Una de les curiositats que amaga el recinte de l´hospital de la Sta. Creu, al carrer Hospital, és l´edifici que hi ha a la part posterior, a l´esquerra sortint pel carrer del Carme, i que no té l´accés permet, si no és que es desenvolupa alguna activitat oberta al públic a l´interior. El seu bonic pati romànic és l´única part visible des de la porta d´accés normalment. Jo fa uns dies vaig poder entrar-hi, pel motiu que he explicat abans, i vaig poder gaudir d´una més que complerta expo sobre la vida de Lluis Companys, el nostre President, que recomano, i que estarà encara uns dies activa, fins el 30 d´octubre. Aquesta va ser la casa de convalescència de l´antic Hospital i que ara es la seu de l´I.E.C., l´Institut d´Estudis Catalans.
SI VOLEU FER LA VISITA VIRTUAL
Des que Prat de la Riba, durant la Renaixença Catalana, va començar a voler posar en relleu tot el que anava lligat a la SINGULARITAT CATALANA. L´"I.E.C" ha tingut un paper preponderant en aquest lideratge de preservació. Creador de la Biblioteca Catalana,de la normalització llinguistica, i recuperador de les obres romàniques perdudes per tot el territori català, ha tingut un marcat protagonisme des del 1907.
Instal.lat en principi a la segona planta deL Palau de la Generalitat, i després traslladat a la Casa de la Convalescència de l´Hospital de la Santa Creu, el seu primer president va sen el Sr. Antonio Rubio i Lluch.
L´arquitectura del moment mereix un comentari apart, per comprende el perquè es va escollir un lloc emblemàtic com la sala que ja estava a punt de ser traslladada al nou hospital de la Dreta del nou eixample barceloní. En aquella època tota l´arquitectura que es considerava d´arrel catalana es va voler reinvidar i tornar a recuperar, per exemple, al pla de la Catedral, el nou pla d´actuació urbanística en aquells llavors, per iniciativa de burgesos com Manel Girona, van voler acabar de refer la façana de la catedral en estil gòtic-català autèntic, molt de temps enllà dels seus temps originals.
-El conjunt monumental de la plaça del Rei (Casa Padellàs, excavacions, Saló del Tinell i Capella de Santa Àgata).
-la via sepulcral romana de la plaça vila de Madrid (descoberta el 1954)....,
-Les restes d'una vil·la romana trobades a la plaça Antoni Maura (no visitables).....,
-Així mateix, s'integraren al museu la Galeria de Catalans Il·lustres
-Vil·la Joana, a Vallvidrera, a Collserola, al davant de l´estació de Baixador de Vallvidrera, que l'Ajuntament de Barcelona va acordar convertir en museu dedicat a la memòria de Jacint Verdaguer l'any 1962.
"La institució és un centre de catalanística i, amb les seves seccions i societats filials, promou i desenvolupa la recerca en els diferents àmbits de la ciència i de la tecnologia, però principalment en la de tots els elements de la cultura catalana. Actua com a centre divulgador de la recerca i també acull, en la seva seu, iniciatives d’altres institucions que estan en estreta relació amb la investigació i la cultura.
Per a dur a terme els seus programes de recerca, l’Institut coopera i col·labora amb altres institucions, signa convenis de col·laboració amb les universitats dels Països Catalans i d’arreu i amb entitats de l’àmbit científic i cultural. És membre de la Unió Acadèmica Internacional des de l’any 1922 i, en conseqüència, participa en programes d’àmbit internacional impulsats per aquesta corporació."
TEXTE TRET DE LA PÀGINA INSTITUCIONAL
http://www.iec.cat/institucio/
L’Institut d’Estudis Catalans s’estructura en seccions, establertes segons grans unitats temàtiques, que organitzen la recerca.
Des del 1990 l’Institut és constituït per les cinc seccions següents:
-Secció Històrico-Arqueològica;
-Secció de Ciències Biològiques;
-Secció de Ciències i Tecnologia;
-Secció Filològica,
-Secció de Filosofia i Ciències Socials.
L’Institut compta amb una plantilla de més de cent persones.
A més L´ARXIU HISTÒRIC "disposa de fons personals i d'entitats que s'han rebut a l'Institut d'Estudis Catalans al llarg de la seva història i que corresponen a membres de l’Institut i personalitats destacades de la cultura catalana. Aquesta documentació ocupa nou-cents cinquanta metres lineals, que augmenten periòdicament segons les transferències internes i les donacions que es porten a terme."
- Fons Ramon d'Abadal i de Vinyals
- Fons Ramon d'Alòs-Moner i de Dou (PROPIETARI DE CAN GARCINA AL GUINARDÓ)
- Fons Lluís Faraudo i de Saint-Germain
- Fons Salvador Giner de Sociologia
- Fons Francesc Martorell i Trabal
- Fons Lluís Nicolau d'Olwer
- Fons Josep Roca-Pons [pendent d'inventari]
- Fons Jaume Serra i Húnter
- Fons Josep de C. Serra i Ràfols
- Fons Ferran Soldevila
- Fons Miquel Tarradell
- Fons Esteve Terradas
- Fons Josep Vallverdú i Aixalà - Jordi Rubió i Balaguer [correspondència]
Per a completar aquesta informació, al Servei de Documentació i Arxiu de l'IEC s'ha portat a terme una recerca acurada per a localitzar els arxius personals d'altres membres de l'IEC. Amb les dades recollides, s'ha confeccionat una relació alfabètica per a oferir-la als investigadors que hi puguin estar interessats.
- Fons Amics de l'Art Vell
- Fons Josep M. Batista i Roca [pendent d'inventari complet]
- Fons del Congrés Internacional d'Arqueologia Clàssica (XIV : 1993 : Tarragona)
- Fons Editorial Pedagògica / APEC
- Fons Pompeu Fabra de Jordi Mir
- Fons de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer
- Fons Masriera [pendent d'inventari complet]
- Fons Patxot
- Fons Joan Prat (Armand Obiols)
- Fons Mercè Rodoreda [també Arxiu Digital]
- Fons Subias i Galter
Procediment de consulta
Adreça de contacte: arxiu@iec.cat
Per a facilitar i agilitar l’accés als fons, cal enviar una sol·licitud per correu electrònic a l’Arxiu de l’IEC, en la qual s’ha d’indicar quina investigació s’està portant a terme i quina documentació es vol consultar. Tot seguit, s'envia la informació pertinent i es concreta el dia i hora de consulta.
A més promou una serie de publicacions sobre història, arqueologia, art i ciències, conferències i obres de difussió que podeu repasar en aquest link.
https://www.youtube.com/user/comunicacioiec/videos?flow=list&sort=dd&view=0
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
pots deixar el teu comentari si vols!!