Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 21 de juny de 2011

PLAÇA EIVISSA HORTA, reforma urbanística veïnal

 GENER 2011

 Amb la ocasió que suposa la posibilitat d´aportar idees per
la pròxima remodelació de la plaça Eivissa del barri d´Horta
de Barcelona, jo m´he fet un projecte d´adecuació de l´espai
propi a la plaça i els carrers anexes, com es la pujada fins a
la biblioteca de Can Mariner, que crec pot ser interessant
considerar com a idea, aprofitant el meus estudis com a
interiorista i participant en concursos d´urbanisme.

Pretenc donar un caràcter més peatonal, o sigui, transitable,

segur per  caminar i acollidor, a un espai que té un marcat
sentit històric dintre del barri, i una forta imprompta festiva
i de reunió per la gent que vivim a prop, gent que encara no
tenim un espai propi de festa major, i que ens agradaria que fos,
en un futur, la nostra plaça central, tot retirant la circulació de
vehicles al voltant del perimetre de la plaça.

L´aspecte novedós més característic del projecte són la

creació d´unes terrasses-esglaó que servirien per portar el
vianant fins a la porta de la biblioteca des de l´interior de la
plaça, i salvar el pendent més adequadament. N´hi ha molta
gent que pujem a la part alta del barri des del metro cada dia
pel carrer Horta, passem per davant del “Quimet”, tombem
a la cruïlla amb l´antiga baixada del carrer i arribem a la porta
de “Can Mariner”, tota aquesta pujada, redistribuint el tràfic
de cotxes a la benzinera per la entrada trasera que hi té el
garatge, es podria convertir en una pujada peatonal emb esglaons
llargs i terrasses, típica de casc antic de ciutat bohemia, i amb
bancs i brolladors a mig camí. Es podria aprofitar també per
fer la rehabilitació d´alguna de les façanes d´aquest recorregut
i recuperar el significat històric que hi poden aportar.

Respectant la col.locació del quiosc de premsa i del venedor

de cupons al seu puesto actual, deixo un espai al mig de la
terrassa corresponent, per seients, just al davant de la sabateria,
després col.loco una barana de separació per diferenciar la
zona reservada per taules del “Quimet”, i per sobre, just davant
la ferreteria, un brollador d´aigua amb un ampit de pedrai bassa
ampla, com si fos de claustre, donant una sensació al visitant
de estar travessant un recó evocador just al davant de la
biblioteca, i revaloritzant l´entrada per l´antiga pujada del
carrer Horta.

La circulació de la plaça es podria fer desapareixer deixant

una glorieta al capdavall del carrer Fulton, llavors al canviar
de sentit a la mateixa, els cotxes hi trobarien el carril corresponent
de sortida, es donaria pas als vehicles de servei i als del parking
del bingo, amb aparcament per tàxis i vehicles de càrrega i
descàrrega al perímetre interior de la mateixa.

Un primer esglaó de pedra dividiria la plaça per la meitat des

de la cantonada del carrer Fulton, paral.lelament a la façaca
sud de la mateixa, donant una planta aerea més proporcionada i
 allargada a la cota “0“ en alçada, a partir d´aquesta cota la
pujada aniria trobant les terrasses referides abans, com una
colada de lava, primer, cota 0+1, vorejant la glorieta de tràfic
rodat, i elevant el terra al voltant del petit jardí que s´hi plantaria
al davant de la peixateria i la gelateria, “L´Eivissenca”, després t
robant a cota “0+2” un petit jardinet per jocs de nens sobre
tartán, també trobariem el quiosc de premsa, el de cupons, i la
placeta de seints, i a cota “0+4”, el brollador.

A la part baixa de la plaça quedaria la parada de metro,

la zona d´aparadors dels bars de la façana sud, i un podium
definitiu per actuacions a les festes del barri; podríem fer el
pregó ben fet, per fi, veure cinema entre semana arresserats
al voltant de la plaça, i ballar els caps de setmana amb les
orquestres ambulants, la cursa çd´andròmines tindria un final
d´entrega de premis digne, i la cercavila del primer dia podria
sortir a peu de plaça sense estar ja rodejats de cotxes i
obstacles.

Els puestos ambulants podrien pujar carrer Horta amunt i

col.locar-se al voltant dels bars de la pujada, tindriem ombra
al mig de la plaça amb el jardinet, i els plàtans actuals es
podrien deixar al seu lloc.

Es podria estudiar traslladar l´estatua del mig de la plaça al

davant del brollador.

Els cotxes podrien entrar per la Baixada del Mercat a la plaça

i sortir pel carrer Pere Pau, camí del garatge i de l´Ateneu, o
podriém fer el camí a l´inrevés, entrant per la Baixada de la
Plana i arribant a la plaça des de la banda de l´Ateneu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!