De fa només dos anys, a l´Espluga de Francolí, només a 100 kms de Barcelona, a prop de Montblanc, en el Tarragonés, s´ha obert un altre museu adscrit a la xarxa Mnactec, Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Es tracta d´un museu dedicat a l´antiga fabricació de licor que es va popularitzar a Catalunya allà pel 1870, i que aprofitava la pell, la raspa i la polpa de la uva, la dita d´una altra manera "brisa", abans que arribés la filoxera a les nostres terres, inclòs després, per fer licor de 60º.
El museu, modern i ben ambientat, com podeu veure a les fotos, construït aprofitant les antigues instal.lacions d´una fassina de la vila que va haver de tancar a mitjans segle passat, és divertit de visitar. En una horeta et posa sobre la pista de com, qui, quan, a on, i per què, s´hi va fer un negoci ben actiu al voltant de l´únic remei que evitava podrir-se l´aigua en els viatges a ultramar, i com s´hi va fer un bescanvi onerós de tot el que arribava de cotó de les ameriques, els baixells venien carregats de cotó i lli, i tornaven carregats de rom i licor.
saló de projeccions a la primera planta |
A la primera planta, la visita comença amb un documental que explica el començament de tot plegat, vaixells i vinyes de Catalunya van fer bon maridatge i les fassines es van estendre per tota la costa catalana.
Després es pot veure com es munta i es desmunta un alambic de coure, amb el seu serpentí i la seva caldera, a on es posava la brisa barrejada amb vapor que anava evaporant l´alcohol a 78º de temperatura. Després el serpentí, refredat amb aigua, condensava el vapor per tornar-lo a l´estat líquic, obtenint-se un producte a 60º que s´havia de tornar a destilar succesivament per rectificar els graus.
A d´altres fàbriques es feia aquest últim rectificat, i a les licoreries es mesclava amb aromes per convertir el producte en ratafia, rom, armagnac, vodka, anis, etc.
De la brisa s´aprofitava tot, una vegada estret el vi, es clar!!, la pasta seca era combustible per la caldera, la cuita també era menjar pels porcs, i la crosta que deixava a les basses de podriment servia a les industries farmaceutiques, a les apotequeries de l`època, per fer productes efervescents.
Una vegada a la planta de baix, el museu passa a la sona restaurada, el que va quedar de l´antiga fassina, a on es poden contemplar des de´ls embarrats i màquina de vapor que feien funcionar prenses i màquines, fins la caldera i el dipòsit de refredament, entrada a calderes i sona de pesatge.
entrada original al pati posterior amb vinyes als costats |
L´amable guia, al final del recorregut, premia la concentració del visitant amb una demostració de destilat, i una prova de licor ben agraida.
PROCÉS D´OBTENCIÓ DEL LICOR
posada de vi, millor brisa en la majoria dels cassos, a dins de la caldera amb foc |
tapament de la caldera |
ajust de la tapa |
foc i caldera treballant junts amb la "brisa" a dintre bullint a 78º |
colocació del tub d´unió amb el serpentí i segellat de juntes amb pasta de farina |
segellat |
serpentí de refredament amb aigua freda, la col.locació de la fàbrica al costa del riu era molt important per tenir abastiment d´aigua corrent |
condensació del licor a 60º |
A partir d´ara trobarem la maquinaria original que podrem veure a la planta baixa de la Fassina de l´Espluga de Francolí, que treballava per altres refineries del poble que rebaixaven els graus de l´alcohol, i que després exportaven per mar a tot el món.
rodes dentades engranades amb el tambor i la corretja de transmissió |
petita màquina de vapor que donava moviment al tambor i als embarrats per mitja del mateix vapor que es produia a la caldera i servia per fer bullir la "brisa" a dintre la caldera |
corretja de transmissió del moviment de la màquina de vapor a tota la fàbrica |
caldera amb la brisa i embarrats |
vagoneta de càrrega de palets de brisa seca per servir de combustible a la caldera, a mà esquerra |
porxo d´obtenció de restes aprofitables de brisa bullida i càrrega en sacs per transportar |
xemeneia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!