Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 17 d’octubre del 2015

Jornades històriques de l´Hospitalet, octubre 2015

,

Els passats dies 16 i 17 d´octubre del 2015 s´han fet a la masia Can Riera de L´Hospitalet, lloc del memorial democràtic, les Jornades Històriques del Centre d´Estudis, l´Ajuntament i el Museu d´Història

Les jornades s´han fet, amb molt bona idea, per donar sortida i recolçament als estudiosos amateurs de la història Local amb majúscules.  Gent que amb ànim de ser exhaustius sobre el passat de la nostra ciutat, i per compte propi, volen ajudar a treure a la llum pública històries dels avantpassats hospitalencs.  A més amb molta disparitat de punts d´inici, camí d´investigació i ànims de trobar consequències finals i aprofundir en el treball.

Les jornades van començar divendres amb dos classes magistrals de l´Òscar Jané, professor d´Història de l´Universitat de Barcelona i director de la revista "Mirmanda", que va fer una xerrada sobre les implicacions mútues entre història Local, Catalana, Espanyola i Mondial.

I una altra de la Gemma Tribó, pedagoga i professora de Didàctica de les Ciències Socials de l´Universitat de Barcelona, que va xerrar sobre com amb un motiu físic real d´investigació, al carrer o a classe (una fàbrica, un jardí, una eina amb significació de retrobament amb edats  pretèrites), els nois-es d´escola primària i secundària poden treballar cercant info, que ja tenen per exemple en TV o en les biblioteques, també als Centres d´Estudis i Arxius, i així arribar a trobar causes reals de l´objecte d´estudi, i després, guiats pel tutor, trobar com influeixen en construir el que serà el nostre futur proper.

Totes dues xerrades van ser entenedores i amenes, amb molta salut per part dels ponents i en un local ben adaptat per acústica i climatització.  Les presentacions inicials van còrrer per part de Manuel Domìnguez, president del Celh, i Jaume Graells, regidor d´Educació i Cultura, a més de regidor del barri de Bellvitge.

Després va arribar la millor part.  El Centre d´Estudis ha seleccionat una sèrie de persones, amants de la història de l´Hospitalet, perquè preparessin articles i treballs diversos sobre diferents àmbits, oferint la possibilitat de fer presentacions públiques, de 5 minuts, durant les mateixes jornades, en dos dies consecutius.  Les seguents propostes són les que més em vam cridar l´atenció durant la jornada de divendres.




imatges tretes del hashtag #JornadesHistoriaLH


Els ambits escollits eren els seguents:
àmbit 1.- espai i territori
àmbit 2.- dels origens fins a la fundació de l´Hospital
àmbit 3.- dels segle XII fins el conveni de 1713
àmbit 4.- les transformacions agràries i industrials (1714-1890)
àmbit 5.- temps actual (1890-2015)( amb més interés demostrat)
àmbit 6.- estudis diacrònics i generals

De l´àmbit 5 els ponents més destacats van ser:

-la ponència sobre l´OBJECCIÓ DE CONSCIÈNCIA a Can Serra durant la transició, del jove Agustí Castellano Bueno.

Un estudi ben estructurat, amb bona info de base difícil d´aconseguir, testimonis real i dades contrastades, va ser ben presentat, amb una consequència d´implicació real encara en l´actual.litat en l´activitat de diferents Entitas del barri de Can Serra.

-la història de les LLIBRERIES que es van instal.lar a l´Hospitalet als anys 70, del Carles Ferrer Sales.

Estudi curiós, encara en treball, amb un objecte de partença original, que desperta curiositat seriosa en l´estudiós, i que té una sèrie d´objectes singulars d´estudi que impulsen particularment per trobar els rastres d´una part petita de negoci local, la dedicada a la llibreria, ara en decadència definitiva.

-la història del BARRAQUISME a L´H, de l´estudiant Daniel Sáez Ramírez.

El treball amb més valor de tots els escoltats, impulsat per un jove arqueòleg, que vol conèixer la història de les barraques del barri de Can Pi(al Polígon Gornal), de la Riera Blanca, del barri de la Bomba (a Santa Eulàlia), de Can Rigalt al barranc de Can Nyac (Sant Feliu), el pont de Matacavalls (Sant Josep), i el C. Transversal, encara falten testimonis reals i rastres actuals.


Dani Ramírez fent la seva expo


-la història dels hospitalencs que van CREUAR LA FRONTERA de França durant els anys 40 i 50´s, del periodista i historiador Enric Gil Meseguer.

Enric a més de treballar a l´hdigital.cat, es un historiador amb molta implicació i projecció, estudiant testimonis de gent que van fugir de la ciutat per trobar una altra vida a França.  El seu treball, aprofundit i ple de detall, encara necessita madurar, va demanar ajut i curiositat per poder acabar la feina dels últims Hospitalencs que van fugir i van portar gent alemanya a la Rambla hospitalenca.  Treball important per conèixer la història franquista i republicana de la ciutat.

-l´estudi demogràfic dels INMIGRANTS de MAZARRON a l´H, de la parella de Collblanc-la Torrassa, Joaquim Ruiz Garcia i Cristina López Villanueva.

Treball amb molt de valor afegit de repàs de fitxes individuals de padrò, visita familiar i relació de dades,  intercalant història de la inmigació murciana, la més important dels anys 50´s a l´Hospitalet, i el rastre físic de les families que ja porten 100 anys a la ciutat i al barri de Collblanc-la Torrassa.  Les averiguacions són força sorprenents.

De l´àmbit 3.-

-els dos estudis exhaustius sobre la història de l´hospital del Centre i la pertinença a l´ordre Hospitalària, del Marcel J. Poblet Romeu i l´Eusebio Martínez.

Aquest dos estudiosos per separat trobaràn la història definitiva de l´hospital que va donar nom a la nostra ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!