Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 3 de juny del 2018

Dies quotidians en temps de guerra, ruta per l´Eixample



El propassat dia 29 de juny va encetar-se, amb iniciativa dels dinamitzadors de l´Eixample esquerre i la Taula de Memòria Històrica, una ruta que vol parlar del passat, i no de qualsevol passat, sino del Memorial Democràtic que va tenir com a protagonista la gent i els escenaris dels voltants del carrer Diputació, plaça doctor Letamendi, c. Aragó i c. Enric Granados a BCN.


El passat protagonista aquesta vegada es un molt proper, que encara podem sentir de boca dels nostres besavis, i avis vells, un passat de por i impotència, de sofriment, de penalitats i de solidaritat.

Bombardeijos, fam, guerra, refugiats i seccions de govern encarregades de foragitar tota la casuística portada per l´aixecament feixista el dia 18 de juliol de 1936, són explicats amb veu ferma i il.lusió per la nostra guia, la Mar Trallero, autora de la mateixa, en 6 ponts de parada principal.

1.- caserna 19 de juliol, txeca comunista del c. Enric Granados
2.- bombardeig del c. Aragó el 1937
3.-refugi antiaeri conservat, i no obert encara al públic, de sota la pl. dr. Letamendi.
4.-Sindicat d´Industries Alimentàries de la CNT, al c. Enric Granados
5.-Oficina d´atenció als refugiats de la guerra, c. Diputació
6.-Seminari de la Universitat Popular encetat abans de la guerra, darrera Universitat     Central.

L´acte va ser presentat per la Mercé Tatjer (professora i especialista en història de la ciutat),  la Carme Mendez (representant de la Taula de Memòria Històrica), el sr. Ricard Vinyes (Comissionat de Programes de Memòria) i el sr. Gerardo Pisarello  (Regidor del Districte de l’Eixample), tot des d´un podi al mig de la zona peatonalitzada del darrera del seminari de la Universitat, i des d´allà vam pujar, unes 50 persones, cap a la part alta del c. Enric Granados guiats per la pròpia Mar.

Al final dubtes i preguntes per part dels assistents, i es que tots anaven donant voltes a lo mateix.

-Que hagues sigut de la meva vida si l´hagues passat en temps de guerra durant més de tres anys?

-Quina seria la por que sentiria si hagués de còrrer  cap a un refugi en una nit de bombardeig i temença per la meva vida?

-I si m´hagués hagut d´allistar a combatre contra el feixisme?

-I sobretot, si hagués estat una dona, com hauria sigut la valentia que segur m´hagués sortit de dins per lluitar inclús al front?

-Si hagués de deixar la meva casa amb l´avanç del front de guerra, quins pensaments m´haurien d´acompanyar en el cami de fugida...,tindré algú que em vulgui i m´acompanyi d´ara endavant?, podré estar junt amb la mare i el pare?, s´acabat per mi el futur?

Sensacions de por, de vergonya, de fam, de solidaritat, d´inseguretat, totes reviscudes en una recorregut d´una hora, que segur faràn pensar i reflexionar als que poguem disfrutar de les explicacions de la Mar a partir de la tornada de vacances.


http://beteve.cat/dies-quotidians-temps-guerra-ruta-taula-memoria-historica-eixample/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!