Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 2 de novembre del 2012

passejada Paral.lel i Raval

Aquest post vol ser una mostra del que és fer història de barri, de posar en relleu que tot el que ens envolta una vegada sortim al carrer té la seva història i la seva empronta privada, aconseguida només perquè porta viva més de 30-40 ó 50 anys, inclús més temps, i que molts de nosaltres no coneixem i que ens sorprendria averiguar.

L´altre dia vaig sortir per anar a cercar gent a l´altra banda de BCN, al Paral.lel, i quan anava en el metro a l´alçada de Liceu, vaig decidir baixar abans de l´estació que em pertocava, per anar passejant fins a l´indret de trobada.  Vaig agafar el carrer Santa Anna, i després el de la Unió, per acavar a la plaça de les tres torres, i en aquest trajecte tan curt vaig fer fotos a diferents edificis i fites que savia tenien alguna història oculta per explicar-me.  Ara us faré cinc céntims del que vaig averiguar després per internet a sobre d´aquests llocs.

1
Al carrer Santa Anna, vaig fer aquesta foto d´un comerç honorat amb una placa històrica per l´Ajuntament i que va fer 150 anys el 2010!!, 4 generacions de la famila Torrente.  L´empresa encara treballa al carrer del Marques de Sentmenat, també al Raval, i posa, de fa temps, parallamps per tota la ciutat, inclús al sostre dels antics magatzems Jorba, aquesta tenia forma de tour Eiffel, i era ben llampant!, al seu lloc web podreu veure fotos antigues dels tallers de fa més d´un segle.
http://www.torrentetecnoindustrial.com/torrente_centenari.html

 
 

2
Després m´hi vaig atansar al parc de Sant Pau del Camp i vaig fer fotos de l´antic convent benedictí romànic del segle IX, en el seu temps va estar fora de muralles i va sofrir atacs i expolis dels sarrains (985), després va ser seu de la Generalitat durant la guerra de Successió, i de la Universitat quan Felip V, li va dedicar aquest honor en exclusiva a Cervera, fins que va acavar rodejada de cases del creixent barri proper i fàbriques d´estampació d´indianes.

Un dels seus habitants il.lustres es Gifré II, fill de Guifré I "el Pilós"!!, que hi té la seva tomba allà.  Té un claustre molt maco i una escola amb porta de lleons templers. (http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/capitells%20pau%20camp/capitelln6.htm)

 
 


3
Per fi vaig arribar a la plaça de les tres torres, puff!!, i vaig començar a carregar la memòria de la càmera amb les fotos següents, sabieu que la fàbrica que donava llum a començaments del segle XX a BCN, als tramvies, als fanals, a les industries, es deia "La Canadenca", famosa per una vaga al 1919 que va militaritzar BCN, aquesta va durar prop de dos messos, i va acavar amb un éxit profun per part dels treballadors?.(http://www.veuobrera.org/00finest/919vaga-c.htm).

"La Canadenca" (Barcelona Traction Light and Power C.L.) va començar a portar i servir electricitat a BCN amb la construcció primerenca de diversos pantans i canals a la zona de Lleida, el Pallars i la Noguera (embassament de St. Antoni a Tamariu, pantà de Camarasa i canal serós), aquests salts d´aigua proporcionaven força hidroeléctrica a tota la ciutat, i va aconseguir convertir-se en monopoli de subministrament gràcies a la compra, el 1923, de l´Eléctrica de Catalunya (AEG), així les tres torres son de l´antiga fàbrica absorvida, i que després han passat a ser propietat de FECSA l´any 1952.





4
Després vaig fer aquestes fotos de l´antic portal de Sta Madrona, pertanyent a la muralla construida el segle XV, i que si va abraçar per fi, l´antic monestir benedictí de Sant Pau del Camp!!.  Aquesta muralla ens va defensar el 1714 contra els atacs de Felip V, i dels francessos durant la Guerra d´Independència.


 

5
I per acavar, una altra curiositat, al davant del portal de Sta. Madrona hi han plantats aquests arbres, els coneixeu?.  A l´Hospitalet n´hi ha un molt famós plantat a la plaça Blas Infante de la Torrassa, que ha crescut molt.  Aquest són petits, però la meva sorpresa ha sigut conèixer que tan sols hi han germans seus en la ciutat a la plaça Pau Vila de la Barceloneta!!.

Es diuen arbres de la llana, per la seva llavor característica amb pelets fibrosos, i perquè a l´Argentina les ovelles es graten l´esquena amb les seves punxes del tronc, es curiós, no?. A la tardor floreixen amb flors blanques i rosades, o sigui que aviat veurem com surten.

I això es tot, interessant, no?, doncs ara esbrineu que s´amaga al darrera d´aquella font de plaça de prop de casa vostra que porta tant de temps plantada al mig del parc d´infants, o del ròtul rovelllat de la cantonada de dos carrers més avall, i de ben segur que us en portareu una sorpresa ben curiosa!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!