Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 8 de març de 2015

la Pujol i Bausis (Rajoleta) a Esplugues, dintre de la xarxa MNACTEC

Fàbrica Pujol i Bausis "LA RAJOLETA" (Esplugues)


(visita teatralitzada el dia 8 de març del 2015).

Bòbila previa del 1864 "bòbila Canut"

La Pujol i Bausis comença a continuació de "la Canut" cap al 1874, i va desenvolupar diferents etapes segons fossin els seus propietaris, anava passant de pares a fills la direcció:  del 1874 al 1891 i del 1891 al 1941.

FORN abaix es posava la llenya, de pi o alzina, i a dalt les peces pastades


La Pujol tenia 3 forns en forma d´ampolla, dels sis que hi havien de ser construits, tots tres de tipus formiguer, amb boques de foc tot el voltant, i un cos central de cocció, un es dedicava al gres, un altre a la peça esmaltada, i un altre a les peces àrabs, tots tres van ser fets al 1919 aproximadament.

forn gran per cuinar gres

màqueta fàbrica
a l´esquerra les xemeneies dels dos forns conservats, el gran i el xic
(a dintre de les seves antigues naus d´enmollatge ja desaparegudes)
 a la dreta la nau que ara mateix amaga el forn àrab.
al pati del costat baix de la nau gran, basses de patarEls treballadors que pastaven i posaven les peces al forn eren homes, els nens treien les cendres del forat inferior i posaven les peces per pre-cuinar a la part baixa del forn.

Les dones pintaven en torns de més de 10 hores, i cobraven 30 centims dia, Magdalena Serra, amb molt de gust i aprofitant que es el dia de la dona treballadora, ens acompanya en la visita teatralitzada que ens ha organitzat el museu Can Tinture d´Esplugues.  La Magdalen es trepadora de la fàbrica.

taula de trepa de la Magdalena preparada per treballar amb
pintura i pautes de paper


Trepar = anar pintant la rajola cuita fent servir trepes de paper per deixar impronta de color a la superficie segons dibuixos preretallats.

Estargir = Amb un punxó es fa una serie de puncions a sobre de la rajola y així es configura un dibuix previ, com si fós un tatuatge, després amb pols de carbó es marquen les linies amb color, i després es pinten, el resultat es diferent.

Les taules de les pintadores, dones, estaven posades juntes per poder treballar en seris passant la peca i posant a sobre trepes diferents i treballant a colors també diferents.

Els homes treballaven fent dissenys i treballant als forns.

Procés d´ompliment del forn

1.- Es posen les rajoles en calaixos d´argil.la cuita, en cercles de fora cap a dins dins del forn, i es tanca la porta amb rajoles i terra segellant.
(4 dies de temps es necessitava per omplir el forn)
(s´inclou la posada de les rajoles que s´havien de pre-cuinar, a la part de sota, darrera del foc)
(Les peces esmaltades i acabades amb esmalt "de ferro", s´havien de coure tres vegades, una pre-cuinada i dues amb l´esmalt, la última s´havia de deixar que el fum envoltés les peces, per donar l´acabat)

2.- El foc s´havia de controlar 3 dies i s´anava obrint i tancant els forats de sortida de fums superior segons s´anés escampant el foc a l´interior i es fés el coïment individual de les rajoles.

3.- Per refredar el forn, treure les peces, i buidar el cendrer es trigava 5 dies.

4.- Es tornava a omplir, les peces imperfectes es venien de segona, tercera mà o es trencaven i es tornaven a pastar.

sortida del forn superior

forn àrab


Final de la fàbrica.

La Pujol i Bausis es va treslladar a Cornellà a prop del c. Miranda, en el barri del Pedró, en que estava instal.lada cap el 1946, la situació seria molt a prop de la seu de CCOO, a prop de les vies del Tram.

+ info
http://www.xtec.cat/monografics/socials/descobrim/modernis/dossier/09.htm

2 comentaris:

  1. em sembla molt interessant, ben documentat i didàctic. Bona feina!

    ResponElimina
  2. What I'm wondering is Cheap Archeage Gold why no manufacturer produces a RS Gold device this size with, say, 16 SD card slots in it Buy Archeage Gold and a RAID controller, a ram buffer and a coin cell battery. You would get great speeds, get to choose how much capacity you want, and when a card or Archeage Gold battery dies, you just replace it.

    ResponElimina

pots deixar el teu comentari si vols!!