Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 30 de maig de 2016

Cal Metre, Cal Rosal, Ametlla de Casserres (Monegal)

CAL METRE

Any 1861, any de crisi a Gironella, després de la primera Guerra Carlina i amb tota la seva manufactura de teixit de llana en declivi.  Just en aquell any es comença a construir la nova carretera de Barcelona a Berga pel Llobregat, i les mule.jennie arriben a ocupar el lloc de les berguedanes, cosa que aprofità la fàbrica Rosal el 1859 i la fàbrica de l´Ametlla de Casserres el 1858, tot just, per passar a filar cotó i començar la Revolució Industrial catalana.

RAMON ALSINA I POSTIUS, àlias "Metre" compra el vell molí de la vila de Gironella, totalment ensorrat i abatut per la guerra i aprofita el salt per seguir fent farina i moure roda de fàbrica tèxtil.

Havia fet fortuna des del 1850 a la ciutat de Manlleu, a on havia deixat dues filles casades Eulàlia i Josepa entroncades amb els SANGLAS d´allà.

La fàbrica de filatura de cotó va anar creixent com expliciten les demandes d´ampliació de cabal per la resclosa els anys 1865 (1500 l/seg), i més tard, de la mà del seu successor i fill RAMON ALSINA I RODERGAS 1898 (3600 l/seg).


CAL ROSAL

De ferrers, fusters, llauners, paraires i traginers associats per fabricar i posar en negoci el món del tèxtil cotoner català com a primers emprenedors empresarials, van sorgir els membres de la familia ROSAL FARRIOLS, l´Antoni, el Josep i l´Albert, el primer de tots l´hereu de la nissaga.  Van començar a Berga i van passar a Mataró, ja en la segona generació, que va passar a agafar el cognom ROSAL CORTINA (Antoni, Agustí i Ramon).  Allà van acabar associats amb el ARENES MAYNOU, fundant la fàbrica Nova.

L´any 1859 van tornar a Berga i van comprar el salt d´allà 4 kms de l´encreuament de les poblacions d´Olvan, Avià i Berga.  Al punt que s´hi va construir la fàbrica era el punt d´encontre de les rieres de Font Caldes i Metge amb el Llobregat, un lloc estratègic per teixir fil i fer colònia.

La nissaga va continuar fins al 1979, seguint nissaga de Rosals.

riu Llobregat aigues avall la colònia, i aiguabarreig a la dretaesglèsia

naus a la dreta i esglèsia a l´esquerra

bàscula


vivendes obreres rehabilitades en l´actualitatcanal just a l´altra banda de la tanca

a l´esquerra la nau de la màquina de vapor i la caldera, desfeta
https://picasaweb.google.com/obsoletum/CalRosal02#entrada naus

naus reconvertides i esclusa de la canal industrial rovellada

esclusa detall

convent


conventconvent


edifici amb totxo refractari per la caldera desfeta


rastrell de la canal industrial a l´entradaantiga ctra a Berga i edificis colònia


xemeneia i pont vell
pont vell


estació autobussos

rieraAMETLLA DE CASSERRES

Molí fariner reconvertit pel JOSEP COMA, associat amb LLUIS ROSAL i ESTEVE MONEGAL, empressaris tèxtils berguedans i barcelonins.

esglèsia i palanca
naus i xemeneia

canal industrialentrada fàbricavivendes i pou

part trasera de les naus industrialsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!