Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 5 d’octubre del 2016

Farga "Lacambra" a les Masies de Voltregà

En la zona del Llobregat, i donant valor i explicació de tot el que va succeïr durant la Revolució Industrial a Catalunya, la història del tèxtil, tenim en aquests moments museus com el que poden visitar sobre la nissaga dels Bassacs a Gironella, o rutes temàtiques al voltant de la maquinària tipica moguda per vapor a la fàbrica Sedó d´Esparraguera, també la Farga Palau de Ripoll, més antiga i moguda per roda de molí, o al voltant del que era la vida de colònia a Puigreig (fàbrica Vidal), també la visita a la torre de l´amo de Viladomiu Nou o l´esglèsia de Cal Pons.

A la part del Ter també tenim la sort de poder gaudir de l´esforç de gent atenta a cobrir aquestes necessitats, com poden ser els propis empressaris instal.lats al territori (fàbrica Lacambra a les Masies de Voltregà), o els promotors del museu de la torneria de Torelló, fa poc temps obert al públic, o del MIT de Manlleu amb la seva meravellosa turbina Fontaine.  Com a rutes estrella podem fer la de la colònia Faluga o la Borgonyà, també la Vilaseca a Sant Vicenç de Torelló 

En aquest post parlaré de la visita a la fàbrica Lacambra de les Masies de Voltregà, una fàbrica històrica catalana que es va instal.lar primer al barri de la Barceloneta, allà pels volts del 1808, al moll de l´espigó, i que després va pujar a fer colònia a les Masies el 1852 amb l´arribada del tren a Osona.

La fàbrica Lacambra guarda a la zona del Ter l´antiga torre de l´amo, els jardins, i el recinte fabril, encara actiu, dedicat, com ho ha fet sempre, a la fosa de coure i la producció de cable nou, encara que actualment reciclat.

La fàbrica Lacambra ha tingut el gust de preparar la torre per muntar museu dedicat a explicar la història del coure (la fàbrica Lacambra ens ensenya especificament com s´estreu , s´aprofita i se li dona futur a un dels minerals més antics que existeixen en explotació), i es visitable pel públic general entre setmana de 9.30 hores a 13.30 hores, excepte els dilluns, i els dissabtes de 10 a 14 hores.  També dimecres per la tarda la porta es oberta, sempre que abans s´avisi a l´amable senyoreta pel telefonillo de la porta.


entrada museu i telefonillo

sortida del pont acabant la visita

per arribar a la fàbrica Lacambra venint de Barcelona,
heu de sortir a la C-17 a l´alçada de Torelló sud,
girar la rotonda d´accés per agafar el sentit contrari de baixada per la C-17
i una vegada a mig camí de les Masies de Voltregà
trobareu el desviament per anar al recinte de la fàbrica.



La primera part ens explica el pas per Barcelona, i ens mostra un martinet propi de farga antiga, propulsat per roda de molí i dimensions més que notables, igual al que podem visitar a la Farga de Ripoll, també museitzada i visitable dintre la xarxa MNACTEC.

Més endavant la ruta, que inclou les dos plantes de l´edifici que podem veure a les imatges d´aquesta entrada, passa per la mostra d´utensilis d´aleatge de coure, el bronze i el llautó, el primer fet amb la mescla and estany i el segòn de la mescla amb zinc, des d´època romana per fer armes amb bronze, i en el cas del llautó, en època més moderna, per realitzar llaunes, instruments musicals o microscopis de principi de segle.

martinet de farga moguda per roda de molí
                                     



El coure va començar en territori d´Anatoli i Mesopotàmia en època prehistòrica amb explotacions a l´aire lliure, i ara mateix no es troba en suficient quantitat, el que fa que s´hagi de reciclar, procés pel qual la fàbrica es pionera i una de les principals transformadores europees.  Això és el que ens ensenya el pas per la segona planta de la mostra, que acaba amb un audiovisual del present i futur del coure al món.





pont de comunicació amb la fàbrica foneria


Ja una vegada fora al carrer, l´itinerari continua per les naus del davant, en ple funcionament avui dia, a on amablement se´ns invita a passar per un passadis reservat des del qual podem visualitzar processós de colada continua i empaquetament de cable en dies laborables.

Tota una delicia pels sentits i pel coneixement de cultureta que tots hauriem de conrear









emmagatzematge


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!