Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 28 de febrer del 2019

Picasso a BCN



De la petjada que va deixar Picasso a Barcelona, podem dir que queden dos històries fidelment lligades al nostre passat.


La primera es la visita que repetidament va fer a l´alberg del carrer Avinyó, alberg..., ja sabeu...., d´estança més que alegra per l´hoste agosarat. Al carrer Avinyó, 44, queda provat que hi havia un bordell famós, a prop dels estudis que frequentava l´artista a començaments del segle XX, c. Escudellers Blancs, Nou de la Rambla, i al voltant del barri de Sant Pere.  El nostre afamat autor s´esmerçava en viure la vida nocturna de la Rambla, un noi de 19 anys no podia deixar escapar l´oportunitat de conèixer en directe a cantants com "la Zarina", de l´Eden Concert del carrer Nou de la Rambla, en l´edat de començament del que després serien les cupletistes de les Rambles, noies alegres i conciliadores que tenien veu d´ocell del paradís i cos de bailarina de can-can.

Després una visita a algun burdell de la zona era cosa imprescindible per prendre inspiració per les postures de les seves noves models femenines de quadre.  Picasso era més que amant de les dones, i no fingia que eren molt atractives i inspiradores per ell.






quadre pintat dels terrats de BCN en la seva primera estança


D´allà, d´aquella subversió de l´esperit, surt la base del que va ser el motiu més que provat, per pintar el tema del seu famós quadre les "Mademoiselles d´Avignon".

L´altre petjada bé de rebot, de la reconstrucció en terres d´Horta-Guinardó del Pavelló de la República del 37, lloc a on el nostre protagonista d´aquesta entrada de post, va col.locar per primera vegada el seu famós Guernica.

Barcelona no va ser el lloc pensat per presentar el quadre per primera vegada, però la situació, al costat de la muntanya del Carmel, a on van ser situades les bateries antiaeries per la defensa de la ciutat, ben valen un record de memorial per totes dues places.

48 hores Open House any 2017

El Guernica, ara al Princesa Sofia, i abans al MOMA de Nova York, és un quadre reclam d´atenció, de Republica i crítica contra els fascisme, i fet per un geni que ve mereix un lloc a la comunitat més republicana de tota Espanya, la nostra Catalunya benvolguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!