sobre confeccionat per algú que volia fer un reportatge sobre expropiacions i camps de conreu al voltant de les terres de la Marina de l´Hospitalet. 

 Tota una sèrie de troballes que a les biblioteques públiques no es poden trobar, obertes a l´investigació d´estudiants, erudits, mestres i curiosos d´aquestes dades, que s´han de treballar, però que donen com a resultat un enriquidor coneixement del nostre passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!