Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 3 d’octubre del 2016

que s´hi fa al Delta amb el seu arrós??




visita al delta del passat dia 2 d´octubre

Les meves noticies eren que la visita, feta i organitzada per un amant de les rutes a mida amb molt de VALOR AFEGIT, encomiable i amb bon gust, l´Albert de "Ca la Mariona", incloia el coneixement in situ d´una de les empresses noves que han sorgit dins de la pressent crisi a Catalunya, i que com passa en aquests casos recurrentment, té un marcat sentit original i imaginatiu, asumida la part de risc, en el desenvolupament de la seva idea primerenca, la preparació d´una beguda japonesa feta amb el producte estrella del delta, l´aigua de Benasal de Castelló, i el treball pacient d´una parella establerta al territori.  

http://www.kenshosake.com/visita-kensho-y-delta-del-ebro/

Això es el que expliquen ells mateixos de com va sorgir la seva proposta: "Buscando de que podía ser la empresa, creían que la empresa tenía que ser sobre algo que les apasionará a los dos y que fusionará sus conocimientos, pero no sabían cual, hasta que un día cenando en un restaurante japonés de Barcelona, tuvieron la suerte de probar un sake increíble en una cena maridaje, donde tuvieron el eureka de que un sake del Delta era el proyecto que estaban buscando."

http://www.kenshosake.com/la-bella-historia-de-kensho-sake/

Es tractava, només arribar a l´Ampolla, de parar a la casa-fàbrica de la Meritxell i l´Humbert, emprenedors d´un projecte, si més no de calaix al territori del delta , o sigui, tret d´un pensament de "si tenim això a l´avast perquè no aprofitar-ho", i que té un gran risc en el seu desenvolupament.  La casa-fàbrica era precisament això, la casa dels nostres primers anfitrions del dia i el seu taller manobre de preparació de sake d´arrós, en les seves dues classes "junmai" i "nigori".






Després el pla passava per la visita al delta i el seu tast propi d´arrós a dins d´una musclera.

Doncs la visita no va ser només això, sino també el descobriment d´un espaï net, d´un espaï molt semblant i molt diferent de l´altre delta català, d´un espai de conreu anegat en contraposició al territori fertil i sec del nostre parc agrari del Llobregat, d´un espai sorprenent, amic, brillant, de gent plana i clara, de conreu antic, de gent senzilla i de projectes ancorats en la tradició revifada per les noves generacions.

Vam descobrir com funcionen encara els molins, llimant grans d´arros integral fins arribar a la perla del seu cor, el midó i sucre que proporciona materia primerenca als nostres amics de "Kensho Sake", per exemple.  

També materia primerenca pel nostre amic Sergi del restaurant "Les Dunes" a l´urbanització Riumar de la punta del Delta, que ens va preparar un arrós amb llamantol (bovagante) per a 20 persones, maridat amb un pica-pica de productes típics de la zona deltaica, musclos, ostres, angul.les, etc.



Eren les 10.30 hores del migdia quan el cotxe del cunyat parava a la glorieta del peatge de la sortida 39-a de l´AP-7 i trobavem la primera sorpresa, ens venien a buscar allà mateix els dos empresaris de l´empresa "Kensho Sake", la Meritxell i l´Humbert.  Després cap a trobar la familia a la seva casa-empresa que ens estaven esperant i, ja tots junts, parada en un dels camps de conreu d´on es treu l´arrós que fa servir el taller.

Allà la Meritxell, també enginyera i encarregada de la casa de comportes dels recs d´aigua dolça del delta, ens explica coses sobre com l´aigua dolça fa fertil els camps salins i creixen les diferentes espècies d´arros (Integral, bomba, reserva, sushi, ecològic, marisma, carnaroli....), que a l´octubre es recullen i s´assequen amb closca per fer el seu poliment als molins de Deltebre, deixant les tijes per fer d´adob a la seguent sembra.

També ens explica el perill que suposa el cargol poma pels conreus i de com els canals d´arribada d´aigua tenen drenatge a la part baixa dels camps anegats.  Després l´aigua treta, amb tast salí, es expulsada a la part nord del Fangar per evitar l´inundació dels camps, cosa que moltes vegades no pot ser evitada malgrat el control sofert.  També aquesta aigua reciclada fa més fertil l´aquifer per la fauna marina de la zona, musclos i peixos.

Meritxell i la seva tija


el cargol poma al fons del canal de desguàs 


Altra vegada als cotxes, anem a petar al pati de casa dels nostres simpàtics guies, a on l´Humbert ens fa col.locar unes fundes per les sabates, i a dintre del petit taller-fàbrica, ell mateix, ens explica com renten, preparen amb l´ajut del fong que compren al japó i els diferents dipòsits de decantatge, un licor pur,  control.lat, i amb fort gust afrutat, llest pel maridatge amb productes típics del delta.  El primer producte refinat es diu "nigori", de color més traslúcid i amb més sabor, i el producte de segòn refinatge, més pur, es el anomenat tipus "junmai", que pasteuritzat, per parar l´acció del fong que fermenta el sucre del midó, omple les ampolles de 33 cl. del nostre producte estrella que es distribueix a la ciutat amb l´ajut de, p. ex. "Vinalium", Rambla del Poblenou, 131.

Fem adeu amb la mà als amic del barranc de Sant Pere de l´Ampolla i conduïm, seguim l´Albert, fins a Deltebre, a on el Sergi, un bon amic i la seva dona, la Teresa, ens estan esperant per mostrar-nos com funciona el molí de la familia, el "molí del Rafelet",


Humbert i el seu  petit laboratori

la safata de rentatge

dipòsits de fermentació

moli manual i premsa de ví

la casa dels nostres primers amfitrions





El pare de la Teresa va traslladar el 1935 un moli peça a peça, i ja en la seva segona generació, encara serveix per pulir grans d´arrós integral, per convertir-lo en arrós més "digestiu", ja que se li treu closca i capes d´elements nutritius, aprofitades després del refinatge per donar de menjar al bestiar o fer aditius químics per alimentació, també midó i farines olioses.

El procés inclou; 
primer- assecat amb closca, en eras de formigó, 
segòn- classificació en saques segons tipus de gra, 
tercer- separació de closca i cribatge en tres grups; closca, gra, i gra amb closca.
quart- puliment del gra tres vegades per refinament del producte.

La conservació del producte final s´aconsegueix tan sols amb un tancament al buït, ja que no es fan servir productes químics en el procés, segons ens diu la Teresa.  Per conservar el producte, una vegada obert, hem de fer servir el frigorìfic i el seu calaix a la porta, a on es solen posar els ous o la mantega, lloc fred i a la vegada sec.

saques de classificació de gra al moli de "el Rafelet"

decantació

ascensor de gra per la primera molta

màquina del molí propiament dita

poliment del gra amb el conus i la llima

motor i corretja

Al final de la visita, i de la compra dels productes produïts i derivats de la venda de l´arrós a les fàbriques, la Teresa m´explica que abans de la producció de l´arrós, al delta s´hi conreava cotó pel tèxtil, i que la producció d´arrós va començar cap als anys 30 del segle passat.

cervesa d´arrós

sacs d´arrós bomba i bosses per conservar al buït

comerç a la sortida



Altre vegada als cotxes i parada al restaurant que el Sergi hi té a l´urbanització Riumar, el restaurant dit "Les Dunes", ja quasibé a la punta del delta.  Allà tastem les especialitats de la zona, i ho fem a dintre d´un aparthotel que ens mostra que allò és un important reclam pel turisme de sol i platja a Tarragona.

Per fer l´estirament final de cames i facilitar la digestió, que es feixuga en aquelles hores, fem camí final cap a la punta del delta, la zona del "Gatxar", molt semblant a la zona protegida del delta del Llobregat, amb els seus miradors, els seus camins de sorra i les vistes més maques que hem pogut alvirar durant el dia.

Queden per altres visites al delta la part de l´altre costat de l´Ebre, que en aquestes alçades ja és a 300 kms. de Saragossa, Sant Jaume d´Enveja, els estanys de L´Encanyissad i La Tancada, també el Fangar, Camarles i la Granadella a la pard nord.


zigurat-mirador del delta

espècies invasores del delta

paisatge típic i riu Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!