Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 21 de gener del 2016

Premià de Mar, una vila al servei de l´estampació.



Rendida visita a l´antiga fàbrica de gas de Premià, que produïa gas per il.luminar carrers per tota la zona del Maresme, a partir de carbó d´hulla (el gas ciutat s´obté de la destilació seca, sense aire, a temperatures de 1.200 graus, per lo que es necessita calderes de combustió grans, segellades, que van comunicades amb canonades soterrades des de la fàbrica fins als domicilis que volien fer servier el gas produït per cuinar), i que va ser condicionada com a MUSEU DE L´ESTAMPACIÓ de la ciutat el 2002, hem tingut una grata sorpresa de com de bé s´ha museitzat el lloc per mostrar l´activitat pròpia d´aquesta vila marinera des de mitjans del segle XVIII, fins a mitjans del XX, i que encara funciona en alguns petits tallers tradicionals.

El Gas Lebón a la Barceloneta va començar a produïr gas ciutat per Barcelona el 1843, i fins al 1941, que va treure la producció a la fabrica de Premià, per convertir-la en tan sols una canalitzadora, va haver de competir amb petites emprese com aquesta.






Fa poc he descobert que Premià pot presumir de ser lloc d´origen de l´estampació "a la lyonesa" en Espanya, i de tenir una de les més especialitzades industries d´estampació de cotó catalanes.  Amb un gran percentatge de vilatans dedicats a estampar "al bac" tela de cotó en els petits tallers, després de rebre la tela tenyida de blanc o vermell (la Rubia tinctorum L. de la família de les rubià­cies, que conté a les arrels àcid rubiètric o alitzarina), de les indústries properes a mitjans de segle XIX.

Al segle XVIII la tela catalana va rebre l´impuls del que s´havia descobert feia poc a l´India, i l´est asiàtic, la novetat que suposava l´estampació.  Una de les primeres fàbriques tèxtils que va establir-se al Raval de BCN va ser la de Jacint Esteva el 1730.  La novetat suposava l´estampació del teixit assecat en bla cru o vermell amb motius vegetals o formes de colors, el color llis ja no tenia atractiu pels nobles i burgesos de l`època.

tampó amb dibuix complex de vareta de coure, raspall i cuba de color

estampació "al bac"

                                                                                                       




tela de cotó estampada

L´estampació tenia alguns secrets per acabar de saber, que amb l´espionatge es van descobrir, per exemple com tractar les superficies de la tela que asseguresin la fixació del color (els mordents metàl· lics, com l'alum, l'òxid de ferro, el coure, l'estany i el plom), i el procés mateix de l´aplicació de color en dibuix amb maquinària i tècniques complexes.

L´estampació "al bac", va ser la primera en arribar, amb tampons de fusta noble, i varilla de coure per marcar el dibuix en la seva superficie, després que el motlle s´impregnés en tinta adecuada, normalment d´origen vegetal, i més endavant químic, els dibuixos  podien ser molt complexos, i eren marcats en cops successius coincidents per formar composicions.



despatx químic de color



Després va arribar de França, cap al 1930, la patent de l´estampació a la Lyonesa, a la mateixa Premià.  Es va inaugurar dins de la ja establerta, des del 1898 , fàbrica Puiggrós, i va acabar de donar feina a la població a meitat del segle XX fins al 1979.

L´estampació a la lyonesa consisteix en fer ús de safates microperforades de pigment, amb la particularitat de necessitar diferents pastades i diferents motlles depenent del color de fons.
    
                             

video sobre el treball mecànic moder de "la Lyó"




imatges de la fàbrica "Can Puiggrós"
de la qual encara resten la xemeneneia i les
naus reconvertides en escola.




Can Puiggrós en l´actualitat.






Per postres us paso copia del meravellós video que es projecta a mitja exposició a dintre del museu de Premià, sobre el treball de l´Espanya Industrial, el Vapor Nou de Sants, us ho recomano de veure  perquè es l´únic que he pogut trobar a tota Barcelona de record del seu treball, i és a més molt complert.

La primera part és sobre el recinte que ocupava............


                         

La segona sobre el treball de maquinària .......


                                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!