Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 10 d’octubre del 2015

hª de l´Institut d´Estudis Catalans.


Una de les curiositats que amaga el recinte de l´hospital de la Sta. Creu, al carrer Hospital, és l´edifici que hi ha a la part posterior, a l´esquerra sortint pel carrer del Carme, i que no té l´accés permet, si no és que es desenvolupa alguna activitat oberta al públic a l´interior.  El seu bonic pati romànic és l´única part visible des de la porta d´accés normalment.  Jo fa uns dies vaig poder entrar-hi, pel motiu que he explicat abans, i vaig poder gaudir d´una més que complerta expo sobre la vida de Lluis Companys, el nostre President, que recomano, i que estarà encara uns dies activa, fins el 30 d´octubre.  Aquesta va ser la casa de convalescència de l´antic Hospital i que ara es la seu de l´I.E.C., l´Institut d´Estudis Catalans.

https://www.google.com/maps/@41.3813552,2.1692885,3a,75y,79.25h,83.4t/data=!3m7!1e1!3m5!1skXKfC1-Y1I4AAAQJOPHi-g!2e0!3e2!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=ca
SI VOLEU FER LA VISITA VIRTUAL




Des que Prat de la Riba, durant la Renaixença Catalana, va començar a voler posar en relleu tot el que anava lligat a la SINGULARITAT CATALANA.   L´"I.E.C"  ha tingut un paper preponderant en aquest lideratge de preservació.  Creador de la Biblioteca Catalana,de la normalització llinguistica, i recuperador de les obres romàniques perdudes per tot el territori català, ha tingut un marcat protagonisme des del 1907.

Instal.lat en principi a la segona planta deL Palau de la Generalitat, i després traslladat a la Casa de la Convalescència de l´Hospital de la Santa Creu, el seu primer president va sen el Sr. Antonio Rubio i Lluch.

L´arquitectura del moment mereix un comentari apart, per comprende el perquè es va escollir un lloc emblemàtic com la sala que ja estava a punt de ser traslladada al nou hospital de la Dreta del nou eixample barceloní.  En aquella època tota l´arquitectura que es considerava d´arrel catalana es va voler reinvidar i tornar a recuperar, per exemple,  al pla de la Catedral, el nou pla d´actuació urbanística en aquells llavors, per iniciativa de burgesos com Manel Girona, van voler acabar de refer la façana de la catedral en estil gòtic-català autèntic, molt de temps enllà dels seus temps originals.

L´institut va tenir com a principal repte crear un MUSEU D´HISTÒRIA DE BCN, projecte d´abans de la guerra, que volia ser encabit en la casa Clariana Padellàs, traslladada des de l´avinguda Laietana a la plaça del Rei.  Les restes arqueològiques romanes que es van trobar al subsol de la plaça van dotar el projecte de més significació.  Però no va poder fer-se realitat fins que Agustí Duran Sampere va ser president de l´Institut Municipal d´Història, i amb coratge fer-lo realitat el 1943.  El seu primer llegat van ser .....:


-El conjunt monumental de la plaça del Rei (Casa Padellàs, excavacions, Saló del Tinell i Capella de Santa Àgata). 
-Annexos com el temple romà de Barcelona....,
-la via sepulcral romana de la plaça vila de Madrid (descoberta el 1954)....,
-Les restes d'una vil·la romana trobades a la plaça Antoni Maura (no visitables)....., 
-Així mateix, s'integraren al museu la Galeria de Catalans Il·lustres
-Vil·la Joana, a Vallvidrera, a Collserola, al davant de l´estació de Baixador de Vallvidrera, que l'Ajuntament de Barcelona va acordar convertir en museu dedicat a la memòria de Jacint Verdaguer l'any 1962.


Actualment.

"La institució és un centre de catalanística i, amb les seves seccions i societats filials, promou i desenvolupa la recerca en els diferents àmbits de la ciència i de la tecnologia, però principalment en la de tots els elements de la cultura catalana. Actua com a centre divulgador de la recerca i també acull, en la seva seu, iniciatives d’altres institucions que estan en estreta relació amb la investigació i la cultura.

Per a dur a terme els seus programes de recerca, l’Institut coopera i col·labora amb altres institucions, signa convenis de col·laboració amb les universitats dels Països Catalans i  d’arreu i amb entitats de l’àmbit científic i cultural. És membre de la Unió Acadèmica Internacional des de l’any 1922 i, en conseqüència, participa en programes d’àmbit internacional impulsats per aquesta corporació." 
TEXTE TRET DE LA PÀGINA INSTITUCIONAL
http://www.iec.cat/institucio/

L’Institut d’Estudis Catalans s’estructura en seccions, establertes segons grans unitats temàtiques, que organitzen la recerca. 

Des del 1990 l’Institut és constituït per les cinc seccions següents: 

-Secció Històrico-Arqueològica; 
-Secció de Ciències Biològiques; 
-Secció de Ciències i Tecnologia; 
-Secció Filològica, 
-Secció de Filosofia i Ciències Socials.

L’Institut compta amb una plantilla de més de cent persones.


A més L´ARXIU HISTÒRIC "disposa de fons personals i d'entitats que s'han rebut a l'Institut d'Estudis Catalans al llarg de la seva història i que corresponen a membres de l’Institut i personalitats destacades de la cultura catalana. Aquesta documentació ocupa nou-cents cinquanta metres lineals, que augmenten periòdicament segons les transferències internes i les donacions que es porten a terme."

Per a completar aquesta informació, al Servei de Documentació i Arxiu de l'IEC s'ha portat a terme una recerca acurada per a localitzar els arxius personals d'altres membres de l'IEC. Amb les dades recollides, s'ha confeccionat una relació alfabètica per a oferir-la als investigadors que hi puguin estar interessats.
Procediment de consulta
Adreça de contacte: arxiu@iec.cat

Per a facilitar i agilitar l’accés als fons, cal enviar una sol·licitud per correu electrònic a l’Arxiu de l’IEC, en la qual s’ha d’indicar quina investigació s’està portant a terme i quina documentació es vol consultar. Tot seguit, s'envia la informació pertinent i es concreta el dia i hora de consulta.

A més promou una serie de publicacions sobre història, arqueologia, art i ciències, conferències i obres de difussió que podeu repasar en aquest link.

https://www.youtube.com/user/comunicacioiec/videos?flow=list&sort=dd&view=0












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!