Imaginem ara el que hagués pogut passar l´any 2014 si amb l´aparició de la malaltia de l´èbola el brot s´hagués estés per tota Europa, una vegada les noticies ens van dir el que ja feia temps estava passant a tota l´Àfrica. De la qual cosa vam tenir molta por quan l´enfermera madrilenya va arribar de Kenia en aquella ambulància horrible des de l´aeroport..., ¿que hi hagués passat si a l´estiu els cassos d´èbola haguessin anat reproduïnt-se primer al centre de la península, després a la costa, etc?. Doncs es el que va passar realment el 1348 amb la malaltia de la peste negra.
De primer la gent s´hauria posat a controlar les seves sortides al carrer, els seus viatges, les seves relacions, hauria tingut els serveis d´atenció d´urgència mèdica més pressent en temps de retallades sanitaries, hagués limitat la seva proactivitat, el seu gast, l´econòmia hauria minvat de moviment, la cultura hagués passat a ser una segona prioritat per temps indefinit...., o sigui un caos social i de diners, que a l´Europa del segle XIV va afectar sobretot al camp i a les relacions entre comunitats, reis i plebeis, cristians i jueus dels calls de tota Espanya, enfrontats per la incultura de cercar culpables, cosa que espero en aquest cas modern s´hauria evitat, estant separats ara per components del primer i el tercer món, oblidat fins a l´extrem que he explicat abans.
En temps d´incertessa i guerres, la fam i la malaltia van de la mà.
http://www.historiadeiberiavieja.com/secciones/edad-media/peste-negra
"La base de la alimentación era el pan y no siempre de buena calidad. A veces se acompañaba con potajes de cebada a medio moler y un poco de tocino y, en ocasiones, incluso podían disfrutar de un plato de lentejas, en aquellos años relegadas a las clases más humildes. La verdura cerraba el círculo alimenticio de los trabajadores, quedando la carne reservada para los nobles, eclesiásticos y ricos comerciantes."
La peste importada des de l´Asia, del port de Caffa, asediada per aquelles èpoques pels turcs que van sofrir primer l´epidèmia a l´Asia, va arribar a Italia, i d´allà a Mallorca i als ports de Barcelona primer (abril) i València després. L´interior es va contagiar cap al messos de tardor, pujant per l´Aragó, i a la punta més occidental a l´octubre. Conforme la malaltia s´estenia, amb la seva maleïda parafernalia, primer bubons, després contagi a la sang o als pulmons, les sangries, l´espectoració, el color negre de la pell i els deliris, els habitants de l´Alta Edat Mitjana a Espanya anaven patint una por i inseguretat que no podian paliar sino fós per l´ajut diví, la medecina reconeixia que no podia fer res en contra de la plaga, i tan sols cuidaven dels enterraments.
http://www.nationalgeographic.com.es/articulo/historia/grandes_reportajes/7280/peste_negra_epidemia_mas_mortifera.html
"Los bacteriólogos Kitasato y Yersin, de forma independiente pero casi al unísono, descubrieron que el origen de la peste era la bacteria yersinia pestis, que afectaba a las ratas negras y a otros roedores y se transmitía a través de los parásitos que vivían en esos animales, en especial las pulgas (chenopsylla cheopis), las cuales inoculaban el bacilo a los humanos con su picadura. La peste era, pues, una zoonosis, una enfermedad que pasa de los animales a los seres humanos. El contagio era fácil porque ratas y humanos estaban presentes en graneros, molinos y casas –lugares en donde se almacenaba o se transformaba el grano del que se alimentan estos roedores–, circulaban por los mismos caminos y se trasladaban con los mismos medios, como los barcos."
Queien malalts rics i pobres, gent de mar i de terra, de poble o de ciutat, i imaginem el que van poder pensar aquells servents de Deu; "QUE NO SIGUI JO, NI CAP DE LA MEVA FAMILIA, ELS QUE VEIEM ENTRAR PER LA PORTA AQUESTA PESTILÈNCIA", "M´AMAGARÉ I PREGARÉ AMB PENITÈNCIA QUE TINGUI LA SORT DE NO VEURE LA PESTE DE PROP".
http://www.monestirs.cat/monst/bcn/cbn02carm.htm
Una malaltia que va trobar víctimes en els JUEUS, que van haver de migrar a llocs més segurs. Les ciutats, a on la malaltia es trasmetia de forma més lenta, van sofrir superpoblacions dintre dels recintes tancats, acinats i malaltissos. La població va decrèixer en Europa més de la meitat del total.
Un panorama que si que imagino esta passant, encara, a l´Àfrica septentrional, a la part que encara, segur, està tancada rebent una vacuna, que tan sols una nació tenia quan va arribar a la nostra terra. Un fenòmen històric del que encara no podem dir que estem erradicats, i que pot posar una alarma sense solució, ni aturador, sense consequències previsibles en un futur no molt llunyà, igual que una guerra por produir fam i pavor.
Un dels Calls més ben conservats de Catalunya.
http://www.girona.cat/adminwebs/docs/t/r/triptic_call_2014_cat_web.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!