Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 16 de gener del 2019

l´ermita de Sant Ramon a St. Boi

pujada des de la Muntanyeta


En el temps que corren no entenem el que eren temps passats en els que la familia i el treball eren tot per una persona treballadora, que passava tot el dia a la fàbrica o al camp, i que els diumenges anava al camp a fer fontada i esbarjo, amb el berenar i el menjar de tota la familia, o en dies assenyalats a l´ermita del patró o del sant guaridor a celebrar amb els veïns l´aplec i les sardanes.

Una ermita es un edifici aixecat en una plana enlairada cap al cel, un lloc que servia d´aixopluc pel Sant titular i que tenia una sala plena de promeses materials (ex-vots), de veïns que havien vist acomplert el seu desig religiós proclamat davant de la imatge sagrada.  Al davant una plana gran servia pels aplecs i la ballada del dia de celebració en torn la figura del sant, normalment, el dia de la seva onomàstica.

Els dies que s´hi pujava eren dies especials, en que fins i tot la vestimenta es cuidava, igual que fem de nens per Diumenge de Rams.  Aquells moments eren tan especials, que fins i tot els caps de fàbrica, i els burgesos afins a la celebració especial, proveïen de carn i viandes els convits, i fins i tot, aixecaven el cobert de la figura sagrada en promeses fetes a pares i personatges volguts pròpiament.

En el cas de l´ermita de Sant Ramon Nonat, al cim del Montbaig, lloc especial del Baix Llobregat per vistes i atracció d´energies especials i sobrenaturals, tenim que l´ermita es senzilla, amb tres naus, rosetó i espadanya. A l´interior un retaule noucentista tanca la figura del sant Ramon.  

St Ramon Nonat a l´ermita


El seu promotor va ser el senyor Josep Estruch i Comella, que la va aixecar el 1887, propietari de la casa Estruch a l´antiga plaça Catalunya, amb fesonomia d´abans del 1929, i que estava plena de petites barraques de fusta de fira i museus, cinematògrafs i panoràmics.  La casa Estruch es famosa perquè va ser una de les veritables cases de pedra que es va haver de sacrificar per obrir l´amplada de la plaça actual.  A dins de la propietat s´hi va instal.lar el millor museu d´armes que ha vist la ciutat de Barcelona, i que ara podem visitar a les Tulleries de Paris, i que fins i tot podia presumir de tenir l´Espasa de la Ciutat, que presidia les processons per l´exterior de muralla, en la que gremis i espaders volien enorgullir la ciutat a l´edat mitjana.

casa Estruch a la pl. Catalunya i museu a la dreta


El senyor Estruch tenia propietats al Baix, i va aixecar l´ermita en honor dels seus pares, que havien fet fortuna amb el ferrocarril i la banca.  El miracle que va contribuïr a deixar allà dalt es la benedicció de salut per les parturientes, i els nou-nats, que a partir de la consagració, com a mares,  pujaven ciris encesos per buscar un bon alumbrament, i un guariment ràpid de ferides en cosos petits de gent menuda.

La gent que pujava a la plana a celebrar, l´últim diumenge d´agost, encara ho pot fer amb l´excusa de l´Aplec de St. Ramon, i la veritat que es recomanable, en la seva 82ena edició encara dona premi a tothom que fa la dura pujada des de la Muntanyeta a dalt.


a la porta de l´ermita el dia de la pujada


1 comentari:

  1. També tinc la meva ex de tornada immediatament després de contactar amb el doctor Ogbidi. el meu ex Ray Pascal em va deixar fa un any, em va deixar el cor trencat així, un amic meu em va donar aquest correu electrònic de contacte ogbidihomeofsolution1@gmail.com i whatsapp número +2348052523829. Em vaig posar en contacte amb ell i el meu Ray em va tornar amb molt d'amor. en cas que necessiteu el seu poderós encanteri, també podeu arribar a ell, el 100% segur.

    ResponElimina

pots deixar el teu comentari si vols!!