Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 29 d’abril del 2022

CANET DE MAR I EL GÈNERE DE PUNT

 Canet de Mar es una d´aquelles típiques viles marineres de mestres d´aixa al segle XVIII, que va crèixer a cop d´impuls industrial téxtil, génere de punt, als seguents 30 anys.

La vil.la va atreure durant aquells anys molta de la burgesia catalana barcelonina per emprendre empressarialment i amb intenció d´estiuejar en recerca de bon aire i platja.

No era el cas de l´insigne arquitecte Lluis Domènech i Montaner, que hi tenia la seva part de familia per part de dona ja instal.lada a la masia Rocosa del centre de la vil.la.  Ell hi anava amb tota la seva mangnifica prole per passar els estius de feia ja temps, i gaudia de la companyia i carinyo de la major part dels pobladors, allà hi va gaudir el seu fill Pere, les seves cinc filles i l´altre noi de la prole.







La seva dona, per la qual va deixar amb els anys la seva professió, cuidava la mainada mentre ell dissenyava els espaïs i decoració de llocs tan destacats com el Palau de la Música, el café de l´expo del 88, i l´Hospital de Sant Pau.

Al museu dedicat a la seva vida al costat de la riera de Sant Domènec, antiga casa a on va treballar el nostre protagonista, hi han espais corulls d´elements extrets de les seves obres arquitectòniques, que ell dissenyà mentre restava rodejat pels seus numbrosos nets, aquest era un geni familiar, que no podia restar lluny de fills i dona, i que va ser tan prolífic com per ser nombrat com el mestre del modesnisme català.


DETALLS DE L´OBRA DELS ESCULTORS MODERNISTES QUE VAN TREBALLAR PER A LLUIS DOMÈNECH I MONTANER A DINS LA CASA GUARDATS.-


Eusebi Arnau



detall dels rosetons del Palau de la Música



Mentre ell dibuixava, la vil.la anava creixent, i les fàbriques tèxtils anaven instal.lant-se, algunes amb patró barceloní, i altres de la mateixa vil.la que ja filava, com sempre, a les cases particulars de Canet.

EL tren, arribat a meitat del XIX, portava gènere de punt al port de barcelona, mentre el port de Canet, exportava indiana a les amériques, curiósa dada!!

Les quatre fàbriques més destacades de l´època són...., i alguna de les quals van edificar els arquitectes de la familia Domènech 

Totes elles van anar creixent a l´eix creat per la riera Sant Domènec i el Passeig de la misericordia al costat nord.


1.- "CAN JOVER",prop. Jover, Serra & cia, passeig Misericòrdia, arq. Pere Domènech. (conservada), 1910


2- "CAL NOTARI", prop-s. Joan Jover Llauger i Josep Verdura, Josep Dotras i Carles Mora, c. Ravalet, arq. Pere Domènech, 1928


3.- "CAN ROMAGOSA", prop. Jaume Sadó (barceloní del barri sant Pau), ctra general, 1870, marca "la Canatenca"


4.- "FLORIS I BUSQUETS", prop-s Joaquim Reynes i Joaquim Flores, riera St Domènec, 1906,l Pere Domènec, ara sala telers escola




5.- "CARBONELL, SUSSANA & cia", prop. Carbonell Reverter, passeig Misericòrida, arq. Josep Puig i Cadafalch, 1890



ERMITA DE LAMISERICORDIA AL CAPDAMUNT DE L´EIX JOVER,
PATROCINATS PER L´AMO DE CAN CARBONELL.


 



font del passeig de la Misericòrdia de Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de CARBONELL, SUSSAGNA




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!