El Gas Lebón a la Barceloneta va començar a produïr gas ciutat per Barcelona el 1843, i fins al 1941, que va treure la producció a la fabrica de Premià, per convertir-la en tan sols una canalitzadora, va haver de competir amb petites emprese com aquesta.
Fa poc he descobert que Premià pot presumir de ser lloc d´origen de l´estampació "a la lyonesa" en Espanya, i de tenir una de les més especialitzades industries d´estampació de cotó catalanes. Amb un gran percentatge de vilatans dedicats a estampar "al bac" tela de cotó en els petits tallers, després de rebre la tela tenyida de blanc o vermell (la Rubia
tinctorum L. de la família de les rubiàcies, que conté a les arrels àcid rubiètric
o alitzarina), de les indústries properes a mitjans de segle XIX.
Al segle XVIII la tela catalana va rebre l´impuls del que s´havia descobert feia poc a l´India, i l´est asiàtic, la novetat que suposava l´estampació. Una de les primeres fàbriques tèxtils que va establir-se al Raval de BCN va ser la de Jacint Esteva el 1730. La novetat suposava l´estampació del teixit assecat en bla cru o vermell amb motius vegetals o formes de colors, el color llis ja no tenia atractiu pels nobles i burgesos de l`època.
tampó amb dibuix complex de vareta de coure, raspall i cuba de color |
estampació "al bac" |
tela de cotó estampada |
L´estampació tenia alguns secrets per acabar de saber, que amb l´espionatge es van descobrir, per exemple com tractar les superficies de la tela que asseguresin la fixació del color (els
mordents metàl· lics, com l'alum, l'òxid de
ferro, el coure, l'estany i el plom), i el procés mateix de l´aplicació de color en dibuix amb maquinària i tècniques complexes.
L´estampació "al bac", va ser la primera en arribar, amb tampons de fusta noble, i varilla de coure per marcar el dibuix en la seva superficie, després que el motlle s´impregnés en tinta adecuada, normalment d´origen vegetal, i més endavant químic, els dibuixos podien ser molt complexos, i eren marcats en cops successius coincidents per formar composicions.
despatx químic de color |
Després va arribar de França, cap al 1930, la patent de l´estampació a la Lyonesa, a la mateixa Premià. Es va inaugurar dins de la ja establerta, des del 1898 , fàbrica Puiggrós, i va acabar de donar feina a la població a meitat del segle XX fins al 1979.
L´estampació a la lyonesa consisteix en fer ús de safates microperforades de pigment, amb la particularitat de necessitar diferents pastades i diferents motlles depenent del color de fons.
video sobre el treball mecànic moder de "la Lyó"
imatges de la fàbrica "Can Puiggrós" de la qual encara resten la xemeneneia i les naus reconvertides en escola. |
Can Puiggrós en l´actualitat.
Per postres us paso copia del meravellós video que es projecta a mitja exposició a dintre del museu de Premià, sobre el treball de l´Espanya Industrial, el Vapor Nou de Sants, us ho recomano de veure perquè es l´únic que he pogut trobar a tota Barcelona de record del seu treball, i és a més molt complert.
La primera part és sobre el recinte que ocupava............
La segona sobre el treball de maquinària .......
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!