Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 19 de març del 2020

les meves experiències del CORONA-VIRUS (COVID-19)

La xina va ser la primera, la ciutat de Wuhan, a començaments d´any, va infectar-se, ningú va parlar de quina manera, complot, escapament del virus des del laboratori d´experimentació??, no se sap a hores d´ara, ja no importa, els xinesos van començar a tancar-se de forma exemplar, però malgrat tot els indexs de morts que ens parlaven de tan juny ens aclaparava de forma inquietant però encara sense ser preocupant per cercania.  Aquells van fer un parell d´hospitals en 10 dies, aqui això seria impensable, ningú ho ha plantejat per manca de material sanitari, però encara les morts aumentaven, mil morts, dos mil i els nostres veïns vinguts d´alla van tancar els seus negocis per responsabilitat i respecte cap aquells que els havien acollit en Espanya.  



Arriba finals de febrer i a Barcelona tenim convocat el Mobile World Congres, la gallina dels ous d´or per l´economia de Catalunya, i de tot el pais, les empresses de tot el món comencen a desmarcar-se de venir per por als contagis, encara que ja tenen els assistents aillats en hotels de tota Europa, encara a estalvi de les febres, tan sols Alemanya i França tenen algun cas aïllat, l´alcaldesa parla de que no hi ha problema, que vinguin, i les intal.lacions tiren endavant a la Fira.  Sony abandona, Intel abandona el congres també, i al final tot cau.  Les cancel.lacions arriben als hotels, i tothom es queixa de la crisi econòmica que suposa, ningú posa emfasi en el problema de salut que pogués haver estat portar tanta gent de tot el món a la ciutat quan a la Xina segueixen morint com a mosques, i ningú té una vacuna efectiva.

Barcelona, destí de vacances a l´estiu abandonat com a paradís des del març pels turistes de tot el món per contagi principal i primer, això ningú ho va considerar, lo primer eren los diners i lo segòn la salut dels catalans, encara preocupats per taules de negociació amb l´Estat i reclamacions partidistes, tenien temps de pensar de cara a la gal.leria.   Ara ningú s´en recorda tampoc d´això.

Arriba el contagi a l´Italia, un company hi te els pares a Milan, i comencen els primers casos de contagi propers, amics que queden afectats, i Espanya encara somiqueja per por a perdre diners..., AQUEST VA SER EL MOMENT DE DESPERTAR!!, de fer quelcom, avisat pels nostres veïns mediterranis, però malgrat tot les reserves arriven i els turistes fugen d´Italia per venir a visitar-nos, país que no sap que fer per parar l´escampament de la malaltia i tan sols tanca timidament llocs concrets del país, començant pel nord.  Fins que Madrid, una residència d´ancians queda afectada i Igualada a Catalunya ensenya el seu primer focus també, encomanat pels seus propis metges que havien agafat el virus sense adonar-se.

Des que el passat dia 13 de març del 2020 es va decretar l´ESTAT D´ALARMA a tot l´Estat Espanyol, i per fi la por al contagi a tot l´Estat va encongir el cor de 7 milions de catalans, les meves pròpies experiències al voltant d´aquest agent infecciós són les que segueixen a continuació.......

En aquelles dates jo estava esperant per agafar un parell de setmanes de descans a la feina, que venien la mar de bé per desengreixar cansanci des que no havia parat de baixar al Gòtic barcelonés des del juny del 2019 i al meu hotel "L´INGLÉS".  Estava en contacte amb una companya a la que passava info sobre l´estat d´infecció de la capital catalana, perque ella, amb el primer torn de descans, havia marxat a Galicia per cuidar els seus pares i estar ella sana i estalvia.  Ella ja havia cancel.lat un viatge que havia reservat de fer a Florència per estar aquell pais ja infectat a començament de mes.

El dijous jo havia anat a caminar, per primera vegada en més de dos messos, al Coll de les Esteles de la Serra de Riés, i durant el camí vaig sentir a la radio que estava a punt de decretar-se l´estat d´alarma a tota Espanya, per repunt de contagis, i manca de material sanitari hospitalari.  Ja estaven a punt de tancar-se llocs d´oci, i culturals, i la gent era cridada a confinar-se a casa, tot preparat pel dia seguent.  A dalt de la caminada, en el punt més alt, vaig trobar el memorial per les batalles que van tenir lloc a la serra el gener de 1939, i que van servir de tomba per joves soldats republicans en tombes col.lectives, la sensació d´empatia davant l´adversitat no ha sigut tan palesa a la meva vida com aquell moment ominós.

Al dia següent vaig arrivar a la feina, era divendres, i els carrers ja començaven a buidar-se, el bars del centre començaven a tancar per la seva pròpia voluntat o l´aliena dels agents de la seguretat barcelonina.  S´escoltaven rumors de tancament d´hotels propers per manca de reserves, ja feina una setmana que no gestionaven més que cancel.lacions, i les primeres mascaretes es feien paleses.






A la matinada seguent, a la sortida de feina, el dissabte pel de matí, un grupet d´usuaris ja portaven la mascareta, de diferent procedència, i creativitat al metro, i el silenci ominós parlava de por i precaució.

El cap de setmana va estar ple de declaracions vingudes de l´Estat i del Govern Català per TV, emprenyat amb el central per temes de com restringir més efectivament el confinament i la expansió de la contaminació.

Dilluns va ser el meu últim dia de feina, i ja les mascaretes eren d´ús normal, amb hotels ja efectivament tancats, i només 4 usuaris al propi, que em feia intuïr que per manca de responsabilitat no era efectiu l´avís del propi tancament, va ser una sortida de feina intranquil.la i ajeujadora de càrrega moral, que em va fer reflexionar sobre el futur més pròxim.  Ja tenia amics que volien gaurir-se no fent més cas del necessari per passar per sobre de la miseria aliena, tenia familiars de risc que no podia visitar fins un parell de setmanes com a mínim, i una doneta intranquil.la que ja portava tancada a casa dos dies.  Amics que cuidaven de malalts de risc i que no podien contagiar-se de cap manera i que ja no rebien ajudes a casa per la causa de la por.  Tenia la casa abastida de casualitat, però amb supermercats que ja donaven problemes a les cues, i el petit del barri, el paki de la cantonada, amb problemes d´abastiment.

El TANCAMENT ES VA FER EFECTIU.

Dels familiars encara no arriven veus de malaltia, però sabent que tinc cunyada treballant de caixera de supermercat, amic a casa, benauradament estalviat de feina, cuidant del seu pare amb problemes de ronyó, i pares de més de 70 anys. 

El dimarts m´arriba la noticia de la mort del pare del primer amic, un home de més de 80 anys, que crec no ha pogut aguantar molt de temps, i el dimecres sortim per primera vegada a comprar per abastir le cuïna, i ho intentem fer fugint de les conglomeracions del Mercadona i comprant per tandes per desabastiment previst.

SEGÒN DIA 

La veritat es que al menys la compra ens va sortir molt bé ahir.  Van anar tots dos al carrer,  amb la intenció d´entrar als llocs de compra d´un en un, i anar als supers coneguts més petits i suposadament amb menys afluència.

El meu dubte era saber si els supers, que ja havia vist desabastits els diumenge, em refereixo al paki del barri, lloc més petit i amb dos dies d´avis d´estat d´alarma per darrera, tenien productes suficients de tot tipus.  Al "Supagru" del barri va entrar la dona i va trobar que faltaven productes higiènics, el caixer donava pas per torn des de l´entrada i la gent, respectuosa, esperava al carrer amb un metre i mig de distància entre ells.

Després vam anar a compra fruita, i allà la cua era de més de tres metres, també respectuosa i amb la depenenta ajudant a dintre amb la mascareta posada, vaig veure passar dos o tres furgonetes de repartiment i algun passejant de gos que encara anaven sols fem la passejada normal.

A la panaderia, més petita i amb entrada estreta, la gent s´esperava al carrer per entrar si havia algun client a dintre.

Al final compra ben feta i la llar abstida, i la resta de la tarda a caseta veient tele i esperant novetats del dia seguent.

Per la nit sorpresa quan va sortir a cantar "Nessum Dorma" el tenor del barri a la seva balconada amb aplaudiments dels veïns i un que li va posar un focus per que veiés i el veiessin.

Les xarxes d´ajut al barri comencen a funcionar i el mercat està obert amb toes les mesures sanitàries garantides




TERCER  DIA DE TANCAMENT.

Començo el dia escoltant noticies de manca de subministrament, de més morts i gent indisciplinada pel carrer





Avui a mort la primera infermera del País Vasc, una doneta de 52 anys.

17.000 contagiats i 750 morts a dia 19 de març DIA DEL PARE.

He publicat un post a facebook recordant que avui quasibé era el dia de començament de les festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi, el dia del pregó hagués estat el dissabte i per la nit la representació tan maca del retaule a dins de l´esglèsia, el teatre d´aficcionats que narren les obres i miracles del Sant barceloní que va actuar al centre de la ciutat enmurallada a finals del segle XVIII, el dr. Pa i Aigua.  I per conmemorar l´efemèride he trucat a la meva tieta a Jaen, que sembla mentida, però ara, amb els sentiments a flor de pell, ens sentim més a prop dels nostres èssers estimats, la meva tieta Josefa, amb 83 anys d´edat ben portats, que sobreviu aquests dies enclaustrada, mai millor dit, essent cuidada per la seva germana i la seva cunyada, sense sortir al carrer, encara animada, parlavem dels problemes dels avis a les residències de tota Espanya.

Surten imatges dels nens dels sanitaris, felicitant-los pel dia del pare, tancats a casa des del dilluns a Catalunya, i des de divendres a tota Espanya.



4RT DIA

Avui començo el dia amb Catalunya Radio i Catnoticies que treballen junts en xarxa per oferir noticies actual.litzades per les ones, i una entrevista de la Monica Terribas i el Presi, confinat a la Casa de la Canonge per estar infectat, via Skype. El President Torra parla afectat de com s´ha de tancar Catalunya ja!!, inclús l´aeroport del Prat, i sancionar severament als que vulguin agafar el cotxe per anar de cap de setmana als seus llocs de descans.  Ha enviat cartes a tots els dirigents de comites de salut europeus per demanar un tancament més efectiu que el que demana el Presi Sánchez.  Poc després la Ministra María Aránzazu González Laya, Ministra de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación, diu que l´aeroport del Prat s´ha de mantenir obert per emergències, que enviaràn un avió a Ecuador per repatriar als Espanyols i portar als residents ecuatorians cap allà, per resoldre el problema d´ahir del tancament groller a l´aeroport de Guayaquil.  

Es decreta el tancament de tots els hotels espanyols, menys els que s´estàn fent servir per portar metges en quarentena, i Ivan en truca per dir-me que estàn treballant de seguretes al Radio de la Ronda St. Antoni.

Juanillo, avorrit intenta arreclar el desguàs de la pica rentaplats i no s´en surt, i Mauri torna de la seva tercera nit de feina al parquing BSM del passeig Martinez Faria de Sant Martí.

O sigui dia previ al primer cap de setmana des que va ser establert l´estat d´alarma, sembla que el passat no conta, i jo i la doneta encara respirem, i els familiars i amics més directes

18.200 contagiats, 820 morts.

Es parla de que s´haurien de posar a treballar les fàbriques preparades per fer-ho per produïr respiradors quirúrgics per equipar UCIS, residències d´ancians, hospitals de campanya, d´altres muntats a València que servien d´escoles 

fins ara, llits de campanya als pabellons de fira, ja que cada infectat amb problemes pulmonars necessita estar endollat 28 dies com a mínim.  Això ja es un ESTAT DE GUERRA, no d´alarma, i les fàbriques es posen a disposició 

de produïr tot producte higiènic i mèdic que necessiti la població, en aquella època van ser municions per canons, conserves, roba militar, armament, amb voluntaris que no estaven al front de guerra.

a les dotze s´hi farà un homenatge de cinc minuts a l´Hospital de Cruces a la infermera morta a Usansolo.

Italia ja sobrepassa els morts de Xina, i arriben els primers metges d´allà per avisar que Italia encara no està confinada.

Jo vaig a buscar el pa i veig un noi a dins prenent un café i petant la xerrada amb la dependenta, que és l´única que porta mascareta i serveix el li demanen amb bon humor.

NISSAN, SEAT I DECATHLON plantean ERTES, la nostra jefa segur que preten tornar a obrir l´1 d´abril segur!!, i els de l´Hostal Radio són ara mateix vigilants jurats amenaçats per un ERTE-ERTO

l´ALIMARA es converteix en el primer hotel de BCN obert per malalts i un grup d´enginyers es posen d´acord per planejar i fer amb impressores 3-D, respiradors senzills per produïr per hospitals, metres l´exèrcit monta hospitals de 

campanya en Madrid, en IFEMA, i agafen les primeres cues de gent sortint en massa cap als seus segons llocs de residència.

El Banc Europeu relaxa la fabricació i el deficit provocat a canvi de bitllets d´euro per tota Europa i es coneix com a residències de Madrid, Torrent, Capellades, Soria  els avis, vivint en llars sense medicalitzar, cauen en pocs dies 

per dotzenes, ens assabentem que uns cuidadors d´una d´elles es tanquen amb els avis per cuidar-los sense saber si, ells mateixos, ja ho estàn per no contagiar les seves families 

Per la tarda ocassió d´escoltar cantants solidaris que intenten alegrar una miqueta el confinament, la NEUS MAR ha promés, i acomplet amb la paraula donada, de fer un concert improvissat a capel.la primer a Facebook i després a 

Instagram de mitja horeta cadascun.  El primer arribo tard, però a les set estic en directe a Instagram i escolto "La balada d´en Lucas", "La cançò de la Petxina", i "Resistire", amb la meva cantant d´havaneres preferida rodejada de 

comentaris sorneguers de tots els seus coneguts seguidors.  Dimarts repetirà a les 20.00 h.

Per la nit ens envia un missatge l´amic Mauri amb un problema molt petit que amb el tancament es converteix en un de molt gros.  Ressulta que la nit abans ell havia anat a treballar al seu parking de torn i a la tornada se n´havia 

oblidat el carregador del mòvil, total, que ell va passar tot el dia parlant amb la gent i a última hora va adonar-se que ja no tenia càrrega pel dia següent, en que havia de tornar a treballar a la nit i en un parking diferent.  Problema, 

com m´ho faig per càrregar el fono, si no tinc cap recanvi, ni tenda oberta de telefonia, ni possibilitat de baixar sense problemes a buscar el que m´havia deixat al Poble Nou sense paper que em justifiqui davant la guàrdia urbana del 

trajecta a fer.  L´única sort es que tinc la moto al davant de casa, i és l´hora en que tots els gats són de color pard; doncs dit i fet, faig el viatge i m´arrisco a una multa per anar a cercar un mòbil a l´altra banda de la ciutat. Pufff!! 

CINQUÈ DIA, DISSABTE 21

Començo el dia escoltant el Roger Escapa a Catalunya Radio, 



2500 contagis

1326 morts

En Italia són ja 4000 morts, totalment sobrepassats des d´una setmana abans, n´hi han zones que encara demanen confinament, i a Bergamo tenen el focus  principal.

Ctras tancades el cap de setmana tan sols per emergències i transports essencials, els cotxes privats amb una persona o dos i sense fer sortides de cap de setmana. 

Fernando Simón, el cap d´emergències sanitàries, està malalt però negatiu de corona-virus

Colombia tancada, EEUU pujant en casos en les dues costes, la de l´est més contagiada que la de l´oest, Nova York demanant material sanitari, Cuba tancada i preparant i alliçonant metges.

Al final del dia em dona la sensació que estem arribant als moments més crítics de l´epidèmia, surt el Presi i ens diu que ens preparem pels moments mes durs emocionalment, ja hem vist àvies dient que estant el seu marit preparat per baixar a la UCI li ha passat per davant un noi de 44 anys, a Igualada es munten carpes de TRIATGE, maleïda paraula, per separar malalts segons si han de continuar tancats a casa, anar a l´hospital o ingressar directament en la UCI, es comencen a veure sales d´emergències plenes de camilles a menys d´un metre de distància una de l´altre.  Els avis de les residències els han de cuidar els membres de l´exercit, sense EPIS pels cuidadors, penso en la Gilda, la xicota del Joan i que estarà passant.  Metges esgotats, CAPS demanant material sanitaris, precinte adhesiu, plastic per fer viseres, boses de basura directament als usuaris, per exemple el nostre del barri.  

Mort de Lorenzo Sans el presi antic del Madrid de futbol

Una curiosa iniciativa que transforma els Mcauto en llocs per fer la prova-test del corona-virus sense sortir del cotxe i con recepta médica.

6É DIA-

1725 morts

28500 contagiats





El gremi de pastissers demana la celebració de la mona pel dia 1 de juny, la Segona Pasqua, la Florida

325 morts en 24 hores

Avui dia plujós estarem a l´espectativa de com va la cosa als hospitals, tinc un streaming del Circ Raluy a les 17.00 h. i la meva neboda se li passen les hores a Instagram tocant Estopa a la guitarra,  els meus pares segueixen bé, el meus cosins, pel grup de Whasap també diuen que passen bé la primera setmana. però avui em llevo amb una nota del Jordi de l´Arxiu d´un veï del barri mort per corona-virus, sé que més dolent vindrà quan m´arribin noticies de gent coneguda malalts.

El Mauri també arriba de casa amb una nit al parking passada tranquil.lament.

A Catalunya són ja 191 morts i la gent critica que es compari l´index de malalts entre Madrid i Barcelona, que són el 56% del total espanyol, per temes de que aqui sembla amb aquest index no estem tan malament o donant la culpa a aquells que ens han contagiat a nosaltres, totalment aberrant, allà les primeres noticies van arribar pel contagi de les residències d´avis madrilenyes, i és aquesta dada la veritablement dolenta.

L´Hospital General de Catalunya a Rubí està preparat per rebre malalts d´Igualada totalment desbordada, arriben els primers 100 malalts.

Altres hotels del centre de la ciutat reben malalts lleugers i infermers-es que no volen anar a casa a contagiar els seus.

Pavellons 5, 7 i 9 de IFEMA són preparats per rebre malalts madrilenys

Un dels pavellons de la Fira de Pl. Espanya, a la part de sobre de la font, està sens habilitat per rebre "sense sostres",.......¿que sirà de la meva doneta del c. Boqueria, i el seu gos?, i també de la seva "parella" francesa, que sempre la cuida tant, ....¿hauràn anat a casa dels pares, o encara restaran al carrer esperant la seva sort?, ...com sempre, però acosats per les autoritats i amagant-se d´elles, passant fred i tenint tots els comerços tancats al voltant de les Rambles i sense passejants i limosnes.

Mort de Lorenzo Sanz, el presi de la séptima.

Benetuser posa en comú els voluntaris i confeccionen mascaretes amb tela proporcionada pels mateixos sanitaris per portar ja retallades i cosides a l´hospital.

A última hora de la tarda surt altra vegada al balcó el tenor del barri a cantar Unchanting Melody de los Richiu Brothers, 

L´espectacle del Circ Raluy meravellós.....; 4 números de malabars i funambul.lisme, pressentat per l´Aleix i la Lola, a la que conec aquest dia i que es membre del Circ Raluy Històric, tots ells instal.lats aquests dies a la campa de fira festiva i l´Universitat de Castelldefels.  L´espectacle retransmés per face, instagram i youtube, 300.000 seguidors totals, està ben il.lluminat i preparat per mantenir els artistes separats 2 metres entre ells durant els números, l´únic moment que inclompeixen la norma és quan a la dona malabarista de l´escala ballarina se lí escapa la que portava mentre creuava un pont penjant pujada a l´últim esglaó.

Un gran aplaudiment per gent que no vol restar quieta sense aportar el seu granet de sorra.

Una altra acció solidària es posa en marxa posada en comú a través de les xarxes socials, gent industrial amb impressores 3D pròpies, que es posen en contacte amb ingenyers per confeccionar, en petit comité, respiradors pels hospitals, segons les noticies l´iniciativa es molt vàlida per sortir del pas.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!