Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 25 de juny del 2024

RUTA PER LA BATALLA DE L´EBRE

Aquest estiu he volgut recuperar el meu interés per la història de la Guerra Civil Espanyola i se m´ha acudit visitar les terres que varen ser escenari durant la Batalla de l´Ebre, les serres de Pàndols i Cavalls, al nord del riu que van ser lloc d´excavació de trinxeres, i els pobles de Corbera d´Ebre, Gandesa, Mora d´Ebre i Miravet, un dels llocs de creuament de tropes el dia 28 de juliol del 38. 

 

Allà els soldats Republicans es van enfrontar als Nacionals falangistes per fer-los retrocedir cap a Valéncia i endarrerir la caiguda del règim politic establert a Espanya des de la victòria de la Segona República el 34.

Una munió de gent jove, molta d´ella amb sentiments anarquistes i revolucionaris, van agafar valor i van anar, sense medis materials a buscar la mort en pro d´una Espanya progressista i liberal. Enganyats o no pels seus comandaments, van liderar una batalla mortal i valenta, que sense por del que passés, va voler intentar, per última vegada, la gesta de poder guanyar la guerra als que estaven recolçats pels que van perdre després la Segona Guerra Mondial, i que van proveïr d´homes, aviació i armes, als que estaven cridats a guanyar.

 

 L´excusa pròpia va ser fer una passejada per la riva del riu Ebre, per aquelles terres ferals, seguint el camí del GR-99 cap a Flix, etapa 38, i aprofitar el cotxe després per pujar a fer cim al que va ser el front de batalla durant 4 messos de les Camposines, fins a Gandesa I Miravet. 

 

Dels tres fronts d´avançada a Mora d´Ebre, Ribaroja i Amposta, el central és le que més m´interessa, descobrir quins van ser els llocs de pas, les muntanyes que pujaren per fer retrocedir l´exèrcit blau, i les restes que puguessin quedar a la zona. 

 

 Primer de tot parlar que la primera de les meves visites, Mora d´Ebre, va ser marcada per la preséncia del seu pont reconstruït, el seu riu, ample i ple de vida i records, i el seu espaï habitable. 

 

 Mora d´Ebre va ser bombardejada sistematicament durant la batalla, encara han d´haver-hi bombes llançades per l´aviació franquista al fons de l´Ebre, i la població va construir refugis antiaeris excavats al talús sedimentari del costat dret del riu, un d´ells conservat prop de l´embarcador de barques. 

 

 L´exércit volia evitar el subministrament de l´exércit atacant i volia destruïr els passos de barca aixecats pels Republicans després de la destrucció del pont original abans del juliol, l´aviació alemanya i italiana va fer la feina bruta. 

 

 La meva caminada després per la riva, seguint el GR99, va fer clar que inclús el trànsit pel costat dret del riu era complicant, el famós Pas de l´Ase es un promontori calcari, ple de còdols, que tan sols era practicable fent servir mules i cavalls, com  diu el propi nom. 

 

Després en cotxe, la primera visita va ser el memorial de les CAMPOSINES...., el memorial esta fet a la zona que ocupava una antiga masia que era joc de pas i encreuament del front establert després de l´aturada de l´avanç a Gandesa i Vilalba dels Arcs, entre les serres de Cavalls i Pàndols. Al joc tan sols hi queden terres de conreu i una construcció que recorda com eren les trinxeres excavades de front. Fotos i memorials dels familiars que busquen encara els ossos dels seus difunts que van morir allà, protegint la retirada dels seus companys al novembre, fan impressionant la visita. 

 

El pas per aquells cims, entre Corbera d´Ebre i Gandesa, deixant de banda Vilalba dels Arcs, va ser tonificant, curvejant entre les serres que van servir d´excavació de trinxeres i rases, va fer-me comprovar l´abrupte del terreny, a mig camí pujant de la Fatarella a Gandesa vaig trobar un lloc pensat, al costat d´una font de camp, per començar caminades curtes amb bones pujades per visitar memorials i terrenys de les serres de Pàndols i Cavalls. 

 

 Corbera d´Ebre i Gandesa, pobles petits i dedicats ara al conreu de vid i olivera, són curiosos, amb bodegues modernistes, i segur que llegendes de guerra sabudes. 

 

Miravet és un poble apart, amb el seu castell encimbellat, ple d´història templaria, i amb el seu pas de barca singular, i lloc de sortida del front mitjà d´atac republicà del juliol https://ca.wikipedia.org/wiki/XII_Cos_d%27Ex%C3%A8rcit_(B%C3%A0ndol_republic%C3%A0) 

 

Una de les meves caminades va ser dedicada per anar de Raquera a Miravet, i al final dels 8 kms de camí,vaig poder fer la foto del castell templari des de davant a l´altre banda del riu, com si hagués conquerit aquell cim durant la batalla, molt gratificant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!