La CASA TORRE DE LA CREU, idea-projecte de conversió en hostal per a turistes amb idea de negoci.
Imaginem que fós un turista estranger, podem imaginar que alemany, que hagués arribat a la ciutat per emprendre un negoci relacionat amb la recerca i posada en valor de patrimoni antic que encara tingués presencia en els carrers de la nostra ben amada ciutat, que d´aquestes restes té diseminades unes quantes per tot arreu, per després, amb la vienentesa de l´Ajuntament, donar nou ús públic, com exemple podriem posar museus, centres cívics, locals d´entitats, etc.
Suposem el que ja sabem, que els edificis al centre de la ciutat són cars, que les restes són protegides amb molt de sacrifici i reclamació per veins i protectors amb nom de societats sense ànim de lucre, i que tenir seu en un lloc a prop del centre del xibarri de fons dels medis de comunicació por ser una mica empipador, més que res per la quantitat de paparazzi que s´acumularien al voltant del meu cau d´operacions.
Doncs bé, la solució per un promotor com jó d´aquest tipus d´acció, no pot ser més fàcil. Podria anar a petar a alguna de les ciutats del voltant de la gran orbs i comprar una casa protegida, El Baix Llobregat hi té moltes, que voldrien de bon grat tenir un propietari tan bondadós ple de serena atracció cap a les obres cares de rehabilitació i al mecenatge de patrimoni, ja sabem també la diferència de pressupost entre l´Ajuntament de Barcelona i els de la resta de municipis de l´àrea metropolitana, respectant de bon grat les directrius llegals pactades en les rectories en questió de preservació.
Podria llavors aspirar a posseir en aquest cas edificis com els que dic a continuació.
-edificis industrials de la vora del Ter i Llobregat hereus de la nostra herència tèxtil.
-cases modernistes d´estiueig de burgessos tèxtils al centre de quasibé totes les poblacions de muntanya o mar de Catalunya.
-masies pairals convertides per burguessos en cases amb jardí.
-casinos públics i teatres i cinemes antics.
-locals d´entitats com cooperatives de treballadors o seus socials de partíts polítics en desús.
Doncs bé una bona elecció seria anar a parlar amb el sr. alcalde de Sant Joan Despí, el Sr. Antoni Poveda, perquè em cedís l´us de LA CASA DE LA CREU, de Josep Maria Jujol, feta per hostatjar la seva tieta, no la de l´alcalde, la de l´insigne arquitecte, i poder treballar fins que el centre fós convertit en el MUSEU JOSEP MARIA JUJOL, del qual jo seria també l´artífex, modestament parlant.
La casa val l´esforç pel seu gran valor simbòlic i detallat acabat, i es que un dels que va ser buc insignia del modernisme català, deixeble del gran Gaudí, creatiu del mosaic del banc del Parc Guell, reconvertit més endavant en racionalista, va deixar una molt creativa empronta en aquesta casa, feta, no oblidem, per una familiar estimada.
La casa está composada de dos zones diferenciades en planta, la part sud, amb grans finestrals per treballar i ampli espai obert, inspirador com veurem en les fotografies, i la part del davant, compartimentada i preparada per albergar serveis anexes.
Té també dos pisos més, la part de reunions, arxiu i auditori public, i la zona de golfes, airejada i ben evocadora d´un passat modernista, que li donarà pes específic a l´activitat desenvolupada al seu interior.
Podriem veure en principi com són façana i entrada
Després lo més atractiu de l´interior, el forat d´escala.
detall lligat de ferro de la barana!! |
Ara els acabats de guix a totes les parets.
detall de fusteria de l´òcul, original |
detall de fusteria en una altra finestra i persiana
veneciana no original a contrallum.
I per acabar les golfes originals i el terrar, en un principi el mosaic era fet de peces de vidre estretes del rebuig d´una fàbrica propera
mirador i balconada de ferro forjat, colors blaus
i grocs per lluir a ple Sol. La idea era que la casa
destaqués a tota la contrada per la seva original
teulada i les seves vistes privilegiades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!