Les lluites dels grups de defensa patrimonial en tota Catalunya com les dels Centre d´Estudis Comarcals o municipals (l´Hospitalet, Baix LLobregat), els grup de defensa de patrimoni local (a l´Hospitalet "Perseu", ), els Arxius Històrics locals (Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, "El Pou" a Horta-Guinardó, El Clot-Camp de l´Arpa, Poble Nou, etc.) i els grups arqueològics i de memorial històric, son grups que apleguen esforços per poder salvaguardar alguna resta inclosa en els plans de protecció patrimonial especials, o en algun pla de protecció municipal (PEPPA). També fan llistes noves amb les noves troballes i intenten incloure-les, amb accions especials i puntuals, dintre de les llistes generals abans citades.
Les dificultats de poder incloure-hi aquestes troballes sempre venen marcades pel tipus d´inserció dels grups de protecció esmentats dintre el teixit institucional i l´afecció i inclusió dintre dels plans urbanístics endegats pels propis municipis. Memorial democràtic ho tindria molt més fàcil, per exemple, que els grups de reclamació local, com "Perseu", totalment reconegut com a grup de defensa local per altres associacions afins, a tota Catalunya, però ignorades pel propi grup municipal per temes d´interessos partidistes.
l´única possibilitat a l´hora de rescabalar una resta es fer primer una prospecció arqueològica, més fàcilment admitida com a proba pels plenaris de regidors a l´hora de tramitar lleis i normes, i després senyalitzar-la a dintre d´un pla de protecció especial (PEPPA), i també aconseguir la fita explicativa en el lloc de trobada per mitja del seu reconeixement i salvaguarda definitiva.
fita al terra per senyalitzar just al davant els edificis modernistes de la ruta Raspall a la Garriga |
ruta del textil a Sabadell |
panell a la transéquia de Manresa |
fites al terra de Barcelona |
Es el cas per exemple de tots els bunkers, camps de batalla, i refugis posats en valor pel Memorial Democràtic, o les rutes arqueològiques formades a totes les ciutats i pobles catalans, rutes de patrimoni modernista, medieval, museus puntuals (MUHBA), rutes d´aigua i de romànic, etc.
faristol de BCN per donar suport a l´estàtua de la Republica a la zona del Passeig de Gràcia |
A continuació defineixo com es pot valorar objectivament una resta trobada.
"Categoria 1: BÉNS CULTURALS D’ INTERÈS NACIONAL (BCIN)
Són els béns immobles més rellevants del patrimoni cultural català, inclosos en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional del DC
Gaudeixen d’aquesta protecció:
- Els béns més rellevants del patrimoni cultural català, declarats per la Generalitat segons el procediment que estableix la LPCC (La Llei del patrimoni cultural català 9/1993, de 30 de setembre).
- Castells i fortificacions, Decret de 22 d’abril de 1949, recollit a la disposició addicional 1.2 LPCC.
- Creus de terme, escuts, emblemes, pedres heràldiques, rotlles de justícia, etc. Decret 571/1963, de 14 de març
- Determinats museus, Decret 474/1962, d’1 de març
- Coves, abrics i indrets que contenen manifestacions d’art rupestre, disposició addicional 1.3 LPCC
La Direcció General del Patrimoni Cultural és l’òrgan encarregat de la tramitació i seguiment de la seva conservació, investigació i difusió.
Segons l’art. 7 LPCC, els béns immobles d’aquesta categoria es classifiquen en:
a) Monument històric: construcció o altra obra material produïda per l'activitat humana que configura una unitat singular.
b) Conjunt històric: agrupament de béns immobles, continu o dispers, que constitueix una unitat coherent i delimitable amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.
“DIRECTRIUS DE CONTINGUT PER ALS CATÀLEG DE BÉNS I PLANS ESPECIALS DE PROTECCIÓ”
c) Jardí històric: espai delimitat que és fruit de l'ordenació per l'home d'elements naturals i que pot incloure estructures de fàbrica.
d) Lloc històric: paratge natural on es produeix un agrupament de béns immobles que formen part d'una unitat coherent per raons històriques i culturals a la qual es vinculen esdeveniments o records del passat, o que contenen obres de l'home amb valors històrics o tècnics.
e) Zona d'interès etnològic: conjunt de vestigis, que poden incloure intervencions en el paisatge natural, edificis i instal∙lacions, que contenen en llur si elements constitutius del patrimoni etnològic de Catalunya.
f) Zona arqueològica: lloc on hi ha restes de la intervenció humana que solament és susceptible d'ésser estudiat en profunditat amb la metodologia arqueològica, tant si es troba en la superfície com si es troba en el subsòl o sota les aigües. En el cas que els béns culturals immobles definits per les lletres a), b), c), d)i e) tinguin en el subsòl restes que solament siguin susceptibles d'ésser estudiades arqueològicament, tindran també la condició de zona arqueològica.
g) Zona paleontològica: lloc on hi ha vestigis fossilitzats que constitueixen una unitat coherent i amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.
La declaració com a BCIN és necessària perquè un bé pugui arribar a formar part del Patrimoni de la Humanitat.
Categoria 2: BÉNS CULTURALS D’INTERÈS LOCAL (BCIL)
Són els béns immobles integrants del patrimoni cultural que, tot i la seva significació i importància, no compleixin les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional, però que cal preservar i mantenir com a identificadors del municipi. Estan inclosos en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català del DC.
Formen part d’aquesta categoria:
- Béns radicats a Catalunya que estaven inclosos en catàlegs de patrimoni cultural incorporats en plans urbanístics vigents en el moment de l’entrada en vigor de la LPCC, si aquest planejament que els protegeix encara és vigent, llevat que siguin béns culturals d'interès nacional. Continuen sent BCIL els béns inclosos en precatàlegs anteriors a la LPCC que van ser inscrits al Catàleg de Patrimoni Cultural Català.
- Béns declarats com a BCIL pel procediment regulat per la LPCC, a través de declaracions individuals (art. 17 LPCC) pels ajuntaments (quan els municipis tinguin més de 5.000 habitants) o pels consells comarcals ( quan els municipis tinguin menys de 5.000 habitants).
- Béns inclosos en Catàlegs incorporats en plans urbanístics aprovats a partir de l’entrada en vigor de la LPCC que han estat comunicats al Departament de Cultura.
Els instruments de protecció i de control recauen principalment en els municipis."
Exemples adicionals puntuals de FITES MARCADORES que podrien posar en valor. Totes elles actuals i enclavades encara en el territori:
1.- Faristols amb codi Qr de patrimoni posat en valor a tot el barri de Nou Barris de BCN (projecte recolçat per la regidoria del barri i els grups històrics locals). El projecte es un èxit per la seva perllongada presència sense gaire manteniment, més de 5 anys ja, i el seu sentit de situació dels edificis que enmarquen, fan que els veïns prenguin consciència de la importància històrica que tenen.
"El passat dissabte dia 13 de juliol de 2013 davant del centre cívic Can Basté es va fer la presentació oficial del Relligant Nou Barris, una iniciativa creada per Projectart, el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris que combina cultura i tecnologia. Els faristols tenen un codi QR, el qual, capturat per mitjà d'un telèfon mòbil tipus Smartphone o similar de pantalla tàctil, permet veure vídeos i imatges antigues de cada lloc d'interès i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats.
Els 21 elements que incorporen faristols amb codi QR són: l'estàtua de la República, l'Ateneu Popular de 9 Barris, Torre Llobeta, Can Basté, parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, Ca n'Artés, Can Valent, l'aqüeducte del parc Central de Nou Barris, la Casa de l'Aigua, el cementiri de Sant Andreu, l'Hospital Mental de la Santa Creu, l'església del Mental, el castell de Torre Baró, el passatge de l'Esperança, el barri de Can Peguera, la creu de la Trinitat Nova, el refugi antiaeri de Can Peguera, el Rec Comtal i l'aqüeducte de Ciutat Meridiana. Possiblement, en una segona fase, el projecte s'ampliarà a d'altres elements representatius de Nou Barris."
2.- També podria fixar com a èxit els panots que resegueixen el camí del Canal de la Infanta al territori de la ciutat de Cornellà, fita aconseguida pel CeC del Baix Llobregat. El seu camí, ara ja no present fisicament, queda palés amb aquesta, sembla mentida, insignificant fita de marcació territorial.
El Canal era un solc ample, que s´havia de salvar mitjançant ponts, i que partia territori, entre samontà i marina, dividit per un camí d´aigua que corria d´est a oest, des del riu Llobregat fins a Montjuic i la seva desembocadura al mar. Ara el propòsit es seguir el camí pels municipis veïns, post-inclusió en el PEPPA corresponent?
centre parroquial de Sant Baldiri i els seu cartell explicatiu
El Canal era un solc ample, que s´havia de salvar mitjançant ponts, i que partia territori, entre samontà i marina, dividit per un camí d´aigua que corria d´est a oest, des del riu Llobregat fins a Montjuic i la seva desembocadura al mar. Ara el propòsit es seguir el camí pels municipis veïns, post-inclusió en el PEPPA corresponent?
3.- També en el cas de la ciutat de Sant Boi, és un exemple la senyalització dels edificis patrimonials del centre històric medieval, vuitcentista i romà.
centre parroquial de Sant Baldiri i els seu cartell explicatiu
plànol patrimoni Sant Boi |
4.- Per tant, un primer pas, abans inclús del reconeixement dintre d´un pla de protecció municipal, seria senyalitzar una resta amb una fita adient per posar en coneixement dels habitants i permetre la seva difussió aprobadora. Tot això arribaria gràcies a la reclamació d´aquests grups de protecció que tan bona feina fan amb la seva publicitat i la seva lluita diària
En el cas del pont del Canal al darrera de la Remunta, rescabalat pel grup de protecció "Protegim el Canal de la Infanta", una fita amb suport baix i lletra d´explicació històrica proporcionada pels mateixos historiadors hospitalencs, faria que els nous veïns de l´edifici de vivenda protegida construit al costat, coneguessin i respectessin la seva valua i prenguesin consciència per posar en la llista del nou PEPPA 2018.
el PONT DEL CANAL rescabalat el 2015 fet servir com a magatzem de material de construcció |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!