Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 21 de setembre de 2015

fàbrica tèxtil a Monistrol Puig i Font + Roca Umbert a Granollers.

PUIG I FONT.-

Al costat esquerre del riu Llobregat, en la població de Monistrol, hi trobem una antiga fàbrica tèxtil molt ben conservada, però demanant rehabilitació urgent.  Ens referim a l´antiga PUIG I FONT.

Si venim de la població de Manresa, just després de la pista d´accés al cremallera de Montserrat, podem alvirar al costat esquerre de la carretera, entre pollancres i horts, una gran nau i una antiga xemeneia de totxo quadrada, amb carreus vistos, i boca sencera, que amaguen la història d´empressaris fets a Ultramar, entre Cuba i Vilanova, amb gran esperit emprenedor i amb força per crear industria de transformació del cotó americà, entre Esparraguera, Navarcles i Monistrol.


SERIE DE FOTOGRAFIES FETES A LA PLANTA DE MONISTROL,


La factoria conserva la gran nau industrial, d´uns cent metres de llargada, les cases dels obrers, encara habitades, magatzems, resclosa i caseta de guarda, casa del director i pati d´expedicions.

El senyor JOSEP PUIG I LLAGOSTERA (fill del fundador de la Sedó, Miquel Puig i Catasús), va agafar les regnes de les fàbriques del Llobregat el 1863, en època d´estancament industrial provocat per la Guerra de Successió americana i la crisi europea, va fer tracte amb els germans GIRONA, Ignasi i Casimir, per trobar inversió que salvés el negoci sense vendre la materia prima, el COTÓ, per futures comandes, i va tornar a posar en marxa un negoci que incloïa la fàbrica Sedó d´Esparraguera, una mica més avall en el riu.

La fàbrica sedó va ser ampliada i encarregada a Ignasi Girona com a gerent, i laes rescloses de ambdues fàbriques, la de Monistrol i la d´Esparraguera, refetes per abaratir les despeses que portava la compra del carbó.

En aquesta història també trobem implicat a JOSEP  UMBERT VENTURA, amb fàbrica conservada a Granollers, que va invertir en el negoci per fer part de la seva producció, la dedicada a filatura.

http://www.raco.cat/index.php/Ponencies/article/viewFile/255816/342759

Monistrol a més també pot pressumir de tenir quatre antigues colònies més, la Mas i el Tortuguer, ademés de Can Comes i Can Gomis, ja amb tradició de filatura des de 1752 en que tenia més de 7 tel.lers en producció.

vista general de la fàbrica desde la ctra a Manresa


vista des del pont de Monistrol 


vista del pati

patí i accés sud

nau i finestres part superior, amb caseta registrable
en el sostre.

espadanya de campana i antiga paret afinestrada.

Edifici d´apartaments vivenda

mur est i xemeneia, nau a la dreta

edificació fabril 

antic edifici exterior, amb porta de magatzem

detall (porta accés bloc apartaments)

detall (farola exterior)

detall (farola exterior  i aillants eléctrics)

canal industrial 

comporta desguàs

canal industrial i fàbrica al fons

corva canal


caseta resclosa

casa del director 

ROCA UMBERT.-

El passat dia 10 d´octubre, aprofitant els dies de les JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2015, hem parat visita a la fàbrica ROCA UMBERT de Granollers, el qual propietari, JOSEP UMBERT I VENTURA, va construir la seva fàbrica el 1904.  L´emprenedor tèxtil provenia de Sant Feliu de Codines, a on ja fabricava fil però de llana.  A Granollers aquest empresari va trobar més bones comunicacions, aigua al costat del riu Congost, mà d´obra barata i un entramat de fàbriques que ja filaven cotò de temps enllà, com Can Federico i Can Jaume, a més de 35 fàbriques que s´hi van acabar instal.lant, o sigui, altres propietaris esperant inversions al voltant de la seva maquinaria i equipaments.  La preparació de la nova instal.lació va requerir de més de 25 anys de treball al Vallés, però al final va poder fer-se realitat el somni d´ un bon visionari, que va saber canviar de materia prima, per fabricar pisanes de cotó pels infants de l´època, fabricar energia comprant maquinaria als més avantatjats propietaris locals, i portant inversions de Barcelona i tot arreu, per gastar el mínim amb una ma d´obra incentivada a partir de salaris mínims i amb cert sentit paternalista .

Quan la fàbrica nova de 27.500 m2 va començar a funcionar, la mort de Josep Umbert era a prop,  i els seus nebots estaven encarregats de substituir-lo i preparar un futur ple d`èxits.  Primer de tot van instal.lar màquines productores d´electricitat noves, de fabricació alemanya (AEG), millor dit van ser dues, una el 1947 i l´altre el 1955, proveides d´aigua bullent calentada per calderes antigues, sobretot una de totxo refractari comprada a Vilanova, i portada i montada vés a saber amb quins esforços herculis.  Després van distribuir les produccions per tota Catalunya, filats a Monistrol, van comprar la fàbrica de Can Torras, i van llogar una nau a Ripollet.   A Granollers s´hi van instal.lar tots els processos, inclós el tissatge i l´aprest.  Els ROCA UMBERT, ja vivint a BCN des del 1930, van deixar la seva casa a la fàbrica per ser escola bressol, i tot va quedar llest per l època de Guerra i col.lectivització obrera.

fotografia Roca Umbert, la tèrmica amb dos cossos darrera
la xemeneia + alta, amb la seva pròpia sortida fums

ACCÉS C. ENRIC PRAT DE LA RIBA


La fàbrica visitable tots els caps de setmana (dissabtes per la tarda i diumenges pel de matí), és una gran lliçó de conservació i amor pel patrimoni industrial.  La fàbrica conserva els seus pilars de fosa, amb encaixos per les carteles de fixació d´embarrats, vigues tècniques de trasllat de materials, ponts aeris i xemeneies, dipòsits i antigues naus de tissatge, a més de les naus reconvertides en biblioteques o equipaments per l´entitats de Granollers.

La part més ben preparada és l´antiga central tèrmica, a on es produïa vapor que generava electricitat i calor per l´estampament.  A on una agradable guia, us farà passar una bona estona mostrant tota la màquinaria, ajudada per audiovisuals i fotografies.  Generadors, transformadors, acumuladors de vapor, torres de refrigeració, tuberies, calderes i vagonetes, quadres de control, etc.  Tot conservat com fa més de 60 anys.

Us ho recomano, i demano que passi a ser un dels molts elements que conformen la xarxa MNACTEC de Catalunya.

 FOTOS DE LA FÀBRICA.-

sortida cap a la via ferrea i el riu Congost

passadís fàbrica

antiga nau

secció d´aprest

xemeneia màquina tints


pont aeri per portar material

xemeneia de ferro amb turbina refrigeradora

naus arrenjades


viga amb gruamaqueta central elèctrica a la biblioteca
 FOTOS DE LA MAQUINARIA.-

balança

bomba aigua auxiliar
                                           
quadre de comandament
             
màquina alternador i acumulador de vapor

distribució elèctrica alta tensió

caldera

motor

caldera garbe

 

 

 GENERADOR AEG
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!