Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 5 d’octubre del 2016

Roda de Barà i Gurb


nucli antic de Roda per sobre de la Blava
 

ESCOLA ON ESTUDIÀ A RODA DE TER
EL POETA MIQUEL MARTÍ I POL







riu Ter i presa, el soroll era refrescant mentre feia la foto

pont romà??
PONT VELL

Els orígens d'aquest pont els podem trobar probablement en època romana, tot i que el pont actual no es pot dir que sigui romà. Ja hem dit que per aquest viaducte hi passava l'strata francisca o camí a França. Sabem que en època medieval, concretament durant el segle XI hi ha documentades deixes testamentàries que havien de contribuir a la seva construcció. A finals del segle XVI el pont va patir greus desperfectes a causa d'un fort aiguat. El 1617 una altra riuada va provocar la seva destrucció parcial. El 1648 fou reconstruït, gràcies a l'energia del rector de Roda, Jaume Marsal. Bona part dels còdols de riu que es poden veure actualment en l'obra del pont són d'aquesta època. També en el segle XIX es fa una altra important remodelació: la Diputació de Barcelona s'encarrega de tornar a reparar el pont, en aquesta ocasió s'hi basteix la segona filada d'arcs que ha fet que Roda es conegués popularment per la dita 'pont sobre pont i una església a cada cap'.


casa antiga i nivell de les aigues marcat a la paret



Roda de Ter compra la Blava, la fàbrica de Martí i Pol
Osona.com | 12/10/2006 a les 09:35h 

Després de gairebé tres anys de negociacions a Madrid, la fàbrica de la Blava de Roda de Ter, on va treballar el poeta Miquel Martí i Pol i que li va servir d'inspiració per escriure alguns dels seus versos més coneguts, ja és de propietat municipal. 

 Ahir dimecres, l'Ajuntament va signar l'escriptura de compra i, després, en un acte protocolari celebrat als mateixos jardins de la fàbrica, es van fer públics els detalls de l'operació. El consistori ha pagat 1,2 milions d'euros al actual propietari, el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) del Ministerio de Trabajo.

La Blava fou propietat de l'empresa Tecla Sala i es va construir a principis de segle. Té un alt component emocional per a les famílies del municipi de Roda de Ter, ja que moltes tenen algun membre que hi havia treballat. La Blava no era una fàbrica qualsevol, segons Maria Ocaña, tècnica de Cultura de l'Ajuntament, era "la! fàbrica, la insígnia de la indústria tèxtil a la zona".

La fàbrica està en runes des de que va tancar a la dècada dels 80. Té un total de 17.000 metres quadrats, i comprèn l'edifici on es feien els fils (de gran qualitat), uns jardins i les vivendes dels antics treballadors.

L'Ajuntament, segons l'alcalde Jordi Serra, encara no ha definit amb exactitud quina utilitat es donarà a la Blava, però es preveu potenciar el lloc com a eix central d'acollida i interpretació del turisme cultural relacionat amb el poeta. També es convertirà en el punt d'aturada més important de l'actual ruta literària Martí i Pol.

El consistori també ha previst condicionar el complex i instal•lar-hi equipaments municipals."Podria acollir les seus de la Fundació Miquel Martí i Pol i l'escola de música, entre d'altres", diu l'alcalde. A més, segons Serra, les obres "significaran la revitalització de la zona, que ara està una mica aturada". Tampoc es descarta la participació de la iniciativa privada, amb la construcció de pisos i establiments comercials, per recuperar la inversió efectuada.

Les negociacions sobre la compra a Madrid han estat "molt dures", segons Serra, i han comptat amb el suport dels diputats Joan Tardà (ERC) i Isabel López (PSC). A la foto de l'acte celebrat ahir als jardins de la fàbrica, d'esquerra a dreta: Isabel López, Antoni Llach (tinent d'alcalde de Roda de Ter), Jordi Serra i Joan Tardà.


pati fàbrica en l´actualitat





pilars i interior abandonat des dels 80´s




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!