Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 17 de maig del 2016

ruta de les masies a Sant Joan Despí, Centre Cívic Can Negre

El passat dia 15 de maig vaig organitzar amb la pàgina uolala una ruta guiada per una de les històries més genuines del poble de Sant Joan Despí.

Unes 10 persones, entre companys i estranys cridats directament per les activitats organitzades pel centre Can Negre, i guiades per un noi enviat pel Centre Cívic, vam anar pel centre i afores de la ciutat, fent un repàs del passat romà i medieval de Sant Joan del Pi, arbre que hi podiem haver trobar als voltants de l´antiga esglèsia de Sant Joan, quan encara es feien fogatges per establir població en nuclis allunyats de la capital del regne català.

A les afores vam fer repàs de les seguents masies i les següents històries particulars.

 ihttp://es.slideshare.net/Seniorlab25/masies-de-sant-joan-despi

-"Can Maset" (segle XII)


-"Can Po Cardona" (segle XVIII) (barroc)
va ser comprat pel que va ser alcalde de St. Joan Despí, edificat el mas en els terrenys de Can Maset, que es troba just al costat.




Richard Wagner

Enric Granados

Beethoven



Chopin
A la façana contraria tenim esgrafiats d´escriptors de l´època de la Renaixença, Guimerà, Mossen Cinto i Francesc Cambó, el lider polític de tot plegat.



en el fris superior al.legories als treballs en el camp i a l´arquitecte-massó?








-"Can Pau Torrents" (s. XVIII) (neo-gòtic)


Ara restaurant, va ser hogar del primer metge barceloní Jaume Salvador i Pedrol, amb tradició de plantes remeieres.  Va fundar en aquest lloc un jardí botànic que ara trobem al museu de la ciutat i que va ser el primer en Europa d´aquest tipus,  (té un carrer dedicat al Raval, precissament a on va exercir i viure dintre muralles, al costat de la pl. del Padró).

Detall, pintures en la gal.leria lateral, a l´aire lliure i vistes, de motius pompeians.





-"Cal Felip" (segle XIX)

Va ser dormitori dels alumnes de La Salle als anys 70´s, i te la més antiga construcció de la ciutat, la torre medieval d´avís de perill al centre de la construcció, remontada amb pedra vermella per poder ubicar un molí de gra mogut per les aigues del Canal de la Infanta.









-"Can Codina" (segle XVII)


dintel amb el nom del masover.



-fàbrica "Bach" o "Can Cartró"





ara seu de l´empresa que recull roba usada a BCN "Solidansa"



-a més vam passar a prop de les masies de "Cal Tous" i "Torre dels Pardals", i una de les sèquies de desguàs de l´antiga fàbrica de cartró, provinent del Canal de la Infanta.


a dalt i a baix Cal Tous

Torre dels Pardals ó Cal Jaume Bo
comporta Canal de la Infanta


De històries maques retrobades gràcies al nostre meravellós guia, podem explicar la història de Can Codina.

Can Codina era el típic mas de masover i propietari burgés, amb camps de cibada i fruiters, que s´enorgullia d´atendre a tots els viatgers que sortien de Barcelona seguint el camí de l´antiga Via Augusta, i volien fer parada i fonda quan arribava la nit.

http://lacatalunyaromana.blogspot.com.es/p/vies-romanes-catalunya.html

Una nit va parar per dormir i menjar un frare que deia feia el camí de Santiago cap a Roma, els masovers li van fer homenatge i li van cedir una cambra a prop del paller que dedicaven a aquest ús.  Al matí seguent van tancar el foraster i vam anar a treballar als camps.

Quan van tornar van obrir el dormitori i no van trobar el seu alegre hoste.  Però si que van veure una pintada dedicada a Sant Francesc al mur interior, que no hi era abans de que marxessin.  Sant Francesc es molt venerat a BCN per les grans congregacions franciscanes que s´hi han establert històricament a la ciutat.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_d'Ass%C3%ADs

Allò va ser entés com un miracle, i des de llavors, i fins fa poc, el mas era objecte de peregrinacions i romeries per contemplar de prop l´altar que es va erigir al lloc.

Diuen que una de les promeses que va deixar el frare del miracle a canvi de la nit d´hostatge, va ser que mentre Can Codina estigués habitada, sempre hi hauria un hereu per continuar la nisaga.

També podem explicar la història del Canal de la Infanta i un dels seus salts d´aigua que proporcionava força motriu al molí que movia els batans de aixafar fibra de fusta o draps  per fer cartró al segle XX.

http://www.todocoleccion.net/sant-joan-despi-fabrica-cartro-fabrica-hijos-esteban-bachs-moli-negatiu-vidre-1920s~x40473189

El Canal discorria per la part nord de la finca, a uns 500 metres, i tenia una fibla d´aigua que portava cap al salt de Ca l´Erasme, propietari dels terrenys que rodejaven la finca al segle XVIII, i  a on va ser construit un moli que proveia força a una antiga fàbrica d´indianes que estenia tela estampada als prats dels voltants.

El Sr. Erasme de Gònima, establert a BCN per aquelles dates, tenia la seva fàbrica principal al carrer del Carme del Raval, i era un dels principals productors de tela del segle a dintre de la Barcelona enmurallada.
,
Més endavant s´hi va aixecar una fàbrica de cartró que també es servia del salt, petit però suficient, per tenir aigua abundosa i força motriu.

El Canal de la Infanta, fet i del que molts pobles del Baix podien disposar de la seva aigua, anava des de la casa de comportes de Molins, fins a la ctra. de Ntra Sra. del Port, a la Zona Franca de BCN.  Tenia a cada certa distància uns salts petits d´aigua que movien molins de campetx i paper, i que contribuien a les arques del promotors particulars que l´havien construida.

D´aquest passat encara a Sant Joan Despí queda el passeig del Canal, i alguna comporta de desguàs, per sota de "Can Cartró", que dona sortida cap a la depuradora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!