El 1890 el molt estimat i famòs burgés, mecenes de Gaudi, va voler treure la seva producció cotonera de la ciutat fora muralles de BCN, i va construir la colònia tancada per evitar sotracs sindicalistes, al costat de la casa pairal que la familia posseïa al costat del Llobregat.
La situació de la fàbrica a lo llarg del riu més caudalós del territori català era després de la colònia Sedó, i just a tocar de la desembocadura. Més endavant les úniques colònies que quedaven abans d´arribar a la platja eren les de Cornellà, i l´Hospitalet, servides pel Canal de la Infanta, i la sedera del Prat.
El tren del Nordest portava materia prima des de la Magòria, i les produccions trobaven sortida cap al mar amb el mateix medi. Els treballadors tenien tot el que necessitaven dintre del mateix lloc, economat, servei mèdic i espiritual, ateneu, teatre, casa unifamiliar amb jardí i escola.
pianola i virtuosa voluntària |
actors al final de la jornada, reunits davant l´ateneu. |
Tot això un dia a l´any es mostra al visitant tal com ho farien els mateixos inquilins-treballadors si poguessin tornar enrera més de 100 anys. Així per exemple podem veure com les DIDES fan xafareig a la porta de casa, parlant de com la seva familia de l´Eusebi vol tallar l´accés als fons monetaris, per poder tirar endavan l´esglèsia de la colònia gràcies al projecte de l´insigne arquitecte.
Com el carreter de Cal Ninyo, el famós restaurant de camí de Sant Boi de l´emprenedor Josep Elias i Basca, no vol deixar pas al tren de la linia del Nordest, representat pel seu interventor. Tot escenificat al davant d´una antiga cotxera conservada, i una partida d´escacs entre amics.
http://www.ateneufamiliar.org/documents-pdf/ninyo.pdf
Nosaltres, aquest any i després d´uns anys d´absència, van poder anar a retre homenatge a la conservació d´aquest únic espaï, el més proper a BCN relacionat amb la nostra història lligada al téxtil català. Espaïs únics que poden ser des dels magazems que podem veure per tot el Raval, les naus rehabilitades de la Manxester Catalana, i espais museitzats; com la Colonia Vidal de Puig Reig, o la xarxa de museus MNACTEC de Catalunya (MIT de Manlleu, antiga fàbrica Can Sanglas, i la seva turbina Fontaine, la burra de vapor Aymerich de Terrassa, el generador d´electricitat de la fàbrica Roca Umbert de Granollers, o la semi-fixa del Vapor Nou de Sabadell).
Les accions que es fan a l´espai són força ben acoseguides, aconseguint que el públic participi de l´ambient que es vol impostar, encara recordo d´edicions passades....., com una munió de nens sortien a pati al recinte de l´escola, de com una processó de Corpus pujava fins a la cripta per beneïr el nou recinte, amb el sr. Gaudí al davant, de com els antics treballadors, autèntics i reals, vestits de paisà i amb les seves vivències com a testimoni, ensenyen les instal.lacions que no es poden visitar en altre moment de l´any......
Rubió i Bellver, arq. |
la famosa i típica boda de la Fira, la filla del director, l´Amalia, es casa amb el Camil, dissenyadror d´estampats |
Ca l´Espinal, antiga casa del director de la fàbrica |
Ara es vol protegir i restaurar el patrimoni de la colònia, n´hi ha un projecte per rehabilitar la fàbrica, i les cases habitades, sort d´això, i per aquesta raó, cada primer cap de setmana després del Pilar, es fàra una altra edició de la Fira Modernista, per 2016 la 16tena.
Si voleu loteria de Nadal, podeu ajudar amb la vostra aportació encara...., per 5 euros papereta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!