Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 29 d’octubre del 2015

48 H Open House 2015 i visita a la CASA BLOC




48 hores Open House de l´any 2015, com cada any molts plans per anar a veure cases obertes a BCN, palaus gòtics, hotels moderns, pabellons industrials reconvertits, cases modernistes, gratacels, refugis antiaeris, patrimoni i més patrimoni, i després dels plans fets, tan sols he pogut anar a fer la visita de la CASA BLOC del barri de Sant Andreu.  

escola Ignasi Iglèsies al Passeig Torras i Bages


Mala pata per un que agrada de rodejar-se d´arquitectura, de gent entesa i de voluntaris que disfruten ensenyant a tothom el que els hi agrada a ells, la nova i revolucionaria forma de construir que hem tingut de sempre a Catalunya.  Va haver-hi gent que va aprofitar la bientesa per fer sketching i inclús ensenyar la seva casa a la gent, com els avis de la casa protegida de la Barceloneta.

grup d´sketchig al Pavelló de la República


Doncs bé, ja a última hora del següent dia de canvi horari de tardor, i com a última visita de l´últim dia de la mostra, estic fent cua al davant de la casa més revolucionaria construida pel grup d´arquitectes que van formar part del grup GATPAC, el Grup d´Arquitectes Tècins, pel Progrés de l´Arquitectura Catalana, la CASA BLOC, que va ser ideada en temps de República per un grup d´avançats precursors del que havien de ser les construccions obreres en els propers anys de bonança llibertària.

La Casa Bloc es treball de visita guiada des de fa temps per un grup de guies que formen part de l´empresa "El Globus Vermell" ("Som un col·lectiu d’arquitectes creat l’any 2008 i instal·lats des d’aleshores a la Nau Ivanow. Els impulsors d’aquest col·lectiu som arquitectes que compaginem la feina pròpia de projectistes amb la recerca, la docència universitària, la gestió cultural i la divulgació sobre l’arquitectura i la ciutat")(tret de la seva presentació a la web Linkedin), i que, recolçats pel Museu de Disseny de la ciutat, ofereixen la visita per 4 euros, nosaltres avui ho fem gratis de la ma de la Marta, que ens deslumbra amb la seva amable complicitat implicada per la seva preparació com a arquitecta.



passadís interior pissos

pilars estructurals al carrer



La Marta ens explica que la Casa va ser construida al 1931, de la mà dels joves arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana.  Sent aquest últim el que va acabar el projecte, una vegada acabada la guerra, moment en que va diluir-se el sentit que havia de tenir la construcció de bon inici, convertint-se en caserna militar pels soldats del quarter proper.

La casa va ser pensada per omplir 3 illes de l´Eixample de Cerdà a l´alçada del barri, antic poble, de Sant Andreu de Palomar, amb una forma en planta sinuosa en forma d´hèlix, que tractava d´aprofitar aire i orientació, deixant la part nord com a zona de circulació entre vivendes de la mateixa planta, i amb els calaixos d´escala a les cantonades.

escales comunitaries

forat a l´entrega dels esglaons amb la paret per
evitar vibracionas a les estances a l´altra banda



Es va construir per fases, per facilitar el solapament de partides conforme anaven acabant i començant el nou braç, sobre pilots metàlics, com ja estava imposant la Bauhaus en Alemanya, en contestació a la típica edificación amb façana portant, de ceràmica i vigues de ferro, amb escales portants i forats per ascensors.  També la llum solar va ser molt important i deixant la planta baixa per instal.lar bugaderia, col.legis i serveis per servir els futurs ocupants.

També en làmines que ens va mostrar la nostra guia, van veure tot de fàbriques interessants que hi havia al seu voltant, com "Can Galta Cremat" i una pelleteria desconeguta amb deures de trobar el rastre.  I ara si pujem a veure el pis pilot que es troba a l´ala davantera-cantonada est.

Sorpresa majúscula a l´entrar, la llum que hi havia a aquelles hores, prop de les 19.00 hores, amb el canvi d´hora, era tan escasa que a dures penes ens estavem de veure´ns la cara.  Segons la Marta, amb un llum a sobre de la taula del menjador, i a les estances petites, de menys de 40 W, en aquells temps ja teniem prou, lo normal era que la gent anés a dormir només acabar el sopar.




La tipologia de l´habitatge era la seguent; a l´entrada a banda esquerra i dreta del passadís, tres cambres, la de l´esquerra servia com a cuina, amb una cuina econòmica i un rentador de pedra artificial, les dues de la dreta, safareig i dutxa d´aigua freda, i inodoro i rentamans l´altre.  Després un menjador amb sortida estudiada oberta a la balconada, totalment oberta i estudiada per ser aprofitada com a zona comú habitable.
I lo més comparable amb l´actual.litat, planta superior duplex, amb les habitacions amb composició variable de 3, dues o 4 diferents.  Tot un luxe per aquella època de treball de 10 hores.

Instal.lacions de tub Wergman i interruptors de clau, mobiliari rescatat de l`època i del catàleg dels arquitectes que la van dissenyar, acabats en pintura clara, terra de formigó estampat i fusta a les portes i finestres, escales d´obra i acabats de ferro i revoltons als sostres.  To el conjunt fa uns 25 m2 de planta per dos alçades, ben petit l´espai per families de més de 4 components, que això si, podien fer vida als passadissos de la casa, fent safareig.


cuina i rentaplats

llit senzill

http://issuu.com/docdhub/docs/dhub_casa_bloc_es/45

La casa no va poder ser terminada abans de la guerra, i el seu fi objectiu no va poder ser, els treballadors van haver d´anar a la Guerra i la casa va quedar abandonada, però el seu significat, i significació en la història de l´arquitectura catalana és i serà per sempre.

http://www.museudeldisseny.cat/sites/default/files/cb-fitxes_activitats_x_web.pdf

http://w1.bcn.cat/barcelonablog/insolito/visita-a-una-vivienda-racionalista-el-piso-museo-de-la-casa-bloc?lang=es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!