Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 30 de setembre del 2012

entitats de barri a Horta



ATENEU HORTENC // FOMENT HORTENC // LLUISOS D´HORTA

De la mà d´uns ben rebuts guies contractats per la Federació d´Ateneus de Catalunya dins de les jornades Europees de Patrimoni a Catalunya i amb el títol de "Horta el poble de les bugaderes" hem fet, unes 20 persones, una ruta, endinsant-nos per les estances de les associacions de barri hortenques, repasant la seva història i les seves activitats més destacades.

Hem aprés com unes unes entitats creades fa més de 100 anys, algunes quasibé a punt de complir els 150 anys, gràcies a l´esforç de gent laica o del cercle eclesiàstic, que volent instruir i donar cultura en el temps de lleure als socis i veins de l´antic poble, van aconseguir tirar endavant en temps difícils, de guerres i pocs recursos, projectes de grups de teatre amateurs, escoles per nens, projeccions de cinema i grups d´animació juvenil i per adults, essent reconegudes algunes d´elles, com és el cas del Foment i de l´Ateneu amb premis honorífics prestigiosos, com la Creu de Sant Jordi, concedida l´any 2002 a l´Ateneu, i en el cas del Foment Hortenc, la medalla d´Honor de BCN, el 2006.
Totes les associacons de socis a BCN fan gala del mateix tipus de feina; amb una bona organització, dedicació de temps, i bona disposició de les diferents juntes, es generen projectes, com per exemple a l´Ateneu Hortenc, de fer escoles per nens, als Lluisos d´Horta de representació teatral per Pasqua, amb les seves famoses, llavors, Passions, i cicles de cinema, i el que és més valuós; d´escola per nens amateur al Foment Hortenc, i als Lluisos, cuna d´actors com Lluís Homar,  i en el cas dels Lluisos de l´actor  Jordi Martínez.

El cas de l´Ateneu històricament es més proper, pot ser pel seu orígen obrer, a la història de la gent de poble, que només sabia treballar i treballar, i tan sols podien disposar del cap de setmana per invertir en temps d´oci. Llavors amb tenacitat, aportacions de calers i ganes, van aconseguir donar serveis públics  socials, quan el govern estava per la feina de posar en institucions libertàries com aquestes la cultura de l´època.

Com s´explica a la fulla de recollida d´història de l´Ateneu; "es crea aquest círcol (al començament es va dir  a l´institució CIRCULO HORTENSE), per a fomentar l´ensenyament, proporcionar jocs d´esbarjo i facilitar als socis els mitjans per instruir-se en lectura, escriptura, gramàtica, matemàtiques, funcions teatrals, cants, etc".

En el cas del Foment el seu President actual, el Jordi Ferrete, ens ha rebut i ens ha explicat en una de les sales d´assaig, com fan escola per nens de 8 a 18 anys, socis de l´entitat, que paguen una quota, de 30 €/trimestre, i que amb aquests diners fan per pagar la seva mestra professional.

Nens que durant l´any participen en obres com el "Tomaquet" o els "Pastorets", amb participació de més de 120 actors, i que es beneficien d´unes instal.lacions ben acondicionades però encara en procés de renovació i modernització.

El cas dels Lluisos l´història es semblant, l´Esglèsia del barri volia començar un projecte d´animació juvenil semblant al que s´estava endegant a Gràcia i va establir-se en "Cal Xicus", al carrer Baix de Mariner, com a lloc de  representacions teatrals, el 1866.

Al pas dels anys, es va canviar de seu a l´actual edifici al carrer Feliu Codina (1883), i es van començar altres activitats; escola per nens (1906-1911), publicacions ("La Vall d´Horta, 1933), així com les famoses projeccions de cinema (1935).

Actualment s´hi fa un grup de fotografia professional amb exposicions periòdiques, escola de tennis taula federada, s´hi lloguen sales per festes i events, tenen en funcionament dos grups de teatre preparant obres, el grup "L´Auca", que per l´octubre estrenen l´obra "Rumors", representanda dissabtes  per la nit i diumenge per la tarda, i un grup de teatre musical, que amb gent jove i entusiasta estrenaràn aquest hivern,  recolçada per música de Queen, l´obra "We will Rock you".

ATENEU (150 anys quasibé)


piano a l´escala d´accés al teatre de l´Ateneu

escales des de dalt

pati de butaques preparat pel ball del cap de setmana

escenari


Les sales són magnífiques, la sala de l´Ateneu es la més petita de les tres Entitats, i tan sols es fa servir per tardes de ball i de celebració com per la Castanyada, amb l´actuació de l´orquestra Montgrins, des de fa vint i cinc anys, quadrada amb un escenari de 8 metres de front, pero suficients per encavir una orquestra de més de 15 músics, lo més maco es que te anfiteare i alçada de més de 10 metres.

FOMENT HORTENC (cami dels 150 anys)

café de l´entrada

taules de tertulia i de joc segons convingui

pati de butaques per 180 persones

amfiteatre per 140 persones

escenari de 8 metre de front, amb tel.lars, teló i tramoia amagada

pujant a l´escenari




baixos de l´escenari amb camerinos, i ascensor per fer aparicions al fons

camerino

camerino privat

vista des del palco


palcos de l´amfiteatre i cabina de só


La sala del Foment competeix en majestuositat amb la dels Lluisos, sales molt ben equipades, decorades amb fustes i amb gran capacitat, sales per a 350 persones, que tenen tot l´equipament de só i llum necessaris, baixos d´escenari, tel.lars i sales de projecció, fent molta patxoca els voladissos dels seus anfiteatres.

Les representacions de "Pastorets" tenen tradició i actors de valua posen en escena els personatges creats per en Folch i Torras.


LLUISOS (150 anys el 2017)

amfiteatre volat


escenari, actors preparant l´obra "We will rock You"



antiga màquina per enganxar rodets


El cas dels Lluisos té com a fet diferenciador el que té un voladís més alt, i que tot el recinte esta folrat de fusta i suro, i a més té butaques de cinema antigues que fan una ambientació mes evocadora.

La tramoia i els baixos d´escenari són molt semblants als del Foment, i demostra que és el segón teatre professional del barri.

Totes aquestes instal.lacions necessiten diners per adequar-se a les noves demandes de normativa,contant tan sols amb els diners que aporten els seus socis, són organitzacions sense ànim de lucre.

Aquestes Entitats són les responsables de tirar endavant moltes de les activitats lúdiques que es fan durant Festa Major al barri, i per això vull donar gràcies a totes elles per la seva tasca voluntària per fer una mica més feliços als veins i veines d´Horta.























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!