Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 12 d’octubre del 2020

Moianés i la seva producció tèxtil

 Moià, en el cim de Sant Miquel del Fai, a cavall entre els dels Cingles de Bertí i les muntanyes de Sant Llorenç del Munt, és una capital de comarca que no sembla que formés part de cap zona preferida pel tèxtil català a final del segle XIX, però que si fem cas de les restes que hi queden a pobles com Castellterçol, Santa Maria d´Oló i el propi Moià, si que ho va ser, no sabem si pel seu passat ramader, llaner, o per estar més a prop del mar que zones com el Berguedà o Osona, descartant també, això si, la presència de cursos fluvials, però amb la col.locació de molins al voltant de rieres de Castellnou o Marfà, o sigui a on la màquina de vapor va ser essencial pel funcionament de les fàbriques.

                              

único lavadero de lana que se conserva en Catalunya. Se trata de una construcción singular de gran valor arquitectónico, ya que dispone de una bóveda de piedra de medio punto que da paso a otra vuelta de unos 10 metros de diámetro que llega al fondo de una cueva de piedra natural. Debajo de la bóveda se encuentra un lavadero de 10 metros de largo que servía para lavar la lana usando dos canales por donde corría el agua, Unas escaleras llevan encima la bóveda, donde se tendía la lana que, con la ayuda de la pendiente, se secaba más rápido.


https://www.barcelonaesmoltmes.cat/es/web/idees-de-viatge/-/el-moianes-ruta-per-l-ecomuseu

Moià, Castellterçol, Santa Mariad´ Oló, són viles posades de vell antuvi al voltant del camí romà de Collsuspina a Manresa, també ciutat tèxtil i de més rellevància del centre de Catalunya, però totes elles de menys nom.

VAPORS

 Moià

-a la Cia ROVIRA I SOLER, al c. de St Pere, s´hi va establir una fàbrica el 1915, allà després trobem registrat "el VAPOR", més endavant cia  "TORRAS DE BAGES", de Manresa, i al final familia VILADOMIU el 1950.




-"La CENTRAL" del c. St Josep i c. de la Coma, al 1)914, cotonera, MANÉN I PRAT --- TOMAS PRAT I FILL R.S.C (1951) ---- BESSIUS (1985)

NOTA IMPORTANT, els sr. Pere MANÉN i PRAT, vivia al c. Mestre Dalmau del barri d´Horta!!!!


-"LES FAIXES" (1924)



https://manresa/noticia/15986/moia-inaugura-faixes-sala-polivalent

-CAL COMADRAN (1935)

 


Santa Maria d´Oló

-fàbrica "del PASTOR", comprada per JOAQUIM BORRÀS, "MANUFACTURAS BORRAS", i més tard "SAULEDA" (1965)


-"ALGODONERA ESPAÑOLA", MANUEL LÓPEZ ANTOLÍ i després JOSEP M. ROGER GALLES, "HEMALOSA"

Herederos de Manuel López S.A. (HEMALOSA) és el nom que va adoptar, en morir el seu fundador, la fàbrica tèxtil creada el 1924 a Oló per Manuel López Antolí, nascut a Carme (Anoia), A banda de la fàbrica d'Oló, Manuel López i els seus hereus van acabar tenint també diverses fàbriques a Valladolid. El fundador té un carrer dedicat a Valladolid i una avinguda a Oló, on també hi ha un carrer dedicat a la seva successora, Carme Vidal López.

L'empresa tenia seu a Barcelona i a Madrid, i el 1978 i dins el context de crisi del tèxtil l'empresa va fer suspensió de pagaments, si bé la fàbrica d'Oló va seguir funcionant fins a mitjans dels anys 1990. Actualment l'antiga fàbrica creada el 1924 és un Espai Polivalent amb un Ecomuseu amb informació sobre la història del poble d'Oló, una exposició dedicada al tèxtil i el seu pes històric a Oló amb dos telers antics restaurats, informació turística sobre el poble i la comarca.

fons: https://www.regio7.cat/moianes/2020/03/11/



Castellterçol

-"EL VAPOR" 1822, propietari JOAQUIM ROGER, després fill JOAQUIM M ROGER I GALLÉS ("HEMALOSA") i després partiment entre fills JOAQUIM ROGER I AMAT I JOSEP M ROGER, després els teixtis de Josep passen a ser A.N.L.A (1969) empresa italiana de cotó.


https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/89331/dona/sera/epicentre/castelltercol/durant/tot/2020


-CASIMIR CASARRAMONA de BCN.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!