Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 1 de desembre de 2014

Can Figuerola, "la casa que no encabia al seu lloc"Molt s´ha escrit a internet sobre la història i miracles d´aquesta casa que sembla que no estigui feta per estar allà a on hi és.  Si us acosteu pujant pel carrer Judea, que es el carrer al que dona entrada principal l´Hospital de Sant Rafael, veureu que entreu en un barri del nord de la ciutat que és el barri de Sant Genís dels Agudells, antic nucli medieval del costat més proper a Collserola.   Veureu com està fet d´edificis alts, i que només el fan servir els seus propietaris per dormir, els negocis són els justos, restaurants, bars, panaderies i supermercats per abastir aquesta població, però de fàbriques i negocis accessoris no n´hi han.  Després si us acosteu pel carrer que surt a l´esquerra una mica més amunt de l´Hospital, trobareu la casa al darrera d´un d´aquests edificis, es la casa que va donar morada a l´inventor de la peseta...., si, el que escolteu!!!, però això no es lo més important.  Va ser i es, una casa feta per abastir la imaginació dels seus veïns.Can Figuerola va ser construida com a casa pairal allà pels volts del 1470, i d´ella diuen que al cap dels anys venia el bandoler Serrallonga a escapolir-se pel tunel que hi té foradat al seu soterrani, de les forces de l´ordre enviades pel rei Felip IV per empaitar-lo, i que per allà trobava sortida cap al port...., increible!!.  També hi han llegendes que parlen de que la seva catacumba hi te restes paleocristianes.   Diuen que el tunel era lloc de refugi durant la Guerra Civil, diuen que....  Pero bueno, això ho deixarem a la imaginació tot-poderosa de cadascú, que faci la seva feina, veritat?

Lo cert es que una casa amb aquesta decoració neogòtica, amb tot tipus de detalls i tan estranya dintre d´un barri tan modern, no podia deixar indiferent a ningú, i la saga dels pintors Palmero la va adoptar com a morada a Barcelona.  La dinastia Palmero la va comprar als anys 70´s, essent ells d´origen de Ciutat Real, de prop de la Cort, a on l´avi de la familia va pintar personatges de la monarquia, essent l´últim pintor Reial.   Ara la casa esta habitada per la tercera dinastia de pintors, l´ALFREDO PALMERO, es un jove d´uns 40 anys, que fa un tipus de pintura colorista, amb molt d´estil propi, centrat en personatges, dones reials, amb vestits imaginatius i inversemblants, que hi tenen inspiració en les antigues corts medievals.  També es un expert pintor equestre, molt valorat per la gent dels paisos àrabs, i que hi te molt bon futur, encara que lluny dels circuits habituals de venda d´obres art,http://www.alfredopalmero.es/es/alfredo-palmero/

El seu pare, tractant d´art, ens va fer de cicerone la primera vegada que vam anar a visitar el museu, i aquest també es bon exemple de la segona generació de pintors i rendeix homenatge a la seva tradició.  Es ell qui va fer la rehabilitació del casalot, i la veritat es que va respectar amb molt de carinyo tot el que significava aquest lloc per la història de l´indret.

El museu es meravellós i es pot fer visita si truqueu com s´explica en un dels post que hi he enganxat a sota.  El mateix mestre Alfredo us ho ensenyarà tot amb molt de gust, ja que es casa seva actualment, i taller d´obra, veureu els seus quadres magestuosos de cavalls i menines, a més de tot el llegat familiar de la familia, amb quadres històrics, Quixots i personatges d`època.  També destaquen els seus escuts, un d´ells portat de l´antiga esglèsia de  Sant Jeroni, que ensenyoreja tota la contrada fa segles, i que va donar nom al mont que tenia darrera, tibi-dabo, "et donaré".

Al seu altre museu d´Almodovar del Campo, la seva casa familiar natal, també hi tenen un gran museu que queda pendent de visitar quan anem cap aquelles contrades del centre de la península.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/districtes-de-bcn/una-masia-que-alberga-art-tunel-secret-1156378

http://www.mrafeldurany.com/04passejadesculturals/22_Palmer_Heures/00/CFM.pdf

http://www.bcn.cat/horta-guinardo/rutes/8-13.shtml

http://blocs.xtec.cat/passejantperbarcelona/museu-palmero/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Horta-Guinard%C3%B3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!