Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 21 de febrer del 2016

El miracle de la Llum i la marxa de les 5.000 canes



Aquest cap de setmana del 20 i 21 de febrer la ciutat capital del Bages, Manresa, ha celebrat el seu Miracle de la Llum, i per conmemorar l´efemèride els sequiaires de la ciutat, i el Club de Tennis Manresa com a organitzador, han montat una marxa de torxes seguint el recorregut de la sèquia pel centre de Manresa, la primera de la història.

http://www.parcdelasequia.cat/nivells/plantilla1/titular/que-es-la-siquia

Una marxa de dos euros ó cinc amb torxa inclosa, que ha començat al Parc de l´Agulla, llac artificial de recollida d´aigues a la capçalera alta de la plana, i que es diu així pel canvi d´agulles, de recs diferents, per nodrir aigua a Viladordís o al Poal, un a cada banda, fértils regadius que trobem abans dels dipòsits d´aigua de la part baixa de la ciutat, com van ser els col.locats al Mnactec de Manresa, que abans de ser museu va ser seu de l´aigua manresana, i dels desguassos cap el Cardener.

SORTIDA MARXA 5.000 CANES


ENCESA TORXES A CAN FONT

TAULA D´INSCRIPCIONS


INFLABLES GRÀTIS AL COSTAT DEL CENTRE
D´INTERPRETACIÓ DEL PARC DE L´AGULLA


Abans la sèquia d´aigua del Llobregat ha recorregut 26 kms. des de la resclosa dels Manresans a Balsareny, per sota del seu castell, durant un camí ple de dificultats salvades amb aqueductes, pous de desguàs, mines, coves i sobreeixidors, amb tant sols 10 metres de desnivell entre el punt més alt del recorregut i el més baix, a l´alçada del llac de 200.000 m3 que serveix de reserva hìdrica per una setmana a la ciutat de Manresa.

SÈQUIA ABANS D´ARRIBAR AL PARC


El Parc de l´Agulla data del 1974, i la seva urbanitzación com a parc real del 1987, dates molt modernes ja que aquest element no va ser considerat com a necessari fins que la ciutat va crèixer més del que era abarcable per la quantitat normal d´aigua portada pel rec, 1,25 m3/segon.  L´aigua dolça que omple el gran llac dona peu a generar un espai natural més que interessant per les aus que fan parada, i les espècies vegetals que hi podem trobar, més de 20 classes diferents.  Podem veure garçes, ànades, pardals, peixos i un gran siluro que neda comodament pel fons de l´estany.  Es el delit de la xiquillada manresana que passa els caps de setmana jugant, i la gent que fa esport entorn del recorregut marcat rec amunt.




CASETA I RESTAURANT




La gent de Manresa ha participat de l´event en majoria raonable, més de 200 persones, que a 2 euros en un 20%, i 5 en un 80%, tal era la quantitat de torxes, han deixat a l´organització un total de 900 euros.  El que s´ha escenificat és un cami natural, amb recreacions teatralitzades in intinere, com per exemple la presentació que ha fet a l´inici del camí el sequiaire Toni, que ha fet un total de 5.000 canes, a 1.5 metres la cana, uns 7 kms. i mig, fins a l´esglèsia del Carme, a on va arribar la Llum de Montserrat que va posar d´acord les autoritats eclesiàstiques per obrir el rec definitivament a les seves terres i donar aigua dolça a la vila, en lloc de la salada el Cardener.

MARXA AL CAMÍ DE L´AIGUA (marcat per l´Ajuntament
per poder accedir al nucli urbà i creuar la ctra. C-55 i arribar
a l´alçada de la carretera de Sant Pedor i el barri de la Parada)



La marxa, ben portada, ha passat per la masia de Can Font, part del recorregut de l´aigua de Manresa, ara Centre d´Interpretació de l´Aigua a la ciutat, a on els participants han pogut encendre les torxes a les set de la tarda, només caure el Sol, en dia de lluna plena.


MASIA CAN FONT

RODA MOLÍ ADOSADA,
antic molí?

construcció del segle XVIII


http://www.parcdelasequia.cat/nivells/plantilla1/titular/centre-de-l-aigua

Al final, a l´arribar a l´esglèsia del Carme del centre històric, s´ha escenificat el miracle homenatjat.

La setmana que vé Fira de l´Aixada, com es tradicional, i mercat medieval tradicional al nucli medieval, seu, c. del Balç, pl. Major, a on les escenificacions i balls acurats faràn el delit dels visitants.


http://www.regio7.cat/manresa/2016/02/21/marxa-200-torxes-recorre-5000/349851.html

http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2008/06/el-gran-misteri-de-manresa-la.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!