Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 3 d’octubre del 2014

el Molí Paperer de Capellades

A l´Hospitalet de vell antuvi existeix un edifici molt curiós, enganxat al costat de la Tecla Sala, que no té en principi res a veure amb la història de l´antiga fàbrica tèxtil, ara seu de la Biblioteca Central de la ciutat.
 
Es un antic molí de garbeix, que produia tint per les fàbriques d´indianes de mitjans segle XIX, i que el més important es que tenia roda..., de molí, mogut per les aigues del Canal de la Infanta.
 
A Capellades, tenen sort...., si, molta sort, perquè el que per a nosaltres a l´Hospitalet no es més que un edifici abandonat a la seva sort, encara que serveixi de seu per molt honorables Entitats i Associacions Hospitalenques, entre elles el Centre d´Estudis, allà encara serveix pel que servia més de 200 anys enrera; per produir paper fet amb draps vells, aprofitant les aigues de la seva bassa d´aigua freàtica al mig del poble, ara ja ciutat, que canalitzada, servia per fer moure roda de molí i produïr força motriu.
 
 
 
 
És el famós moli paperer adscrit a la xarxa MNACTEC de Catalunya,  que fa una glosa del procés fabril d´aquest tipus d´industries a tot lo llarg de la plana de l´Anoia, plena de molins de diferents usos a tot lo llarg de la Sèquia Major.
 
 
 
 
 
"El grup de molins més nombrós ha estat el beneficiari de l’aigua de la bassa del Molí de la Vila, que feia moure el motor hidràulic de la roda de calaixos per la Sèquia Major o rec del Corronaire, per aquest ordre: molí del Fages, Cal Fortugós, molí del Pla o de Cal Titllo o farga d’en Marra, Molí Nou o de la Torre, Cal Mata, Cal Sapara, Ca l’Anton, Molí Xic d’En Pasqual, Cal Ferreres, Cal Gats o Cal Marranxet, Cal Frederic o Cal Roda. Un altre grup de molins, situat vora de l’Anoia i en el lloc del pas de l’Aigua, era el que comprenia el Molí Vell, el Molí Nou o Cal Manel, el Molí Gran, el Molí de la Costa i Cal Violant."
extret de la pàgina http://www.enciclopedia.cat/
 
Si aneu amb el passaport "tecnotiquet", que podeu aconseguir en qualsevol dels museus de la xarxa, us faràn un 50% de descompte.
 
Aquestes són algunes fotografies del seu interior, visitable en una horeta, si aneu sense visita guiada, que també us pot oferir el servei de guies especialitzats.
 
Te varies seccions; una primera expo, amb maquetes i motius, per explicar com es feia el paper, un segòn ambit, a la planta baixa, per poder veure "in situ", com era el lloc i com es treballava, i un tercer àmbit, a la segona planta, amb l´explicació de com es fa la còpia de documents des de vell antuvi, des del procés de copia del segles de l´edat mitjana als monestirs, fins als processos de serigrafia, xilografia i copia per mitja de planxes tractades amb gratadors i àcids.
 
Visiteu el Moli Paperer de Capellades, val la pena!!
 

escorrentia d´aigua del canal de la roda

quatre plantes i el sota amb la roda

porta principal

façana lateral
 
PROCÉS DE OBTENCIÓ DEL PAPER DE DRAP.- (fotografies pròpies)

espolsador
 
 
aladriga amb marca d´aigua al centre
marca d´aigua al fons del tamís de filferro



3.- apedaçament en petites partícules amb el martell (mogut per la força produida pel molí.
4.- aladrigues (=tamis) amb filferro i marca d´aigua per escolar pasta líquida a sobre, i fer full de paper de diverses mides, depenent del tamany de l´ aladrigue emprada.
5.- assecat posant fulles a sobre separadors de llana.

espit
6.- primer prensat
7.- s´estenen les fulles amb l´espit per acabar el procés d´assecat
8.- encolat de les fulles

 
9.- segón prensat
10.- setinat amb cop de tronc en punxa (mogut pe la roda del molí)
1.- col.locació paper en resmes de 500 fulles i marcació de logotipus de l´ empresa.

cubell amb cola animal

 
premsa de fulls manual
 
 
setinador i eix mogut per la roda del molí
 

 
 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!